Război în Ucraina, ziua 174: Explozii în Crimeea: „Risc de moarte pentru invadatori și hoți”. O cale ferată din Kursk, aruncată în aer

economic

Din cauza secetei, circa 70% din roada de floarea-soarelui a fost pierdută: Ce solicită agricultorii ministerului

05 august 2022, ora 17:50
Distribuie:

Producătorii agricoli susțin că circa 70% din roada de floarea-soarelui a fost pierdută, din cauza secetei, iar pe viitor vor întâmpina dificultăți la asigurarea cu material semincer pentru culturile de câmp. În acest context, fermierii  au solicitat ministerului Agriculturii să fie identificate soluții pentru reeșalonarea ratei la dobânzi și să fie revizuite accizele la motorină pentru producătorii mari. 

Doleanțele au fost vociferate în cadrul unei vizite de lucru a ministrului Vladimir Bolea în raioanele Ceadîr-Lunga și Comrat. Tot în cadrul întrevederii, ministrul a menționat că agricultura trebuie să fie profitabilă și să devină o verigă importantă în economia țării, iar ministerul va oferi suportul necesar.

„Pentru sporirea eficienței economice și a competitivității, producătorii trebuie sa obțină valoare adăugată, nu doar să comercializeze materia primă. Trebuie să procesăm ceea ce creștem și atunci vom fi competitivi. Totodată, este absolut necesar să orientăm investițiile în sisteme de irigare, să sporim cooperarea între producători și să intensificăm implementarea tehnologiilor performante. Depunem tot efortul pentru a asigura securitatea alimentară a țării. În acest an vom dubla cantitățile de grâu în rezerva de stat”, a declarat Vladimir Bolea.

Potrivit acestuia, în scopul susținerii sectorului zootehnic, în curând ministerul va acorda subvenții per litru de lapte. 

„Ministerul creează politici și condiții pentru ca producătorii să-și dezvolte afacerile, însă producătorii trebuie sa devină membri unei Asociații de profil pentru a soluționa problema comercializării producției agricole”, a mai spus ministrul.

Producătorii au discutat cu reprezentanții ministerului despre măsurile ce trebuie întreprinse pentru depășirea și soluționarea problemelor din sectorul agricol, precum și pe procesul de gestionare a crizei cauzate de fenomenul secetei. 

Totodată, în cadrul întâlnirilor au fost abordate subiecte ce țin de utilizarea apei din lacurile din localități și dezvoltarea sistemului de asigurare a riscurilor de producție, exportul producției, subvenționarea tehnicii agricole performante, susținerea producătorilor autohtoni, dar și despre necesitatea stimulării sectorului zootehnic, științei și inovării în agricultură.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Producția de struguri, afectată de secetă. Agricultor: "Vom avea foarte mari pierderi"

04 august 2022, 21:08

Pepenii verzi, afectați de secetă. Agricultorii se plâng că roada e mai mică decât anul trecut

15 iulie 2022, 21:07

Secetă hidrologică: În unele localități se interzice irigarea în timpul zilei. Recomandările Ministerului Agriculturii

26 iulie 2022, 16:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram