Război în Ucraina, ziua 170: Medvedev a vizitat teritoriile ocupate de ruși în Lugansk. Șeful AIEA cere acces la centrala Zaporojie

social

Doliu în lumea muzicii! S-a stins din viață Mihail Murzac, ex-directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”

06 august 2022, ora 10:40
Distribuie:

Distinsul om de cultură, fostul director al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” s-a stins din viață. Inima acestuia a încetat să mai bată în data de 5 august. În toți anii de activitate Mihail Murzac „a reușit să-și etaleze abilitățile profesionale, dar și calitățile oemnești”. Cel puțin, așa scrie directorul general al ÎS OCI ,,Moldova-Concert”, Andrei Locoman, într-o postare pe Facebook. Locoman a adus sincere condoleanțe familiei și și-a adus aminte de cele mai frumoase momente care i-au legat pe artiștii din Moldova cu „omul de cultură” - Mihal Murzac.

„Pe data de 5 august a încetat să bată inima marelui om de cultură Mihail MURZAC, numele căruia se identifică cu mai multe instituții pe care le-a condus, etalându-și abilitățile sale profesionale, dar și calitățile omenești.

MIhail MURZAC a fost un profesionist desăvârșit, dar și bun prieten al artiștilor alături de care a fost mereu și de sfaturile căruia toți au ținut cont, căci știa cum să comunice cu artiștii, să le ofere ajutorul dezinteresat.

Publicul meloman își amintește de mărturisirea în lacrimi a Sofiei VICOVEANCA din septembrie 1988, când a susținut primul concert la Palatul Național, care a spus că a reușit să treacă Prutul și să ajungă la Chișinău cu trăistuța sa cu cântece datorită strădaniilor maestrului Nicolae BOTGROS și a inimosului director al Filaromonicii Mihail MURZAC. Și acesta este doar un exemplu, dar în îndelungata sa activitate au fost multe situații când a mers pe muchie de cuțit, însă a rămas de partea artiștilor, deoarece le-a apreciat talentul și muzica.

Acum, când Mihail MURZAC s-a retras în culisele veșniciei, toți cei care au avut marele noroc să lucreze cu el, să-i asculte sfaturile, își vor aminti cu tristețe de regret de acele clipe, reiterând că le-a fost ca un părinte, că le-a dat adevărate lecții de viață, de omenie și cumsecădenie. Toate acestea pe parcursul a peste 50 de ani, cât a deținut importante funcții în instituții de cultură”, a scris Locoman pe Facebook.

În 1955 a fost șef de Bibliotecă raională Căinari, apoi șef al secției raionale de cultură Lazovsk. Ca director al școlii republicane de iluminare culturală ,,Elena Sârbu" din Soroca, în această perioadă a însușit cum e să urci treptele ierahice ale unei cariere de succes, în care, venit la Chișinău a înscris file memorabile în cultura muzicală a țării noastre.

În anul 1973 a fost numit director al Filarmonicii de Stat, iar din anul 1975 director al Direcției unite a Filarmonicii de Stat și a Palatului ,,Octombrie”, după a activat în cadrul Ministerului Culturii, ulterior, în anul 1990 să fie numit viceministru al Culturii și Cultelor, funcții în care și-a adus aportul la organizarea și buna desfășurare a multor evenimente de anvergură, cum ar fi Festivalul Internațional de Muzică ,,Mărțișor”, Festivalul Internațional al vedetelor de operă și balet ,,Invită Maria Bieșu”, Festivalul de creație și interpretare a romanței ,,Crizantema de argint", serate de creație și de comemorare a distinselor personalități ale artei muzicale din țara noastră. 

„Toate aceste evenimente sunt păstrate în analele istoriei culturii noastre, dar și în amintirea celor împătimiți de cultură și artă - creatori și spectatori. Acestea fiind răsplătite și de către autorități cu înalte distincții de stat.”, a mai scris Locoman.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram