Război în Ucraina, ziua 170: Medvedev a vizitat teritoriile ocupate de ruși în Lugansk. Șeful AIEA cere acces la centrala Zaporojie

politic

Dosarul Metalferos: Plecat din țară, Plahotniuc rămâne în arest preventiv. Magistrații au respins recursul avocaților

04 august 2022, ora 17:28
Distribuie:

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au susținut necesitatea menținerii arestului preventiv în privința învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul denumit generic „Metalferos,”. Magistrații Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocaților, care contestau aplicarea acestei măsuri.

TV8.md reamintește că pe 5 iulie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au eliberat mandat de arest în contumacie, pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc în cadrul dosarului penal Metalferos. 

„Hotărârea a fost pronunțată în urma examinării solicitării din noiembrie 2021, timp în care avocații depuneau diverse cereri (inclusiv recuzări ale judecătorilor, strămutări ale cauzei la altă instanță judecătorească), care erau transmise Curții Supreme de Justiție”, preciza PCCOCS.

Măsura urmează să fie aplicată din data reținerii învinuitului, iar în acest sens, urmează să parvină răspunsul Interpol, care examinează și cererea procurorilor de anunțare a lui în căutare, depusă în octombrie 2021. 

Procurorii îi incriminează acestuia în dosarul investigat un set de infracțiuni, inclusiv escrocherie, spălare de bani, crearea și conducerea unei organizații criminale. Totuși, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, învinuitul se prevalează de prezumția nevinovăției, ca drept procedural prevăzut de lege.

Amintim că în anul 2021 fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc a fost pus sub învinuire în dosarul „Metalferos”. Mai exact, acesta este învinuit pe trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mare, și spălare de bani.

Pe 14 iunie s-au împlinit trei ani de când fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a plecat din R. Moldova. Acesta a fugit  imediat ce formațiunea sa a cedat guvernarea coaliției formate din Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor. De atunci, procurorii i-au înaintat învinuiri lui Plahotniuc în mai multe cauze penale, dar fostul politician așa și nu a ajuns să fie căutat de Interpol pentru arest și extrădare. Află unde s-a blocat procesul din INVESTIGAȚIE.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Dosarul Metalferos: Magistrații au eliberat mandat de arest în contumacie pe numele lui Vlad Plahotniuc

05 iulie 2022, 16:07

Fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc, pus sub învinuire în dosarul „Metalferos”

05 noiembrie 2021, 15:11

/VIDEO ANCHETĂ/ Ce noutăți au procurorii anticorupție de la Interpol în privința lui Plahotniuc și Andronachi

20 iunie 2022, 17:06

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram