Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

economic

Spatari: 90% din cetățeni vor beneficia de ajutor. Ei se vor încadra în cele 4 categorii de vulnerabilitate energetică

06 august 2022, ora 10:00
Distribuie:

Mecanismul de acordare a compensațiilor în perioada rece anului va costa bugetul de stat 5 miliarde de lei. Suma a fost anunțată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV. Potrivit oficialului, 90% din toți cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de ajutor din partea statului, astfel încât valoarea facturii la încălzire să fie cât mai apropiată de cea din iarna anului trecut. Marcel Spatari spune că toți cetățenii își vor declara on-line veniturile, iar în baza cifrelor, statul va calcula cât la sută din valoarea facturii va fi compensată, notează IPN.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale recunoaște că un tarif de 23 de lei la gaz este insuportabil pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova. Oficialul dă asigurări că Guvernul nu-și va lăsa cetățenii singuri în fața provocărilor iernii, iar cea mai mare parte a facturii va fi compensată din bugetul de stat. Vulnerabile energetic sunt chiar și persoanele care au un salariu de 20 de mii de lei, spune ministrul.

„Compensațiile vor fi oferite direct în factură cu scopul de a menține valoarea facturii la nivel comparabil cu valoarea facturii de anul trecut. Pentru perioada rece a anului, pentru compensații, vor fi necesare 5 miliarde de lei. Compensațiile vor fi oferite pe categorii. Avem o anumită categorie de oameni care se descurcă foarte bine, sunt oameni de afaceri de succes sau foști demnitari, această parte a populației se va încadra în categoria celor nevulnerabili. Salariul de 20 de mii de lei este un salariu care te ajută să te descurci în viață, dar cu el nu poți să plătești o factură de 5 mii de lei. Asta înseamnă că marea majoritate a populației este vulnerabilă. Adică peste 90% din cetățeni se vor încadra în cele 4 categorii de vulnerabilitate energetică. Diferențele acordate categoriilor nu vor fi foarte mari. Chiar și cei care vor fi de o vulnerabilitate medie, vor primi o compensație consistentă. Compensațiile vor fi semnificative pentru toți, pentru că scopul nostru este să menținem prețul de anul trecut”, a spus Marcel Spatari cadrul emisiunii „Rezoomat”.

Potrivit ministrului, toți cetățenii vor completa on-line formularul vulnerabilității energetice, unde vor indica veniturile familiei. Ministrul recunoaște că salariile „la plic” nu vor fi indicate, totuși, spune că Guvernul mizează pe buna-credință a fiecărui cetățean.

„În octombrie și noiembrie, toate gospodăriile se vor înregistra într-un sistem informațional, va fi un formular on-line. Acolo vor fi declarate veniturile, ca să vedem cât la sută din cheltuielile gospodăriei reprezintă factura la energie. De asemenea, se vor lua în considerare și alte aspecte sociale. De exemplu, gradul de dizabilitate. După o lună de la acumularea informațiilor, Guvernul va veni cu criteriile de împărțire a banilor în funcție de cele 4 categorii de vulnerabilitate energetică. Avem mulți pensionari care nu știu să se înregistreze on-line, aici vor fi implicați asistenții sociali. Vor fi verificate sursele de venit cunoscute de stat, adică salariile, pensiile, alocațiile, indemnizațiile. Este foarte greu să verificăm, dar tot este mai bine decât să nu facem nimic. În primul an vom începe cu declarații pe propria răspundere care se vor verifica aleatoriu. Scopul nostru nu este de a penaliza oamenii, ei doar vor fi transferați în altă categorie, dacă se descoperă că nu au declarat corect”, a mai spus Marcel Spatari.

ANRE a stabilit un tarif de 22,99 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. Noul tarif este aplicat odată cu publicarea deciziei în Monitorul oficial.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Ucraina este pregătită să transporte cantitățile necesare de gaze către Republica Moldova

04 octombrie 2022, ora 22:22
Distribuie:

Operatorul Sistemului de Transport (OST) gaze al Ucrainei a confirmat că Ucraina este pregătită să transporte cantitățile de gaze naturale cerute de Republica Moldova. Subiectul privind securitatea energetică a țării noastre a fost abordat în cadrul Forumului Comunității Energetice Europene, desfășurat pe 4 octombrie, la Ljubljana, Slovenia.

Se întâmplă după ce concernul rus Gazprom a limitat cu 30% volumele de gaze naturale furnizate Republicii Moldova pentru luna octombrie.

„OST-ul gaze al Ucrainei nu este cauza reducerii acestor cantități de tranzit și este pregătit fizic și contractual să furnizeze cantitățile de gaze solicitate de Moldova. Punctul de intrare Sudzha în rețeaua ucraineană de transport al gazelor din Federația Rusă este utilizat la circa 42 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în timp ce 72 milioane de metri cubi sunt rezervate și plătite de Gazprom. 

Prin urmare, acest punct de intrare ar fi capabil din punct de vedere fizic și contractual să gestioneze cantitățile cerute de Moldova”, a declarat directoarea pentru afaceri guvernamentale și internaționale al OST gaze al Ucrainei, Olga Bielkova.

TV8.md reamintește că pe 4 octombrie, gigantul rus Gazprom a acuzat Republica Moldova de încălcarea prevederilor contractuale privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a amenințat cu sistarea livrării gazelor naturale, precum și dreptul de a rezilia contractul, dacă nu va achita pentru gazul livrat până în data de 20 octombrie 2022. 

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a răspuns acuzațiilor Gazprom, privind încălcarea, de către Republica Moldova, a prevederilor contractuale. Andrei Spînu a dat asigurări că Republica Moldova a achitat întotdeauna plata pentru gaz, inclusiv în avans, și a acuzat la rândul său Gazprom că încalcă contractul semnat. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Andrei Spînu răspunde acuzațiilor Gazprom: „Caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor. Republica Moldova plătește”

04 octombrie 2022, 18:10

Un nou avertisment de la Gazprom! Acuză Moldova de încălcarea prevederilor contractuale și amenință cu sistarea gazelor

04 octombrie 2022, 16:10

Alaiba, după ce Rusia a redus livrările de gaze către R. Moldova: „Vom afla despre deciziile Gazprom din comunicate de presă”

03 octombrie 2022, 23:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram