Război în Ucraina, ziua 170: Explozii în regiunea Herson. Anunțul făcut de operatorul ucrainean de energie nucleară

economic

Șeful Moldovagaz, nemulțumit de tariful aprobat de ANRE: „Pune sub semnul întrebării obligațiile față de Gazprom”

04 august 2022, ora 16:21
Distribuie:

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, se arată nemulțumit de noul tarif la gazele naturale, aprobat de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE), joi, 4 august. Acesta susține că tariful „nu acoperă nici prețul de achiziție și nici costurile de transport și distribuție a gazelor naturale”.

„Proiectul de tarif propus astăzi de ANRE va duce la acumularea în continuare a abaterilor de tarif, care la finele acestui an pot depăși 3,9 miliarde de lei și pot afecta negativ funcționalitatea întreprinderii. 

Potrivit proiectului ANRE, se propune includerea prețului de achiziție în valoare de 899,08 dolari SUA la mia de metri cubi în tariful reglementat, în timp ce în luna august este de 1458,92 dolari SUA la mia de metri cubi”, scrie Vadim Ceban pe canalul său de Telegram.

Directorului Moldovagaz, dă asigurări întreprinderea va respecta decizia ANRE, chiar dacă „pune sub semnul întrebării îndeplinirea obligaţiilor contractuale financiare faţă de Gazprom”. 

„În această situație, compania a depus la un furnizor extern cu cerere de amânare a plății în luna august, iar Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență a fost trimisă o scrisoare de amânare a plății TVA la gazele naturale pentru perioada aprilie-august inclusiv. O altă propunere a SA Moldovagaz este introducerea plăților în avans de la întreprinderile din sectorul energie termică și electrică și/sau transferul în luna august a unei datorii istorice pentru gazele naturale pe care le consumau în valoare de 660 milioane lei”, precizează Ceban.

TV8.md reamintește că pe 4 august, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit nou tarif la gazul natural, pentru consumatorii finali. Prin urmare, cetățenii vor trebui să achite 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Noul preț va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram