/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Război în Ucraina, ziua 133: Lupte grele la Donețk, iar Rusia reia amenințarea nucleară. Kievul își schimbă tactica

06 iulie 2022, ora 18:10

Trupele rusești sunt angajate în lupte grele susținute de focuri de artilerie pe scară largă, în timp ce lansează o ofensivă majoră pentru regiunea ucraineană Donețk, au declarat oficialii ucraineni, după ce Moscova a declarat victoria în provincia vecină Lugansk.

UPDATE: ONU avertizează că nivelul de foamete la nivel mondial s-a agravat din nou anul trecut, după ce în 2020 crescuse vertiginos din cauza pandemiei COVID-19. Este așteptat ca războiul din Ucraina și schimbările climatice să accentueze la o scară fără precedent foametea în regiunile sărace ale lumii, potrivit agențiilor ONU, citate de Reuters.

UPDATE: În teritoriile ucrainene ocupate, rușii fură echipamente și medicamente scumpe din spitale, a declarat miercuri ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liashko, care a precizat că momentan nu se știe unde sunt duse bunurile jefuite, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE: Informațiile arată că forțele armate mobilizate de Ucraina în războiul cu Rusia sunt formate în proporție de 22% din femei.

UPDATE: Parlamentarii ruși au aprobat cererea de creare a unei organizații moderne de tineret în stilul pionierilor sovietici. Proiectul de lege vizează crearea unei mişcări naţionale pentru copii şi adolescenţi, care are drept principal obiectiv să-i înveţe pe aceștia valorile patriotice, relatează The Moscow Times.

UPDATE: Personalul reprezentanţei Rusiei la Strasbourg urma să se îmbarce miercuri, 6 iulie, la bordul unui avion rusesc şi să părăsească teritoriul francez.

UPDATE: Ucraina a zădărnicit în ultimele ore o încercare de avansare a Rusiei în nordul regiunii Donețk, dar orașul Sloviansk și alte zone civile sunt puternic bombardate, au declarat miercuri oficialii ucraineni, citați de Reuters. Cele mai crâncene lupte se dau în direcţia Sloviansk şi Kramatorsk. „Reținem inamicul la granița dintre regiunea Luhansk și regiunea Donețk”, a declarat guvernatorul Luhansk Serhii Haidai pentru televiziunea ucraineană.

UPDATE: Restaurarea completă a orașului distrus ar putea costa peste 14 miliarde de dolari și ar dura până la 10 ani pentru a găzdui 220.000 de oameni în condiții decente, a declarat miercuri primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, citat de Kyiv Independent. Peste 1.350 de blocuri și 40% din casele din oraș au fost distruse sau deteriorate de războiul Rusiei, a spus el.

UPDATE: Bulgaria a blocat un transfer bancar în valoare de aproximativ 890.000 de dolari către ambasada Rusiei de la Sofia din cauza sancțiunilor UE, a anunțat miercuri ministrul de finanțe Assen Vasilev, la câteva zile după ce autoritățile bulgare au expulzat 70 de membri ai personalului diplomatic rus din această țară, relatează Reuters.

UPDATE: După ce a primit mai multe lansatoare de rachete HIMARS şi alte arme cu rază lungă de acţiune, Ucraina şi-a schimbat tactica de război, a remarcat expertul militar Petro Chernyk. „Aceasta este strategia şi tactica corectă, deoarece este destul de dificil şi costisitor să vânezi divizii individuale - totul este mobil, nimeni nu stă pe loc", a spus Chernyk. „Nu contează ce fel de artilerie - tractată, pe roţi, pe şenile sau pe un şasiu de maşină: faci o tragere - apoi te mişti, faci o tragere - te mişti. Noi acţionăm inexact în acelaşi mod. Şi avem în sfârşit mijloacele de a le (distruge) muniţiile la distanţe mari”. Patru dintre sistemele de rachete M142 HIMARS au ajuns deja în Ucraina, iar Statele Unite promit să livreze alte patru la mijlocul lunii iulie. Armata ucraineană foloseşte deja HIMARS pe front. La 26 iunie s-a raportat că două posturi de comandă ale armatei ruse au fost lovite ca urmare a utilizării HIMARS, potrivit Yahoo News, potrivit Adevărul.

UPDATE: Ministerul rus al Apărării anunţă că forţele ruse au distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS fabricate în Statele Unite şi depozitele lor de muniţie din estul Ucrainei. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

UPDATE: „În Lisiceansk, ocupanţii au început deja să aducă oameni în taberele de filtrare”, a anunţat Valerii Shybik, şeful administraţiei militare a regiunii, potrivit postului de ştiri Zn.Ua. Precizând: „Avem deja informaţii despre oamenii aduşi la Stachanov”, potrivit Mediafax.

UPDATE: „Confruntarea Rusiei cu ordinea internaţională nu poate continua. Statele Unite vor continua să tragă Moscova responsabilă pentru războiul nedrept împotriva Ucrainei, în toate instituţiile şi organismele multilaterale”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, înaintea reuniunii miniştrilor de externe G20 din Indonezia. „Războiul Rusiei îşi bate joc de Carta Naţiunilor Unite”, atacă Blinken, subliniind că SUA se vor angaja „cu G20 şi alţi parteneri internaţionali pentru a aborda imensele provocări umanitare rezultate din invazia Ucrainei de către Moscova”, scrie Mediafax.

UPDATE: Rusia intenţionează să exporte în jur de 50 de milioane de tone de grâu în 2022, a declarat Ministerul de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Interfax.

UPDATE: Comercianții ucraineni de mărfuri agricole Nibulon, Lemtrans, TIS și Kernel construiesc noi terminale în porturile de pe Dunăre și o cale ferată pentru a dezvolta rute alternative pentru exporturile agricole din Ucraina, ocolind porturile maritime blocate de ruși.

UPDATE: În Tokmak, un oraş cu 33.000 de locuitori din regiunea Zaporojie, sudul Ucrainei, autorităţile de ocupaţie au interzis vânzarea de alcool „către persoane care poartă uniformă militară” în magazinele din oraş, scrie agenţia regională ucraineană de ştiri Ria Melitopol.

UPDATE: Guvernatorul ucrainean al regiunii Donețk, ultima provincie din Donbas rămasă parțial sub controlul forțelor ucrainene, i-a îndemnat pe cei 350.000 de locuitori ai zonei să o părăsească în condițiile în care rușii își escaladează ofensiva, relatează Euronews.

UPDATE: Conform publicaţiei Moscow Times, Compania militară Wagner, care are legături strânse cu Kremlinul, ar fi oferit prizonierilor din Sankt Petersburg şi Nijni Novgorod salarii mari şi posibile amnistii în schimbul a şase luni de serviciu în armată. Cei care se ocupă de recrutare i-ar fi avertizat pe cei doritori să se înroleze că vor avea o misiune dificilă şi că nu se vor întoarce toţi acasă, ei urmând să se ocupe de detectarea aşa zişilor nazişti.

UPDATE: Parlamentul rus a înăsprit legislaţia privind trădarea de stat şi spionajul şi a introdus pedepse dure de închisoare pentru cei care incită la acţiuni împotriva securităţii naţionale, inclusiv până la şapte ani de închisoare. „Este un răspuns adecvat şi în timp util la provocările cu care se confruntă ţara noastră în prezent”, a spus membrul camerei inferioare a parlamentului rus, Vasili Piskarev, scrie Mediafax.

UPDATE: Trupele ruse au lansat miercuri atacuri cu rachete asupra orașului Torețk, din regiunea Donețk, mai multe persoane fiind prinse sub dărâmături, a scris pe Telegram șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kyrylenko.

UPDATE: Efectele sancțiunilor occidentale și faptul că rușii nu mai pot exporta anumite produse se resimt din plin în economia rusească.  Cea mai mare fabrică de producție de plumb din Rusia și-a suspendat activitatea din cauza încetării exporturilor.

UPDATE: Parlamentul European a respins miercuri o moțiune de a se opune includerii energiei nucleare și a gazelor ca activități economice durabile din punct de vedere ecologic, transmite biroul de presă al legislativului european.

UPDATE: Ucraina susține că armata sa opune o rezistență acerbă în fața forțelor ruse care încearcă să înainteze în regiunea Donbas, provocând pierderi masive pentru trupele Moscovei, transmite CNN.

UPDATE: Autorităţile militare instaurate de armata rusă în Herson  au trecut la noua etapă de rusificare a regiunii. Reţelele sociale Youtube şi Instagram au fost interzise pe teritoriul aflat sub controlul temporar al ruşilor

UPDATE: Uniunea Europeană intenționează să devină cel mai mare investitor în cel mai înalt baraj din lume, aflat în Tadjikistan, au declarat oficiali UE pentru Reuters. Mișcarea are ca scop să ajute Asia Centrală să-și reducă dependența energetică de Rusia și, de asemenea, este energia rusă și o parte a răspunsului UE la Inițiativa Belt and Road pentru infrastructură a Chinei.

UPDATE: Diplomaţia rusă a recunoscut miercuri controalele în curs de desfăşurare de către autorităţile turce pe un cargou care navighează sub pavilion rusesc şi care ar transporta, aşa cum susţine Kievul, grâne ucrainene furate de către ruşi, potrivit AFP.

Un fost model brazilian, care s-a alăturat armatei ucrainene în urmă cu doar trei săptămâni, a murit într-un bombardament rusesc în Harkov. Thalita do Valle, 39 de ani, fusese în misiuni umanitare în întreaga lume și a luptat anterior împotriva ISIS în Irak, potrivit presei braziliene, scrie Digi24.

UPDATE: Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, intenționează să evite să apară în vreo poză oficială de grup cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la reuniunea miniștrilor de externe din G20 de la Bali din această săptămână, și va căuta să respingă narațiunile false pe care le promovează partea rusă în ceea ce privește războiul din Ucraina, spune un oficial american familiarizat cu chestiunea, potrivit CNN.

UPDATE: Țările membre ale Uniunii Europene trebuie să facă planuri de urgență pentru a fi pregătite pentru situația în care Rusia întrerupe total livrările de gaze naturale, a avertizat miercuri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Associated Press.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la aliații occidentali să furnizeze țării sale un sistem de apărare antiaeriană modern și eficace.

UPDATE: Ucraina a cerut Turciei să contribuie la investigarea a trei nave sub pavilion rusesc, ca parte a eforturilor Kievului de a ancheta ceea ce susţine că este furtul de cereale de pe teritoriul ocupat de Rusia, potrivit unor documente oficiale, analizate de Reuters, potrivit Mediafax.

UPDATE: Austria pune în practică clauza „Foloseşte-l sau îl pierzi” („Use it or lose it”) pentru a exclude Gazprom de la imensa sa facilitate de stocare a gazelor Haidach, deoarece în mod sistematic nu a umplut partea sa din această capacitate, a anunţat miercuri Guvernul de la Viena, potrivit Digi24.

UPDATE: Elveția nu se lasă convinsă de Ucraina. Autoritățile din Țara Cantoanelor nu îngheaţă activele ruseşti la insistenţa Ucrainei deoarece consideră că dreptul la proprietate este inviolabil. Ucrainenii vor să-şi reconstruiască ţara cu ajutorul bunurilor ruseşti blocate în străinătate.

UPDATE: Fostul președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, s-a referit miercuri la recurgerea la arme nucleare, excluzând de asemenea în avans eventualitatea ca justiția internaţională să decidă sancţiuni împotriva Moscovei, într-un moment în care Curtea Penală Internaţională (CPI) anchetează asupra unor presupuse crime de război comise în Ucraina, informează AFP. "Numai ideea de a pedepsi o ţară care are cel mai mare arsenal nuclear din lume este în sine una absurdă. Şi aceasta creează în mod potenţial o ameninţare pentru existenţa umanităţii", a scris pe contul său Telegram actualul vicepreşedinte al puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei.

UPDATE: Rusia a ordonat închiderea conductei prin care România importă petrol din Kazahstan pentru rafinăria Petromidia. Un tribunal rus a ordonat Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte din lume care aduce petrol din Kazahstan la Marea Neagră, să suspende activitatea timp de 30 de zile, scrie Reuters şi alarabiya.net, potrivit Adevărul.

UPDATE: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, miercuri, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 36.500 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie. Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 150 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

UPDATE: Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a răspuns unui mesaj al Departamentului de Stat de la Washington cu versuri din melodia „One More Time” a cântăreței americane Britney Spears, relatează TASS, citat de Hotnews. „Ned, această declarație a ta este similară cu versurile melodiei: „Singurătatea mă omoară. Când nu sunt cu tine, înnebunesc, dă-mi un semn, fă-o din nou””, a comentat Maria Zaharova.

UPDATE: Ungaria refuză să furnizeze armament Ucrainei pentru a nu-i expune pe maghiarii care locuiesc în regiunea Transcarpatia pericolului bombardamentelor rusești, declarat de ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijarto, într-un interviu pentru CNN. 

„150.000 de maghiari locuiesc în partea de vest a Ucrainei. Este evident că dacă furnizăm arme, aceste provizii vor fi vizate de ruși pentru bombardamente. Nu vrem să tragă în regiunile în care locuiesc maghiarii. Trebuie să luăm în considerare securitatea Ungariei și a maghiarilor”, a spus Peter Sijarto.

UPDATE: Șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kirilenko, a anunțat, miercuri, într-un mesaj postat pe Telegram, că, marți, în regiunea Donețk, invadatorii ruși au ucis 5 civili și au rănit 21 de persoane.

UPDATE: Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat, într-un mesaj pe Telegram, că până în dimineața zilei de miercuri, cel puțin 991 de copii au fost răniți în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Rusiei. 

„Conform informațiilor oficiale ale procurorilor de minori, 346 de copii au murit și peste 645 au fost răniți. Aceste cifre nu sunt definitive, întrucât se continuă lucrările de stabilire a acestora în locurile în care se duc lupte, dar și în teritoriile ocupate și eliberate temporar”, se arată în mesaj.

UPDATE: Lupta pentru oraşul Sloviansk din estul Ucrainei va fi următoarea confruntare importantă dintre trupele ruse şi armata ucrainiană în lupta pentru Donbas, se arată într-o analiză efectuată de către Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE: Producătorul suedez de camioane AB Volvo a început să concedieze o parte din personalul său rus şi să îşi reducă operaţiunile, dar nu a luat decizia de a părăsi Rusia în totalitate, transmite Reuters.

UPDATE: Voluntarii din Belarus care luptă de partea forțelor armate ucrainene împotriva Rusiei au suferit o pierdere grea, comandantul batalionului lor fiind ucis în luptele date la Lisiciansk, oraș ocupat de ruși, scrie săptămânalul Novoie Vremia.

UPDATE: Lupte grele se dau în Ucraina în timp ce trupele ruseşti se deplasează în Doneţk, spune guvernatorul regional, potrivit Sky News. Trupele ruseşti sunt angajate în lupte grele în timp ce se îndreaptă spre regiunea ucraineană Doneţk, după ce au preluat controlul asupra ultimelor două orașe din regiunea vecină Lugansk, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai, potrivit ZF.

UPDATE: Banca Angliei (BoE) a avertizat că perspectivele economice pentru Marea Britanie și pentru întreaga lume s-au deteriorat puternic și le-a cerut unităților bancare să-și majoreze rezervele de capital pentru a se asigura că pot face față furtunii economice, scrie Reuters.

UPDATE: Un alt om de afaceri de top care avea legături puternice cu gigantul energetic Gazprom a fost găsit mort la vila sa. Iurii Voronov a fost descoperit în piscină, împușcat în cap.

UPDATE: În noaptea de 6 iulie a.c, unitatea de rachete antiaeriene a Comandamentului aerian „Sud” a Forțelor Armate Ucrainene a doborât două rachete de croazieră trase dintr-un submarin rusesc deasupra regiunii Mikolaiv, scrie armyinform.com.ua, potrivit Newsweek.

UPDATE: Poliția de frontieră turcă a intervenit după ce Ucraina a avertizat că nava Zhibek Zholy, sub pavilion rusesc, transporta ilegal 7.000 de tone de cereale furate din orașul Berdiansk, un port din sud-estul Ucrainei ocupat de forțele ruse, relatează The Guardian. Kremlinul a negat că transportul aparține Rusiei deși anterior s-a lăudat cu „prima navă” care părăsește teritoriul ocupat din Ucraina. La rândul său, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat că nava opera sub pavilion rusesc, dar a mutat responsabilitatea privind cerealele transportate, potrivit Libertatea.

UPDATE: Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a condamnat difuzarea la televiziunea France 2 a convorbirii dintre preşedinţii Franţei şi Rusiei, în care Emmanuel Macron a încercat să-l convingă pe Vladimir Putin să accepte o întâlnire cu Joe Biden, pentru a preveni războiul din Ucraina.

UPDATE: Preşedintele Volodimir Zelenski a mustrat conducerea militară a Ucrainei după critici dure din partea populaţiei, în urma anunțului conform căruia ucrainenii care au vârsta de încorporare au nevoie de permisiune pentru a părăsi locul în care au fost înregistraţi ca rezidenţi.

UPDATE: Statele Unite și o serie de aliați au cerut marți ca organismele naționale de conducere a sporturilor din Rusia și Belarus să fie suspendate din federațiile sportive internaționale. Ambasada Rusiei în Statele Unite a descris această măsură ca fiind „rusofobă" și a declarat că „sportul ar trebui să rămână în afara politicii". (Reuters)

UPDATE: Ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a anunțat restabilirea serviciului militar obligatoriu 

UPDATE: Ucraina a depus o cerere de aderare la OCDE

UPDATE:Lisiceansk, un oraș din Lugansk, care avea cândva 100 de mii de locuitori, zace acum în ruine după căderea sa în fața forțelor rusești, mulți locuitori trăind încă în adăposturi antiaeriene și subsoluri.

UPDATE: Marți, 5 iulie, forțele rusești au lovit o piață și o zonă rezidențială din orașul Sloviansk, în apropierea liniilor de front din Donețk, ucigând cel puțin două persoane și rănind șapte, potrivit oficialilor.

UPDATE: Președintele parlamentului cecen, Magomed Daudov, un apropiat al lui Ramzan Kadîrov, spune că batalioanele cecene care luptă în Ucraina „vor merge înainte până la Berlin” dacă „Putin nu le va opri”, potrivit Digi24.

UPDATE: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut tuturor părţilor din lume să depună eforturi pentru a proteja legile internaţionale, deoarece „lumea evoluează într-un mod complicat”, relatează The Guardian.

UPDATE: Secretarul de stat american Antony Blinken va cere săptămâna aceasta națiunilor din G20 să facă presiuni asupra Rusiei pentru a sprijini eforturile ONU de redeschidere a căilor maritime blocate de conflictul din Ucraina și va repeta avertismentele adresate Chinei de a nu sprijini efortul de război al Moscovei.

Război în Ucraina, ziua 132: Risc în creștere de accident nuclear. Rusia trece la economie de război

Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 175: Autoritatea Palestiniană are un nou Guvern. O tabără de refugiați a fost lovită de israelieni

29 martie 2024, ora 09:16

Război în Israel ziua 175. Preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a desemnat un nou premier și a aprobat alcătuirea Guvernului. El vrea o reunificare a instituţiilor, o reconstrucţie a Fâşiei Gaza şi un coordonator el anclavei. Mahmoud Abbas a semnat un decret prezidențiale prin care a desemnat premierul celui de-al 19-lea Guvern al Autorității Palestiniene. Mohammed Mustafa urmează să depună jurământul în faţa preşedintelui duminică, potrivit agenţiei oficiale palestiniene de presă Wafa.

UPDATE Israelul extinde în prezent o zonă tampon în Gaza, adiacentă gardului de graniță, extinzând semnificativ zona declarată de armată drept zonă palestiniană interzisă înainte de război, a constatat Haaretz. Ziarul israelian a spus că a aflat că un director de proiect a fost numit de armată pentru a supraveghea proiectul. După finalizare, acesta va cuprinde aproximativ 16% din suprafața Fâșiei Gaza.

UPDATE Atacuri aeriene israeliene au lovit Moscheea Saad bin Abi Waqqas din tabăra de refugiați Jabalia, au confirmat corespondenții Al Jazeera, rănind doi palestinieni. Grevele au provocat, de asemenea, izbucnirea unui incendiu într-un magazin de electrocasnice din tabără la primele ore ale dimineții.

UPDATE Un port temporar din care vor fi trimise nave cu ajutoare pentru civililii din Gaza va fi operaţional în aprilie. Anunțul a fost făcut de preşedintele cipriot Nikos Christodoulides, citând o delegaţie americană, relatează dpa. Preşedintele  Joe Biden a anunţat pe 8 martie că armata americană şi partenerii săi vor construi un doc plutitor pe coasta Fâşiei Gaza. Portul va consta în principal dintr-un dig temporar care ar trebui să permită camioanelor să livreze ajutoare umanitare zilnic. Măsura este necesară deoarece Gaza nu dispune de un port suficient de adânc pentru a permite pătrunderea unor nave cargo de mari dimensiuni.

UPDATE Jurnaliştii palestinieni care lucrează în Gaza au inspirat arta stradală în Regatul Unit, cel mai recent mural apărând în zona Ilford din estul Londrei. Pictată de artiștii stradali Auberi Chen, Core 246 și Căpitanul Kris, pictura murală mare „Eroii Palestinei” prezintă fotografi palestinieni, de la stânga la dreapta, Mohamed al-Masri și Ali Jaddalah, scriitorul Hind Khoudary și fotograful Abdelhakim Abu Riash.

UPDATE Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a emis noi măsuri provizorii care vizează Israelul. CIJ a dispus ca statul israelian să livreze ajutoare şi să deschidă puncte de frontieră, în contextul în care situaţia în Fâşia Gaza se deteriorează. Operațiunile militare din zonă pun în pericol viața civililor de aici. Curtea a emis aceste măsuri în urma unei noi cereri, din 6 martie, a Africii de Sud care acuză Israelul de genocid în războiul din Fâşia Gaza.

UPDATE Japonia se pregătește să reia finanțarea către agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) , lovită de criză , care coordonează marea majoritate a ajutorului pentru Gaza, potrivit guvernului. Odată al șaselea cel mai mare contributor al agenției, Japonia s-a alăturat mai mult de o duzină de țări pentru a întrerupe finanțarea, după ce Israelul a susținut că 12 dintre cei 13.000 de angajați ai UNRWA din Gaza au fost implicați în atacul mortal Hamas din 7 octombrie.

UPDATE Atacurile desfășurate de armata israeliană și de grupuri armate fără nume asupra orașului sirian Alep au ucis cel puțin 38 de civili și militari, o cifră care include cinci membri ai grupării libaneze Hezbollah, a confirmat agenția de presă Reuters, citând două surse de securitate. 

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram