/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Război în Ucraina, ziua 283: Forțele ruse au atacat opt regiuni ucrainene din estul, sudul și nordul țării

03 decembrie 2022, ora 18:12

Războiul din Ucraina continuă și în ziua 284.​ Forțele ruse au lansat atacuri asupra a opt regiuni ucrainene din estul, sudul și nordul țării, folosind rachete pentru a lovi zonele rezidențiale, au anunțat sâmbătă oficialii ucraineni. În acest timp, autoritățile din Herson au anunțat că vor ajuta locuitorii să se evacueze din părți ale teritoriului ocupat pe malul estic al râului Nipru, scrie Libertatea.ro.

UPDATE Forțele ruse au lansat atacuri asupra a opt regiuni ucrainene din estul, sudul și nordul țării, folosind artilerie și rachete pentru a lovi zonele rezidențiale, au declarat sâmbătă oficialii ucraineni, citați de Kyiv Independent. 

În regiunea Donețk, un civil a fost ucis în Soledar, în partea de nord a regiunii, iar alți patru au fost răniți, a informat guvernatorul Pavlo Kirilenko.

 În regiunea vecină Luhansk, guvernatorul Serhii Haidai a spus că zonele eliberate ale regiunii sunt acum bombardate cu sisteme rusești de rachete S-300, iar „bătălii disperate” au loc în apropiere de Svatove și Kreminna. Regiunea Harkov a fost și ea bombardată, iar zonele din apropierea Harkovului, Chuhuiv, Kupiansk și Izium au fost atacate, potrivit guvernatorului Oleh Syniehubov.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin „va vizita în cele din urmă Donbasul”, a declarat putătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință de presă citat de TASS. secretarul său de presă, Dmitri Peskov. „La momentul potrivit, acest lucru se va întâmpla, desigur, aceasta este o regiune a Federației Ruse”, a spus el, fără să precizeze când și unde anume va avea loc vizita.

UPDATE Rusia își consolidează prezența militară în orașul-port capturat Mariupol, construind o uriașă bază militară, arată imagini surprinse din satelit și publicate de compania de observare a Pământului, Maxar Technologies, preluate sâmbătă de BBC.

UPDATE Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, spune că plafonul de preţ pentru petrolul rusesc convenit vineri de ţările din G7, împreună cu Australia, ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei.

UPDATE Discuţiile de pace cu Ucraina ar putea fi folosite de președintele rus Vladimir Putin pentru a-și reaproviziona armata înainte de a lansa un nou atac, a declarat ministrul britanic de externe într-un interviu pentru The Telegraph, anunță Rador.

UPDATE Ministrul bulgar al economiei şi industriei, Nikola Stoianov, a declarat că Bulgaria va oferi Ucrainei arme uşoare de foc şi muniţie, conform dariknews.bg, scrie Rador.Potrivit acestuia, acordarea de asistenţă militară se va baza pe decizia luată de Parlamentul de la Sofia.

UPDATE Un superiaht deţinut de Viktor Medvedciuk, oligarh şi prieten al președintelui Vladimir Putin, care este vizat de sancţiuni, va fi vândut la licitaţie în beneficiul Ucrainei după ce a fost confiscat în Croaţia la începutul acestui an, relatează ”The Guardian”.

UPDATE Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat vineri, 2 decembrie, că a mers în Donbas, în regiunile ocupate de trupele ruse.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin are la dispoziţie o vastă reţea de buncăre secrete, care se întinde de la Moscova până în Munţii Ural, noi adăposturi subterane continuând să fie construite în Rusia, relatează vineri Ukrainska Pravda şi Rbc.ua.

UPDATE Circa 70 de soldaţi ai Batalionului Azov şi ai altor unităţi din cadrul forţelor armate ucrainene vor fi judecaţi de tribunale proruse din Doneţk, regiune ucraineană anexată de Rusia în septembrie, a anunţat vineri agenţia de presă oficială rusă TASS, citată de EFE, conform Agerpres. Ei apăraseră cu îndârjire oraşul Mariupol după invazia rusă declanşată în 24 februarie, refugiindu-se într-un final în subteranele combinatului siderurgic Azovstal - ultimul bastion al rezistenţei ucrainene din acest port strategic la Marea Azov în cele aproape trei luni de asediu, - înainte de a se preda în luni mai.

UPDATE Noua misiune de instruire a Uniunii Europene pentru Forțele Armate ale Ucrainei (EUMAM Ucraina) a ajuns la deplină pregătire operațională, a declarat vineri șeful diplomației UE, Josep Borrell, la un briefing în orașul polonez Brzeg, potrivit Pravda Ucraineană.

UPDATE Se știe de multă vreme că la Bruxelles pereții au urechi, însă lupta UE contra spionajului a început să primească mai multă atenție pe fondul ostilității Rusiei și a Chinei și a revenirii la o geopolitică a marilor puteri. Problema celor care se ocupă de combaterea spionajului străin este cât de mult se poate face în acest sens. Iar deocamdată răspunsul este că nu prea mult, notează Politico.

UPDATE Biden și Macron s-au angajat să tragă Rusia la răspundere pentru „atrocitățile și crimele de război larg documentate” din Ucraina. Biden a declarat că sprijinul lor va continua în fața agresiunii rusești. Într-o declarație comună, liderii au spus: „Țintirea intenționată a civililor și a infrastructurii civile constituie crime de război ai căror autori trebuie să fie trași la răspundere”.

UPDATE Peste 1.100 de ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă pe parcursul războiului, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Sky News.

UPDATE Retragerea Rusiei de pe malul vestic al râului Nipru luna trecută a oferit forțelor armate ucrainene oportunități de a lovi noduri logistice și linii de comunicații rusești suplimentare, a sugerat Ministerul britanic al Apărării. Este posibil ca această amenințare să-i fi determinat pe logisticienii ruși să relocheze nodurile de aprovizionare, inclusiv punctele de transfer feroviar, mai la sud și mai la est, afirmă cel mai recent raport al serviciilor secrete britanice, potrivit AlephNews.

UPDATE Agenția Internațională pentru Energie Atomică speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina pentru a crea o zonă de protecție la centrala nucleară din Zaporojie până la sfârșitul anului, a declarat șeful organismului de supraveghere atomică al ONU, citat. Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei și a fost nevoită să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori, potrivit Reuters.

UPDATE Parlamentarul rus Leonid Sluțki a susținut vineri, într-o declarație pentru presa de stat rusă, că Uniunea Europeană își pune în pericol securitatea energetică de dragul intereselor SUA și încalcă legile pieței prin impunerea unor plafoane asupra prețului petrolului rusesc, scrie CNN.

UPDATE Consilierul economic principal al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski a cerut BP să se retragă în totalitate din Rusia, după ce gigantului petrolier Rosneft i-a fost oferit un dividend de 580 de milioane de lire sterline. Oleg Ustenko i-a scris directorului general al BP, Bernard Looney, pentru a cere companiei britanice să rupă legăturile cu firma rusă controlată de stat, la nouă luni după ce și-a anunțat intenția de a părăsi țara.

UPDATE Se pare că Statele Unite colaborează cu două țări din Orientul Mijlociu pentru a transfera sisteme avansate de apărare antiaeriană Nasams în Ucraina în următoarele trei până la șase luni. Kievul a primit două din cele opt livrări aprobate de Nasams la începutul lunii noiembrie.

UPDATE 17 scrisori conținând explozibili sau ochi de animale au fost trimise diplomaților ucraineni din Europa, potrivit ministrului de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, relatează CNN. "Această campanie are scopul de a semăna frica și de a teroriza diplomații ucraineni", a declarat Kuleba vineri, de la Kiev, pentru jurnalistul american Matthew Chance.

UPDATE Senatoarea rusofilă de dreapta franceză Joëlle Garriaud-Maylam a fost aleasă săptămâna aceasta la conducerea Adunării parlamentare a NATO, în ciuda eforturilor unor state de a-i dejuca ambițiile, potrivit intelligenceonline.com.

UPDATE Administraţia Biden adaugă gruparea paramilitară rusă Wagner, pe lista entităţilor care suscită o preocupare deosebită în temeiul legislaţiei privind libertatea religioasăm „pe baza acţiunilor sale în Republica Centrafricană”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, conform CNN, citat de news.ro.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus crearea unei „uniuni a gazelor” împreună cu Kazahstan și Uzbekistan pentru a stabili un mecanism de transport de gaze naturale între cele trei țări și către alte națiuni, inclusiv China, anunță infofinanciar.ro.

UPDATE Statele Unite s-au declarat vineri "dezamăgite" de decizia Moscovei de a amâna pe termen nelimitat o reuniune prevăzută cu Washingtonul privind inspecţiile din cadrul tratatului New Start, un acord-cheie de dezarmare nucleară, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Pentagonul şi-a dezvăluit noul bombardier strategic stealth B-21 Raider, un avion capabil să opereze fără echipaj şi să efectueze lovituri nucleare cu rază lungă de acţiune. Marea dezvăluire a fost demnă de o producție de la Hollywood, aeronava a fost scoasă noaptea dintr-un hangar din California, scăldată într-o dramatică lumină albastră, care nu a dezvăluit prea mult dincolo de forma similară a avionului cu bombardierul stealth B-2, pe care îl va înlocui, scrie ABC News.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret pe 2 decembrie prin care aprobă o propunere a Consiliului de Securitate Națională și Apărare pentru a interzice grupurile religioase afiliate Rusiei și pentru a impune sancțiuni pentru o serie de episcopi pro-Moscova, relatează Kyiv Independent.

UPDATE Kremlinul a crezut că va captura cu uşurinţă Ucraina şi va cuceri Kievul în câteva zile, dar acum, după mai bine de nouă luni de la începutul războiului său dezastruos în Ucraina, noua strategie rusă de a viza infrastructura ce aduce lumină, căldură şi apă în milioane de case ucrainene dezvăluie propria slăbiciune a Rusiei şi disperarea sa în faţa unei rezistenţe ucrainene sfidătoare, scrie Andrew Roth, corespondentul la Moscova al cotidianului "The Guardian".

UPDATE Mai multe persoane au furat un graffiti realizat de Banksy în orașul ucrainean Hostomel. Hoții au reușit să decupeze o secțiune din tencuiala clădirii, grav avariată de bombardamentele rusești, înante de a fi prinși, relatează BBC, potrivit Digi24.

UPDATE De când soldații ruși au invadat prima dată Ucraina, femeile au fost violate în grup, bărbații castrați, copiii abuzați sexual și civilii forțați să defileze dezbrăcați pe stradă, potrivit ONU, relatează The Telegraph. Kremlinul este acuzat că terorizează populația ucraineană amenințată cu violența sexuală într-un mod sistematic și necruțător, scrie Digi24.

UPDATE Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns ieri cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că plafonul va ajuta țările cu venituri mici și medii care au fost puternic afectate de prețurile ridicate la energie și alimente, potrivit BBC. Pe de altă parte, plafonul va subția și mai mult finanțele președintelui rus Vladimir Putin și va „limita veniturile pe care le folosește pentru a-și finanța invazia brutală”. „În contextul în care economia Rusiei se contractează deja și bugetul său este din ce în ce mai redus, plafonul de preț va reduce imediat cea mai importantă sursă de venit a lui Putin”, a spus Yellen într-un comunicat, notează Digi24.

UPDATE Volodimir Zelenski susține că securitatea alimentară este un punct al formulei de pace ucrainene. Președintele ucrainean a afirmat vineri, 2 decembrie, că ideea din spatele iniţiativei sale Cereale din Ucraina este ca „lumea să vadă şi să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 282: Plan eșuat, preț istoric la gaz și pachete însângerate. Kremlinul respinge discuția cu Biden
Război în Ucraina, ziua 281: Starea de urgență, prelungită în R. Moldova. Zelenski anunță când se va încheia războiul

Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

28 martie 2024, ora 22:29

Ideea că Ucraina nu poate câștiga războiul este de fapt rezultatul unei campanii informaționale a Moscovei, care oferă o imagine a adevăratei strategii a Kremlinului și singura sa speranță reală de succes, arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul la Washington. Autorii analizei spun că victoria Kievului este posibilă - și în interesul Occidentului - dacă aliații sfidează dezinformările Rusiei și își mobilizează resursele pentru un efort prelungit de susținere a Ucrainei.

UPDATE Ucraina și Polonia sunt aproape de a ajunge la un acord prin care să-și rezolve disputa privind schimburile comerciale cu produse agricole, spune premierul polonez Donald Tusk. Acesta l-a primit astăzi la Varșovia pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal. Oficialii au vorbit despre protestele fermierilor polonezi de la granița comună a celor două state, dezvoltarea comerțului și a infrastructurii, dar și despre armele pentru Ucraina. După întâlnirea bilaterală urma să aibă loc și o sesiune plenară a delegațiilor cele două țări. Polonia este un susținător ferm al Ucrainei și unul dintre principalii săi aliați în războiul declanșat de Rusia, însă relațiile dintre cele două state s-au înrăutățit pe fondul disputelor economice și a protestelor fermierilor polonezi. Agricultorii din Polonia și din alte state europene se plâng inclusiv pe importurile ieftine din Ucraina.

UPDATE Construcția liniilor și structurilor defensive continuă în toate zonele de front, spune ministerul ucrainean al apărării. „Soldații din trupele de geniu ale Forțelor de Sprijin ale Armatei sapă aproape non-stop tranșee, șanțuri, șanțuri antitanc, construiesc adăposturi și echipează alte fortificații”, se spune într-o postare pe Twitter.

UPDATE Guvernele Poloniei și Ucrainei se întâlnesc joi la Varșovia pentru discuții care speră să ajute la dezamorsarea situației privind importurile de cereale care a provocat proteste în masă ale fermierilor, însă un oficial polonez de rang înalt a declarat că este puțin probabil să se ajungă la un progres.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au spus că Rusia a atacat azi-noapte cu 3 rachete de croazieră X-22 și o rachetă anti-radar X-31P lansate de pe Marea Neagră, o rachetă antiaeriană ghidată S-300 (regiunea Donețk) și 28 de drone explozive lansate din regiunea rusă Kurrsk și din Capul Chauda din Crimeea. „26 de drone de atac Shahed 136/131 au fost distruse în regiunile Odesa, Harkov, Dnipro și Zaporojie”, a scris sursa citată pe Telegram, fără a preciza ce s-a întâmplat cu rachetele trase de ruși.

UPDATE Armata rusă a atacat cu drone regiunea Zaporojie, în noaptea de 28 martie. Șeful administrației militare regionale, Ivan Fedorov, a anunțat acest lucru la 01:58 . El a adăugat ulterior că soldații ruși au efectuat lovituri cu drone asupra caselor private și că două femei au fost rănite. Și la Harkov s-au auzit explozii.

Zaporojie

UPDATE Germania va transfera de urgență 10 mii de obuze în Ucraina. Acest lucru ar trebui să se întâmple în zilele următoare. Șeful centrului de situație ucrainean din cadrul Ministerului german al Apărării, generalul Christian Freuding, a vorbit despre acest lucru într-un interviu pentru DW . Obuzele vor fi luate din arsenalele Bundeswehr. Freuding a menționat că Germania a decis să furnizeze muniție Ucrainei în trei etape, iar această livrare va fi efectuată în prima dintre ele. În același timp, în a doua etapă, Germania a decis să susțină inițiativa Republicii Cehe de a cumpăra obuze pentru Ucraina. Berlinul va suporta costul achiziționării a 180 de mii de obuze - acestea ar trebui să fie transferate la Kiev în a doua jumătate a anului 2024.

UPDATE Republica Cehă a alocat bani suplimentari pentru achiziționarea de muniție pentru Ucraina. Potrivit publicației Ceske Noviny, premierul Petr Fiala nu a menționat suma. Potrivit acestuia, 20 de țări s-au alăturat inițiativei. Muniția va ajunge în Ucraina în câteva săptămâni sau luni, ceea ce afectează deja situația de pe câmpul de luptă. 

UPDATE Exodul corporațiilor din Rusia după invadarea Ucrainei în 2022 a costat companiile străine peste 107 miliarde de dolari în deprecieri și venituri pierdute, arată o analiză Reuters a bilanțurilor și rapoartelor companiilor. Volumul pierderilor a crescut cu o treime de la ultimul calcul din august anul trecut, ceea ce subliniază atât amploarea loviturii financiare încasate de mediul corporatist din cauza invaziei Moscovei, cât și pierderea bruscă de expertiză occidentală din economia Rusiei.

UPDATE Letonia expulzează un diplomat rus pentru discreditarea instituţiilor statului şi incitare la ură. La cererea Ministerului de Externe, diplomatul trebuie să părăsească Letonia înainte de 10 aprilie.

UPDATE Rusia este deranjată de modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu din România. Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre sunt menite să pregătească aliații pentru o eventuală ciocnire cu Rusia, a afirmat Ministerul de Externe de la Moscova pentru RIA Novosti.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 762: Navă atacată, demitere-surpriză și amenințare pentru Rusia. Zelenski: „Putin e o fiară bolnavă”
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram