/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Avertismentul lui Podoliak și sancțiuni UE. Cea mai mare bază NATO din Europa, în construcție

Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

04 octombrie 2022, ora 21:09

Suntem în ziua cu numărul 223 a războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina. Rusia nu mai deține controlul total asupra niciuneia dintre cele patru provincii ale Ucrainei pe care spune că le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene au avansat cu zeci de kilometri în provincia Herson. Forțele ucrainene au străpuns apărarea Rusiei în sudul țării, extinzându-și în același timp ofensiva rapidă în est, recucerind tot mai mult teritoriu în zonele anexate de Moscova și amenințând liniile de aprovizionare a trupelor rusești.

UPDATE Statele Unite au declarat astăzi că nu există niciun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare, relatează Reuters, în pofida luărilor de poziţie ale lui Vladimir Putin, scrie Mediafax.

UPDATE În cel mai bun caz, utilizarea armelor nucleare ar îngheța liniile frontului în poziția lor actuală și ar permite Kremlinului să își păstreze teritoriul ocupat în prezent în Ucraina, arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului, citată de New York Times. În ciuda amenințărilor sale cu armele nucleare, președintele rus Vladimir Putin descoperă acum ceea ce Statele Unite au concluzionat cu ani în urmă, cred oficialii americani. Și anume că armele nucleare de mici dimensiuni sunt greu de folosit, mai greu de controlat și în general reprezintă mai degrabă un instrument de teroare și intimidare decât o armă de război, scrie Libertatea.

UPDATE Volodimir Zelenski a semnat un decret privind nulitatea actelor legislative ruse privind recunoaşterea independenţei şi includerea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson în Federaţia Rusă, notează Mediafax.

UPDATE Până nu veţi rezolva problema cu cine a început acest război fără sens împotriva Ucrainei, veţi fi ucişi, unul după altul, devenind ţapi ispăşitori”, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său zilnic, cerându-le generalilor ruşi să „rezolve problema Putin”, scrie Mediafax.

UPDATE "Veți vedea o prăbușire generală a RuAF (armata rusă), o schimbare a puterii la Moscova și o înțelegere care implică predarea Crimeei. Sau, ucrainenii pur și simplu o vor lua", spune, printre altele, expertul Mike Martin, într-o postare pe Twitter. Profesorul spune că un factor decisiv în împlinirea scenariului este "modul în care politica internă rusă absoarbe această înfrângere catastrofală". Martin sugerează că Putin nu poate depăși șocul pe care informația pierderii războiului o va produce la Moscova.

UPDATE Vladimir Putin poate deveni „destul periculos şi nesăbuit” dacă se va simţi încolţit în urma evoluţiei nefavorabile a războiului din Ucraina, a declarat directorul CIA, Bill Burns, într-un interviu acordat postului CBS.

UPDATE Forțele ucrainene au recuperat orașele Davîdîv Brid și Velika Oleksandrivka din Herson, regiune aflată în sudul Ucrainei, a confirmat marți Ministerul ucrainean al apărării, potrivit CNN.

UPDATE Al doilea iaht ca mărime al președintelui rus Vladimir Putin, evaluat la 140 de milioane de dolari, a fost zărit în largul coastei Estoniei, la mai bine de şapte luni de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina, potrivit Forbes, scrie News.ro.

UPDATE Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a avut marţi dimineaţă o convorbire telefonică cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat un oficial de la Casa Albă. SUA se pregătesc să anunţe încă un pachet de asistenţă pentru Ucraina, în valoare de 625 de milioane de dolari, pachet care include încă patru sisteme de rachete HIMARS (sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate), precum şi muniţie suplimentară pentru sistemele de artilerie Howitzer, informează CNN, scrie Rador.

UPDATE Vladimir Putin a demonstrat până acum că este un lider „relativ rațional”, astfel încât Occidentul trebuie să-l facă să înțeleagă, fără dubii, că folosirea armei nucleare în Ucraina ar însemna costuri mult mai mari decât avantaje, spune expertul în securitate europeană Iulia Joja.

UPDATE Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-a programat începând de lunea viitoare o sesiune de urgenţă pentru a dezbate anexarea de către Rusia a patru regiuni din estul Ucrainei, transmite dpa. O scrisoare privind decizia a fost trimisă marţi tuturor celor 194 de state membre ale ONU.

UPDATE Domnia președintelui rus Vladimir Putin este acum "mai aproape de sfârșit", a declarat un oficial rus care riscă, în prezent, să fie recrutat în baza decretului de mobilizare parțială parafat de liderul de la Kremlin. Dmitri Baltrukov, în vârstă de 43 de ani, este unul dintre numeroșii deputați municipali pentru Smolninskoe din Sankt Petersburg care au făcut apel luna trecută la parlamentul țării pentru a-l înlătura pe Putin de la putere pe fondul războiului din Ucraina.

UPDATE Vicepreşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Piotr Tolstoi, se declară încrezător în înaintarea armatei ruse în Ucraina, care „va cuceri Kievul”, dar consideră că nu este nevoie de folosirea armei nucleare în Ucraina.

UPDATE Decretul lui Vladimir Putin privind mobilizarea a provocat unul dintre cele mai masive și rapide valuri de emigrare din Federația Rusă. Aproximativ 1 milion de oameni au părăsit țara în două săptămâni. Publicația Forbes a dat aceste informații, citând surse din Kremlin. „ Aproape 1 milion de oameni au părăsit Rusia de la începutul mobilizării”, a declarat pentru Forbes o sursă familiarizată cu politica Kremlinului.

UPDATE Al doilea superiacht ca mărime al lui Vladimir Putin a fost văzut din nou, la peste 7 luni de când a dispărut din Germania, la începutul invaziei ruse în Ucraina. Iahtul, cunoscut până acum ca Graceful, lung de peste 81 de metri și în valoare de 119 milioane de dolari, a fost observat în largul coastei Estoniei, relatează Forbes.

UPDATE Gigantul energetic rus Gazprom a declarat că ar putea întrerupe furnizarea de gaze către Moldova dacă ţara nu îşi îndeplineşte obligaţiile de plată până pe 20 octombrie. De asemenea, a spus că îşi rezervă dreptul de a-şi anula contractul de furnizare de gaze cu Moldova în orice etapă în ceea ce priveşte datoriile istorice ale Republicii Moldova.

UPDATE Pentru oligarhul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, războiul a început nu în 2022, ci în 2014, când o parte din Donbas și Crimeea au fost ocupate de Rusia, iar uzinele metalurgice, întreprinderile în domeniul energiei, telecomunicațiilor și foarte multe imobile au ajuns în mâna rușilor, scrie publicația „Ukrainska Pravda” (Adevărul Ucrainean) de la Kiev, analizând principalele pierderi ale miliardarului cauzate de invazie. Până la 24 februarie 2022 oligarhul credea în negocieri ca fiind cea mai eficientă metodă de a atinge pacea în estul Ucrainei. După ce Kremlinul a luat decizia să invadeze Ucraina, Rinat Ahmetov a declarat deschis că „Putin este un criminal de război, iar Rusia - un stat agresor”. Din cauza Rusiei, Ahmetov a pierdut o mare parte a averii sale. La începutul anului, Forbes a scris că Ahmetov are 13,7 miliarde de dolari. Însuși oligarhul susține că, în urma războiului, el a pierdut zeci de miliarde, notează Libertatea.

UPDATE Bătălia pentru Crimeea va fi „dificilă” pentru armata ucraineană în cazul în care va ajunge în situația de a elibera peninsula din Marea Neagră, apreciază fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul în rezervă Mark Hertling. „Va fi o bătălie dificilă pentru Ucraina, deoarece, chiar și pentru a ajunge în peninsulă, sunt doar câteva căi spre teritoriu ce trec peste mai multe insulițe. Așadar, din punctul de vedere al unui război convențional, va fi dificil. Când au invadat Crimeea, în 2014, rușii au folosit flota și forțele speciale. Iar ucrainenii nu au acum flotă”, a declarat Hertling în cadrul unei conferințe organizate de Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA).

UPDATE Propaganda rusă răspândește cea mai mare teorie a conspirației și anume faptul că NATO ar fi trimis trupe să lupte de partea ucrainenilor, iar principala resursă a taberei adverse o reprezintă informațiile, potrivit Adevărul.

UPDATE Una dintre cele mai mari vedete ale Rusiei, Alla Pugaciova (73 de ani) s-a dezlănțuit împotriva regimului Putin şi a războiului din Ucraina. E drept că după ce a ajuns în siguranţă cu întreaga familie în Israel, scrie Antena3.

UPDATE Militarii ucraineni au arborat steagul Ucrainei în satele Davidiv Brid și Starosillia, din regiunea sudică Herson – a anunţat, marţi, deputatul ucrainean Roman Lozinski. Acesta a postat pe Facebook o înregistrare video cu momentul arborării drapelului ucrainean, notează Rador.

UPDATE De luna viitoare, locuitorii teritoriilor ucrainene eliberate de sub ocupaţie rusă vor primi câte 2.200 de hrivne (61 de euro) – a anunţat ministrul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Irina Vereșciuk, notează Rador.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) transmite că, în cadrul pseudoreferendumurilor organizate în teritoriile ucrainene temporar ocupate, invadatorii ruși au numărat chiar și "voturile" celor plecați din localitate.

UPDATE 24 de deputați municipali din Republica Başkîrkostan participă la operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, a anunţat, marți, serviciul de presă al Adunării de Stat Kurultai a Republicii Başkîrkostan.

UPDATE După ce miliardarul Elon Musk a făcut, luni, mai multe propuneri pentru pace între Ucraina și Rusia, care au fost condamnate imediat de ucraineni, inclusiv de preşedintele Volodimir Zelenski, Kremlinul a oferit marți o primă reacție, spunând că  „inițiativa” celui mai bogat om din lume „nu i-a lăsat pe mulți să doarmă” în Ucraina. 

UPDATE Comisarul UE pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic, a anunțat că în contextul crizei cu Rusia, Comisia Europeană se pregătește pentru potențiale cazuri de întrerupere a alimentării cu electricitate în state din cadrul Uniunii Europene în cursul acestei ierni.

UPDATE Kremlinul a transmis marţi că „operaţiunea militară specială” a armatei ruse în Ucraina nu se va termina dacă Kievul respinge în continuare negocierile, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret ce declară „imposibile” negocierile cu preşedintele rus Vladimir Putin şi se declară dispus „la un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte al Rusiei”, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Numărul infracțiunilor, incluzând violuri și crime, a crescut în zonele din Belarus care găzduiesc recruți ruși aduși recent pentru a fi pregătiți pentru războiul din Ucraina, relatează postul „24 Kanal”, preluat de „Zerkalo Nedeli”.

UPDATE După refuzul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a negocia cu omologul său rus, Vladimir Putin, Kremlinul a anunţat că intenționează să aștepte o schimbare de poziție sau pe un nou președinte al Ucrainei, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

UPDATE Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării spune că, în ultimele săptămâni, 2.000 de soldaţi ruşi au cerut să se predea, a declarat la televizor reprezentantul serviciilor de informaţii militare, Andrei Yusov, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Kremlinul a afirmat, marţi, că nu doreşte să ia parte în retorica nucleară răspândită de puterile occidentale şi de organizaţiile mass-media, întrebat despre informaţiile din presă conform cărora Rusia se pregăteşte să îşi demonstreze disponibilitatea de a folosi arme nucleare în conflictul său cu Ucraina.

UPDATE Ungaria, unul dintre cei mai dependenți membri ai Uniunii Europene de energia rusă, își propune să elimine importurile de gaze rusești până în 2050 printr-o campanie de electrificare pe scară largă, a declarat marți ministrul tehnologiei și industriei, Laszlo Palkovics.

UPDATE Peste 200.000 de persoane au fost mobilizate în armata rusă după anunţarea unei mobilizări ”parţiale”, la 21 septembrie, la război, în Ucraina, anunţă marţi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, relatează AFP.

UPDATE Elon Musk a căzut în momeala lui Vladimir Putin privind folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina, comentează ministrul lituanian al Apării pe tema „planului de pace” propus de cel mai bogat om din lume.

UPDATE Rusia a amendat marţi TikTok pentru că nu a şters conţinut ce încalcă legile ruse privind "propaganda LGBT" şi serviciul de streaming Twitch pentru găzduirea unui interviu video cu o personalitate politică ucraineană despre care Moscova a spus că conţinea informaţii "fake", relatează marţi Reuters.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a aprobat o decizie adoptată de Consiliul de Securitate și Apărare Națională de la Kiev ca răspuns la "încercarea Rusiei de a anexa teritorii ale Ucrainei". "Se constată imposibilitatea de a purta negocieri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin", se arată în decretul prezidenţial publicat, marţi, de Biroul Preşedintelui Ucrainei, informează Rador.

UPDATE „Nu am văzut niciun indicator sau activitate care să ne pară ieșită din comun. Nu am văzut activități care să fie în afara celor obișnuite pentru genul de activități care sunt desfășurate de aceste elemente ale forțelor strategice rusești”. Comentariile sale vin după ce ziarul italian La Repubblica a scris că serviciile de informații ale NATO ar fi avertizat aliații cu privire la un posibil test al Rusiei cu torpila Poseidon, care poate fi dotată cu o încărcătură nucleară. Oficiali din Ucraina au calificat aceste informații drept manipulatoare și a făcut apel la evitarea răspândirii de dezinformări.

UPDATE „În ceea ce privește participarea noastră la operațiunea militară specială din Ucraina, participăm acolo. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile”, a declarat președintele de la Minsk, Alexandr Lukașenko, potrivit TASS, preluat de HotNwes.ro.

UPDATE Soldați aflați sub contract și bărbați recent mobilizați pentru război s-au luat la bătaie la baza Alabino, din regiunea Moscova, după ce aceștia din urmă s-au opus confiscării telefoanelor mobile, potrivit Adevărul.

UPDATE Șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, le-a declarat reporterilor că nu este esenţial pentru partea rusă faptul că țările occidentale nu recunosc intrarea în componenţa Federației Ruse a unor noi regiuni, dar, în opinia sa, ar fi mai corect dacă și-ar da seama de noua realitate, relatează Agenţia de presă RIA, notează Rador.

UPDATE Rușii sunt trimiș pe frontul din Ucraina fără pregătire militară, fără veste antiglonț, fără hrană și cu arme vechi, o spune unul dintre soldați, într-o mărturie chiar pentru agenția de presă rusă Ria Novosti, oficiosul Kremlinului, notează B1.

UPDATE Producătorul american de cipuri Nvidia a anunţat luni că îşi încetează toate activităţile din Rusia şi că le oferă angajaţilor de acolo opţiunea de a-şi continua activităţile în cadrul companiei în alte ţări, transmite Reuters.

UPDATE Veteranii militari ruși critică public atacul Rusiei asupra Ucrainei și mobilizarea de către Kremlin a rezerviștilor. Susțin public că oamenii sunt păcăliți de propagandă și sunt convinși că războiul nu poate fi câștigat. "Putin a distrus resursele militare ale țării cu propriile mâini. Acum, acest idiot a intrat în război cu întreaga lume", a spus unul dintre el pentru The Moscow Times, notează Digi24.

UPDATE Tot mai mulți cetățeni moldoveni vor să revină acasă din Federația Rusă, susține ministrul de Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă. 

UPDATE Coreea de Nord susține anexarea de către Rusia a regiunilor ocupate din Ucraina, susținând că, astfel, se respectă dorința locuitorilor din respectivele teritorii. Anunțul a fost făcut de către Cho Chol-su, șeful Departamentului Organizații Internaționale din cadrul Ministerului de Externe de la Phenian. Potrivit acestuia, cei mai mulți dintre votanți au decis, în cadrul referendumurilor, alipirea la Rusia.

UPDATE Miss Crimeea 2022, Olga Valeeva, a fost amendată de justiția rusă cu 40 de mii de ruble după ce a cântat, împreună cu o prietenă, o melodie ucraineană. De asemenea, ea a fost și forțată să își ceară scuze public.

UPDATE Ucrainenii din zonele anexate de Rusia au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia, a declarat adjunctul ministrului de Externe, Evgheni Ivanov.

UPDATE Timp de aproape o mie de ani, babele de pe Muntele Kremenț au vegheat orașul ucrainean Izium. Acestea au devenit victime ale invaziei Rusiei în Ucraina, relatează The Telegraph. Cel puțin una dintre aceste statui, care datează din 900 și 1300 d. Hr, a fost distrusă, iar altele au suferit pagube în timpul luptelor aprige care au avut loc în primăvară. Una dintre acestea, care a fost complet distrusă, pare să fi fost victima unui obuz care a lăsat în urmă un crater la câțiva metri distanță. Un militar ucrainean care a vizitat cetatea, duminică, a afirmat că pagubele au fost făcute de artileria rusă la începutul războiului în timpul atacului lor asupra orașului, notează Adevărul.

UPDATE În urma înfrângerilor catastrofale suferite de armata rusă, propaganda Kremlinului nu mai poate ascunde adevărul și recunoaște că armata rusă are mari dificultăți. Mai mult, presa rusă identifică mai multe cauze ale eșecului pe frontul din Ucraina. Este vorba despre calculele greșite ale liderilor militari, subestimarea inamicului și problemele sistemice cu comunicațiile, notează B1.

UPDATE Marea Britanie are rezistenţa necesară pentru a fi alături de Ucraina "până la victorie", promite ministrul său de externe, James Cleverly, într-un discurs pe care urmează să îl susţină marţi în faţa conferinţei anuale a Partidului Conservator, relatează AFP.

UPDATE Rusia nu mai deține controlul total asupra niciunei dintre cele patru provincii ucrainene pe care oficial le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene au avansat și în provincia Herson din sudul țării, eliberând totodată și noi zone din estul țării, relatează agențiile internaționale de știri, notează Adevărul.

UPDATE Marea Britanie avertizează că Rusia ar fi capabilă de un atac asupra sateliților de comunicații și a sistemelor GPS. Atenționarea vine după ce francezii au anunțat că s-a produs un atac cibernetic major, vizați fiind sateliții ce furnizau servicii Europei, inclusiv Ucrainei. Un astfel de atac al Rusiei asupra sistemelor GPS ar putea perturba sistemele de navigație prin satelit, provocând probleme atât pentru civili, cât și pentru forțele de securitate, ducând la un adevărat haos. Avertismentul vine de la amiralul Marinei britanice, Sir Tony Radakin.

UPDATE Ucraina este pregătită să se alăture Spaniei şi Portugaliei într-o candidatură comună pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2030, relatează ziarul The Times, citat de Reuters.

UPDATE Europarlamentarul Victor Negrescu anunță finanțarea a trei proiecte pilot, printre care unul pentru crearea unui sistem privind găsirea și protecția copiilor ucraineni dispăruți în timpul războiului.

UPDATE Un pensionar ucrainean care și-a pierdut picioarele îi sfidează pe ruși participând la rezistența în teritoriile ocupate. El a strâns bani pentru armata ucraineană și a participat la protestele din Herson, potrivit Reuters, anunță Mediafax.

UPDATE Dmitri Rogozin, fostul șef al programului spațial rusesc și unul dintre apropiații președintelui Vladimir Putin, a reacționat la mesajul miliardarului american Elon Musk, care a scris pe Twitter un mesaj în care cerea ucrainenilor să cedeze Crimeea rușilor. Rogozin spune că Musk a făcut afirmațiile respective pentru că urmează să lanseze un zbor SpaceX, companie deținută de miliardarul american, la bordul căreia va zbura o rusoaică. „Asta poate face o rusoaică cu un american”, a scris ironic Dmitri Rogozin, pe Telegram, scrie Digi24.

UPDATE Ping-pong de replici dure între președinția ucraineană și miliardarul american Elon Musk. Acesta a scris într-o postare că peninsula Crimeea, anexată ilegal de ruși în 2014, ar trebui să
rămână a Rusiei. Replica lui Zelensky nu a întârziat. Acesta a postat pe Twitter un sondaj cu întrebarea: „Care Elon Musk vă place mai mult?” și două variante de răspuns: „Cel care sprijină Ucraina” sau „Cel care sprijină Rusia”. În primele 20 de minute de la postare, sondajul a adunat peste 267.000 de
voturi, iar peste 90% dintre respondenți au optat pentru Musk care susține Ucraina. 

UPDATE Și consilierul președintelui Ucrainei, Mihailo Podoleac a reacționat. Acesta l-a acuzat pe miliardarul american că încearcă să legitimeze pseudo-referendumurile care au avut loc sub amenințarea armei, cu persecuții, execuții în masă și tortură. 

Polemicile au început după ce aseară miliardarul american a publicat pe Twitter patru propuneri pentru pace între Ucraina și Rusia, îndemnându-și urmăritorii să voteze. Mulți însă l-au criticat aspru pentru că susținut poziția lui Putin în privința Crimeei. După un val de critici, Musk a postat un nou sondaj, în care propune ca oamenii din Donbas și Crimeea să aleagă dacă vor să fie parte a Ucrainei sau a Rusiei.

UPDATE Nava cu ajutoare umanitare franceze pentru Ucraina, care urma să ajungă, marţi, în portul Agigea, nu va mai sosi în ziua stabilită, din motive obiective, informează Ambasada Franţei.

UPDATE Jucăriile multicolore de pe rafturile magazinelor din Rusia pot părea familiare, dar logo-urile strălucitoare în roşu şi galben ale Lego au dispărut, fiind înlocuite de Mir Kubikov, sau World of Cubes, transmite Reuters.

UPDATE Uniunea Europeană se confruntă cu "riscuri fără precedent" privind aprovizionarea cu gaz în această iarnă, în contextul în care Rusia a oprit în mare parte livrările, iar gazul lichefiat transportat pe mare devine mai scump, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

UPDATE Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să instruiască până la 15.000 de militari ucraineni, scrie luni revista germană Der Spiegel, citată de Reuters.

UPDATE Statele Unite și Uniunea Europeană au stabilit mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a declanșat invazia din Ucraina în 24 februarie 2022. Dar o singură industrie a Moscovei a scăpat de măsurile occidentale, sectorul nuclear. El deține aproape 40% din infrastructura mondială de îmbogățire a uraniului, iar SUA și țările din Europa sunt încă dependente de acest combustibil.

UPDATE Partea rusă nu intenționează încă să introducă vize pentru cetățenii Ucrainei, a declarat, luni, în timpul unei discuţii cu jurnaliştii, adjunctul ministrului rus de externe, Evgheni Ivanov.

UPDATE De la începutul invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina, din 24 februarie 2022, Statele Unite și aliații săi din Europa au pus sancțiuni care să îi vizeze pe miliardarii ruși, care își ascund averile. Acum, în Marea Britanie, prințul din Emiratele Arabe Unite, șeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, viceprim-ministru al țării, ar putea fi investigat de Ministerul de Externe de la Londra sub acuzația de a-l fi ajutat pe fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, rusul Roman Abramovici și pe alți oligarhi ruși să evite sancțiunile occidentale.

UPDATE Rusia a furat cereale ucrainene de 530 de milioane de dolari și a investit banii în război, arată o anchetă comună Associated Press și PBS "Frontline".

UPDATE Un britanic care a fost luat prizonier și torturat de trupele lui Vladimir Putin în Ucraina a spus că a privit cu oroare în timp ce soldații ruși au aruncat în aer copiii dintr-un loc de joacă din Irpin, dar că nu ar ezita niciun moment să se întoarcă pe linia frontului.

UPDATE Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat luni, 3 octombrie, că toate chestiunile procedurale legate de aderarea Ucrainei la NATO sunt „consumatoare de timp” şi că demersurile trebuie făcute la fel ca în cazul altor țări. El a subliniat însă că Ucraina trebuie sprijinită ca să reziste în războiul declanșat de Rusia acum 7 luni.

UPDATE Trupele ucrainene au străpuns poziţiile ruseşti de pe râul Nipru, la nord-est de Herson, oraş strategic deţinut de Rusia în sudul Ucrainei, scrie BBC.

UPDATE Vladimir Putin vrea să arate că este dispus să folosească arme de distrugere în masă. NATO ar fi avertizat țările membre că Rusia pregătește un test nuclear la granițele Ucrainei, posibil în Marea Neagră, potrivit The Times.

UPDATE Oficialii pro-ruşi au recunoscut că forţele guvernamentale ucrainene au obținut câștiguri teritoriale semnificative în ultimele două zile, în regiunea Herson din sudul Ucrainei. Recâștigarea Hersonului ar fi o victorie majoră pentru Kiev, informează Rador.

UPDATE Forțele ucrainene au spart apărarea rusă în sudul țării, în timp ce și-au extins ofensiva rapidă în est, confiscând mai mult teritoriu în zonele anexate de Rusia și amenințând liniile de aprovizionare pentru trupele sale, relatează Reuters.

UPDATE Trei mobilizați au murit în garnizoana Ielan din Poroșino, regiunea Sverdlovsk, estul munților Urali, a scris agenția EAN din Ekaterinburg. „Confirm, sunt deja trei morți! Unul mobilizat a murit în urma unei infarct, celălalt s-a sinucis. Cel de-al treilea a fost declarat inapt și trimis acasă, unde a murit imediat de ciroză hepatică”, a declarat parlamentarul Maxim Ivanov, deputat în Duma de Stat din partea regiunii Sverslovsk.

UPDATE Directorul centralei nucleare de la Zaporojie, Igor Muraşov, a fost răpit vineri, când a plecat de la cea mare centrală nucleară din Europa. La trei zile distanță, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a anunțat luni eliberarea oficialului, după ce sâmbătă a precizat că discută cu autoritățile relevante, dar fără a numi Rusia, relatează Reuters.

UPDATE Numărul de bilete de avion „doar dus” emise în Rusia a crescut cu 27% în săptămâna în care Vladimir Putin a declarat prima mobilizare a țării de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit datelor furnizate marți de compania spaniolă ForwardKeys. Statisticile, care au comparat rezervările din perioada 21-27 septembrie cu cele din săptămâna precedentă, arată că ponderea biletelor „doar dus” a sărit la 73% în săptămâna anunțului, față de 47% în săptămâna precedentă.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că armata Ucrainei continuă să avanseze împotriva forțelor ruse și a eliberat noi orașe în mai multe zone, dar nu a oferit alte detalii. Totodată, președintele ucrainean a explicat, într-un mesaj video difuzat luni seară, că cetățenii care s-au aflat sub ocupație nu vor fi considerați colaboraționiști şi că din această categorie fac parte doar trădătorii.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 222: Tweet de pace de la Musk și spital atacat. Kievul avansează, iar Putin demite un general
Război în Ucraina, ziua 221: Explozie puternică în Crimeea, iar Limanul e eliberat. Papa îl imploră pe Putin să oprească "oroarea"

Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Spionii ruși au devenit un subiect frecvent în presa de la Chișinău. Sunt identificați și expulzați de autorități. Ce ne facem însă dacă suntem spionați nu de oameni, ci de companii sau aplicații rusești. Poate fi compania noastră preferată de taxi un spion abil din telefonul nostru? Aflați de la Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ „Melco moldovano”. Afacerea cu melci a unui italian, pusă pe pauză. „Nu a mai rămas niciun melc”
/VIDEO/ „Melco moldovano”. Afacerea cu melci a unui italian, pusă pe pauză. „Nu a mai rămas niciun melc”
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia
/VIDEO/ Transparența, mai importantă. Sandu: În curând, Parlamentul va aproba crearea Tribunalului Anticorupție
/VIDEO/ Transparența, mai importantă. Sandu: În curând, Parlamentul va aproba crearea Tribunalului Anticorupție
/VIDEO/ Mașini de milioane, cumpărate de Andronachi din banii Băncii de Economii. Care au fost firmele folosite în schemă
/VIDEO/ Mașini de milioane, cumpărate de Andronachi din banii Băncii de Economii. Care au fost firmele folosite în schemă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 165: Invazia terestră în Rafah „ar fi o catastrofă absolută”. Peste 13.000 de copii uciși în război

19 martie 2024, ora 09:28

Război în Israel, ziua 165. Forțele israeliene au luat cu asalt un spital din Gaza. În urma misiunii de la Al Shifa, cel puțin 20 de palestinieni înarmați au fost uciși. Totodată, IDF a anunțat că au avut loc zeci de arestări. IDF a precizat că în interiorul unității spitalicești au fost găsit arme și fonduri care aparțin grupării Hamas. Printre teroriștii palestieni uciși luni se numără și Fa'aq Mabhouh, șeful pentru securitate internă al Hamas. Armata israeliană a subliniat că acesta se ocupa de coordonarea operațiunilor militare.

UPDATE Gideon Sa'ar, şeful partidului Noua Speranţă din Israel, spune că va demisiona din guvern dacă prim-ministrul Benjamin Netanyahu refuză să-l numească în cabinetul de război. Politicianul s-a alăturat unui guvern de unitate ca parte a unei măsuri de urgență după începutul războiului, iar amenințarea sa sâmbătă de a se alătura opoziției vine la câteva zile după ce a încheiat un parteneriat cu partidul ministrului de război Benny Gantz.

UPDATE Hezbollah a revendicat un al șaselea atac în războiul său de graniță cu Israelul. Cea mai recentă lovitură a avut loc seara și a vizat „soldații inamici israelieni” într-o zonă de lângă graniță cu rachete, a declarat gruparea armată libaneză pe canalul său Telegram. Celelalte cinci atacuri ale sale, dintre care primul a fost lansat înainte de prânz, au vizat structuri militare israeliene și soldați folosind rachete și foc de mortar.

UPDATE UNICEF a estimat că peste 13.000 de copii au fost ucişi în războiul din Fâşia Gaza. Totodată, mulţi alţii suferă de malnutriţie, pe fondul foametei din eclavă. „Alte mii de persoane au fost rănite sau nici măcar nu ştim unde se află. Oamenii ar putea fi sub dărâmături (...) Nu am văzut această rată a mortalităţii în rândul copiilor în aproape niciun alt conflict din lume”, a declarat duminică directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

UPDATE Senatorul democrat american Chris Van Holler spune că Biden ar trebui să folosească proviziile de arme ale Washingtonului către Israel ca pârghie pentru a schimba modul în care Israelul se comportă în războiul său împotriva Gaza. „Avem nevoie de președinte și de administrația Biden să forțeze mai mult și să folosească toate pârghiile politicii SUA pentru a ne asigura că oamenii nu vor muri de foame”, a spus senatorul din Maryland, citat într-un interviu pentru ziarul Guardian din Londra.

UPDATE Christopher Lockyear, de la Medici fără frontiere, spune că orice atac asupra lui Rafah ar fi „un dezastru peste un dezastru”. El spune camerei că călătorește printr-o parte din Rafah „care este incredibil de aglomerată - ne-am mișcat în ritm de melc în ultimele 10-15 minute și ceva”. „Sunt oameni peste tot, sunt corturi și adăposturi improvizate în stânga și în dreapta mea și sunt copii literalmente peste tot, ceea ce este un adevărat șoc”. Domnul Lockyear a spus: „În mod clar, orice invazie terestră în Rafah ar fi o catastrofă absolută.

/VIDEO/ Salarii de peste 30 de mii de lei. Cum arată munca la una dintre cele mai cotate companii IT din țară
/VIDEO/ Salarii de peste 30 de mii de lei. Cum arată munca la una dintre cele mai cotate companii IT din țară
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! Imobile și mașini de lux, cumpărate de Vlad Andronachi cu banii sustrași din BEM
/VIDEO/ Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! Imobile și mașini de lux, cumpărate de Vlad Andronachi cu banii sustrași din BEM
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 750: Moarte suspectă și alegeri sub amenințarea armei. Belgorod își închide centrele comerciale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 750: Moarte suspectă și alegeri sub amenințarea armei. Belgorod își închide centrele comerciale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 748: Atac cu rachetă în Krivoi Rog și planurile lui Putin după alegeri. SUA anunță noi ajutoare
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 748: Atac cu rachetă în Krivoi Rog și planurile lui Putin după alegeri. SUA anunță noi ajutoare

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram