Război în Ucraina, ziua 167: Centrala din Zaporojie funcționează cu riscul încălcării normelor de securitate. Peste 840 de civili, evacuați din Donețk

social

Lista oficială de la CSP: Cine sunt cei cinci candidați la șefia Procuraturii Anticorupție

06 mai 2022, ora 16:54
Distribuie:

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a publicat lista oficială a candidaților la șefia Procuraturii Anticorupție (PA). În aceasta se regăsesc cinci candidaturi. Este vorba despre procurorii Oleg Potîrniche, Victor Brînză, Octavian Iachimovschi, Adrian Bordianu și Veronica Dragalin. 

Potrivit unui comunicat de presă al CSP, în 26 aprilie, a fost constituită Comisia specială de preselecție a candidaților. Urmează alte două etape: Preselecția candidaților de către comisia menționată mai sus, iar ulterior selecția candidatului pentru funcția de procuror-șef al procuraturii specializate de către Consiliul Superior al Procurorilor din rândul candidaților preselectați.

Comisia specială se va întruni în 10 mai în ședință închisă, pentru a examina dosarele candidaților prin prisma criteriilor de eligibilitate. „Lista nominală a candidaților admiși în etapa a doua a preselecției (interviul) va fi publicată în aceeași zi, în care vor fi indicate și detalii cu privire la interviu”, potrivit CSP.

TV8 a publicat încă la mijlocul lunii aprilie lista integrală a candidaților la funcția de șef al PA. Iatp detalii despre pretendenții la acest fotoliu. 

Adrian Bordianu este fostul șef interimar al Procuraturii Anticorupție până în toamna anului trecut când a fost demis din funcție. Acesta a preluat interimatul șefiei PA în iunie anul trecut, prin ordinul procurorului general, acum suspendat, Alexandru Stoianoglo.

În octombrie anul trecut, la câteva zile după reținerea lui Alexandru Stoianoglo, Adrian Bordianu a fost protagonistul unie înregistrări audio a unei discuții tensionate cu procurorul pe cazul Stoianoglo, Victor Furtună, intrate în posesia portalului Anticorupţie.md. În înregistrare, Bordianu îl anunţă pe Furtună că există o cerere de recuzare în privinţa sa în legătură cu dosarul Stoianiglo şi i-a cerut să prezinte explicaţii în scris. Victor Furtună a refuzat să se conformeze, motivând că a fost desemnat de către  ca să-l investigheze pe Stoianoglo şi, în acest caz, nu îi este procuror ierarhic superior. Furtună i-a solicitat lui Bordianu ca să îi dea indicaţii în scris ca să prezinte explicaţii în legătură cu cererea de recuzare. Bordianu i-a refuzat pe un ton ridicat şi i-a spus lui Furtună că nu are încredere în el.

Octavian Iachimovschi a făcut parte din grupul de urmărire penală din dosarul privind frauda bancară. A fost șef al Procuraturii Anticorupție, funcție din care a fost suspendat în decembrie 2019, pentru ca „să se poată concentra pe dosarul cu privire la frauda bancară”. Iachimovschi declara atunci însă pentru presă că nu cunoaște motivele pentru care a fost luată această decizie. 

Victor Brânză este procuror anticorupție. Potrivit unui articol publicat în ianuarie 2011 de Ziarul de Gardă, Brânză a fost procuror de caz într-un dosar de mită  la Consiliul Coordonator al Audiovizualului. 

Oleg Potîrniche este specialist coordonator, Agenția Servicii Publice. Anterior a fost șef adjunct în cadrul Diгесției juridice a Agenției Rezerve МаtегiаIе а Guvernului. A fost lector superior la ULIM, anchetator în Procuratură, după care a activat în calitate de specialist principal în probleme juridice la Federația Sindicatelor din Comunicații. Ulterior, timp de 12 ani, a fost șef al Diгесției juridice din cadrul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, potrivit anticorupție.md.

Printre pretendenții la fotoliul de șef al PA se numără și un reprezentant al diasporei, Veronica Dragalin, jurist de profesie, în prezent procuror adjunct al Statelor Unite, Secția de corupție publică și drepturi civile.

Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, președinta organizației Moldova-AID și cea care organizează în fiecare an tradiționala Convenție moldo-americană, eveniment care întrunește reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale americane și din Republica Moldova, dar și persoane originare din Republica Moldova și stabilite cu traiul în Statele Unite ale Americii. 

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concus pentru funcția procuror-șef al Procuraturii Anticorupție în data de 4 februarie. De atunci, termenul limită pentru depunerea dosarelor de concurs a fost extins în cadrul mai multor ședințe CSP. 

Pretendenții la fotoliul de șef al PA vor trece „filtrul integrității” în contextul noii legi privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, așa numitul pre-vetting. În 15 octombrie, 2021 CSP a desemnat un interimar la Procuratura Anticorupție. Este vorba despre procurorul anticorupție Elena Cazacov. Asta după ce Adrian Bordianu a fost eliberat din funcția de șef interimar al Procuraturii Anticorupție.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram