Război în Ucraina, ziua 170: 11 rachete au lovit orașul Kramatorsk. Zelenski cere să nu se mai vorbească public despre tactici militare

externe

Patru ore de discuții între Putin și Erdogan: Cei doi au convenit ca o parte din plățile pentru gaz să se facă în ruble

06 august 2022, ora 11:30
Distribuie:

Patru ore au stat de vorbă la Soci, pe țărmul rus al Mării Negre, Vladimir Putin și Recep Erdogan, iar singura concluzie oficială e că Rusia și Turcia își vor întări cooperarea economică. Liderul de la Ankara este primul oficial al unei țări NATO în vizită în Rusia după începutul războiului, adică după 24 februarie. Dominantă pe agenda discuțiilor a fost situația din Ucraina, dar nu au fost făcute declarații oficiale în acest sens, notează Digi24.

Și tot la Soci a ajuns astăzi și liderul cecen Ramzan Kadîrov - acesta a fost văzut la reședința lui Vladimir Putin înaintea convorbirii dintre liderul de la Kremlin și omologul său turc.

Vladimir Putin și președintele turc Tayyip Erdogan au convenit să stimuleze cooperarea în domeniile transporturilor, agriculturii, finanțelor și construcțiilor, se arată într-o declarație comună transmisă presei. Putin și Erdogan subliniază necesitatea „implementării depline a acordului de la Istanbul, inclusiv a exportului neîngrădit de cereale, îngrășăminte și materii prime din Rusia”.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, ca o parte din plățile pentru gazul rusesc să se facă în ruble, a declarat vicepremierul rus Aleksander Novak, potrivit CNN.

„Vorbim despre convertirea în monedele naționale, iar într-o prima etapă, o parte din livrări vor fi plătite în ruble rusești. Și aceasta este cu adevărat o nouă etapă, noi oportunități, inclusiv pentru dezvoltarea relațiilor noastre monetare și financiare”, a declarat Novak.

Oficialul rus a mai spus că cei doi președinți au încheiat acorduri privind înființarea unui sistem financiar-bancar care „să permită companiilor comerciale, cetățenilor ruși, să plătească în timpul călătoriilor turistice și să schimbe bani”.

De asemenea, cei doi lideri „și-au reafirmat hotărârea de a acționa coordonat și solidar în lupta împotriva tuturor organizațiilor teroriste” din Siria. Ankara a desfășurat mai multe operațiuni în nordul Siriei începând din 2016 vizând miliția kurdă YPG, în ciuda opoziției Moscovei.

Președintele Turciei a ajuns la Soci pentru o întâlnire cu Putin. La discuții ar fi prezent și Kadîrov

05 august 2022, 17:08

Erdogan, după vizita la Soci: „Va deschide o pagină foarte diferită” în relațiile dintre Rusia și Turcia

05 august 2022, 20:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram