/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Război în Ucraina, ziua 225: UE impune noi restricții Rusiei. Zelenski anunță noi succese și cere mai multe arme

06 octombrie 2022, ora 23:24

Statul Major General din Ucraina a transmis că rușii au început să-și evacueze răniții din Herson și Lugansk, unde trupele ucrainene continuă să avanseze. Armata Kievului susține că rușii au suferit pierderi grele și în nord-est, unde ucrainenii și-ar consolida pozițiile. În același timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța va intensifica sprijinul pentru Ucraina.

UPDATE Rusia l-a convocat joi pe ambasadorul francez Pierre Levy la Ministerul de Externe de la Moscova pentru a protesta împotriva livrărilor de arme către Ucraina, în condițiile în care Kievul a recucerit teritorii cu ajutorul acestor arme, potrivit AFP.

UPDATE Forțele ucrainene au recucerit peste 500 de km pătrați de teritoriu și zeci de așezări doar în regiunea de sud a Hersonului de la 1 octombrie, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski.

UPDATE Liderii Uniunii Europene și ai altor statele europene, printre care Marea Britanie și Turcia, s-au întâlnit joi pentru a discuta despre urgențele de securitate și energie care îi afectează pe toți de la invadarea Ucrainei de către Rusia, un summit simbolic care a evidențiat izolarea Moscovei, relatează Reuters.

UPDATE Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că centrala nucleară Zaporojie este „evident” o instalaţie ucraineană şi posibilele schimbări ”ar fi o problemă complexă” pe care va trebui să o discute în timpul vizitei sale viitoare la Moscova, relatează CNN.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor europeni mai multe arme „pentru a pedepsi agresorul” rus și să împiedice „tancurile rusești să meargă la Varșovia sau Praga”, la șapte luni după începerea invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

UPDATE Președintele american Joe Biden nu a exclus joi o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin în timpul summitului G20 din noiembrie din Bali, Indonezia, potrivit AFP.

UPDATE Uniunea Europeană a impus noi restricții comerciale Rusiei și a extins lista celor vizați de înghețarea activelor și interdicțiile UE de călătorie, ca parte al celui de-al 8-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei care a intrat în vigoare joi, relatează AFP.

Aceste noi măsuri, publicate în Jurnalul Oficial al UE, au fost luate ca reacție la anexarea a patru regiuni ucrainene de către Moscova.

UPDATE Kievul a anunţat joi că armata ucraineană a eliberat de la începutul acestei luni mai mult de 400 de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de Rusia în regiunea Herson (sud).

UPDATE Concluziile serviciilor secrete americane privind implicarea Kievului în asasinarea Dariei Dughina, dacă informațiile publicate de The New York Times (NYT) sunt corecte, reprezintă un „semnal pozitiv”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează TASS și Agerpres.

UPDATE Evgheni Satanovski, unul dintre cei mai importanți propagandiști pro-Putin ai Rusiei, a propus marți, în cadrul emisiunii „Seara cu Vladimir Soloviov”, o listă cu oficiali NATO care trebuie uciși.

UPDATE Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a convocat la MAE pe ambasadorul Rusiei în România, în contextul anunțului făcut de Vladimir Putin privind anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene.

UPDATE „Este extrem de important ca ambasadele din București ale țărilor ce au sancționat Federația Rusă în urma invaziei Ucrainei să își sporească nivelul de securitate în următoarea perioadă. Angajați ai ambasadei Federației Ruse la București efectuează acțiuni de culegere de informații în cadrul unor evenimente/recepții oficiale la care nu sunt invitați. Acest mod agresiv de acțiune al lor necesită un răspuns diplomatic ferm”, a scris un deputat român pe Facebook.

UPDATE Sute de soldați ruși mobilizați recent au protestat lângă granița cu Ucraina față de condițiile inumane în care stau, lipsa armelor și relele tratamente aplicate de ofițeri.

UPDATE Fotoreporterul danez Asger Ladefoged, 35 de ani, a vizitat Bucha recent și a arătat cum se desfășoară viața după plecarea rușilor. El a făcut poze în locurile în care, în urmă cu șase luni, armata rusă a ucis civili și a distrus tot ce i-a stat în cale. Imaginile au fost postate de Ladefoged pe pagina sa de Instagram și pe contul de Facebook. „Am vizitat din nou Bucha. Este o nebunie prin ce trebuie să treacă această țară și este profund emoționant să vezi cum totul reînvie încetul cu încetul viață”, a declarat, pentru Libertatea, fotoreporterul. El lucrează pentru publicația Berlingske și a primit premiul de „Fotograful danez al anului 2017”.

UPDATE Într-o rezoluție adoptată joi, eurodeputații afirmă că rezultatele așa-ziselor referendumuri, desfășurate sub amenințarea armelor, pentru a anexa regiunile Donețk, Kherson, Luhansk și Zaporizhzhia sunt „nule și neavenite” și solicită statelor membre să adopte sancțiuni suplimentare severe. urodeputații îndeamnă statele membre ale UE și alte țări care sprijină Ucraina să își intensifice masiv asistența militară, în special în domeniile solicitate de guvernul ucrainean. Statele membre care mai ezită ar trebui să furnizeze partea care le revine din asistența militară necesară pentru scurtarea războiulu, notează Știripesurse.

UPDATE Ucraina este susținută în războiul declanşat de Rusia nu doar la nivel de state care fac parte din lumea civilizată, ci și de către persoane private – reprezentanți ai spaţiului public și oameni care au averi de miliarde de dolari – scrie portalul de ştiri şi analize Slovo i Dilo. Printre acești susţinători ai Ucrainei se numără nu doar șeful SpaceX, Elon Musk, care i-a înfuriat recent pe ucraineni cu „planul său de pace”, ci și Bill Gates, Jeff Bezos și Richard Branson. Microsoft, de exemplu, companie care îl printre dintre fondatori pe Bill Gates, a alocat peste 242 de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina, inclusiv 90 de milioane de dolari pentru ajutor umanitar, notează Rador.

UPDATE Primele inspecţii efectuate săptămâna aceasta de către autorităţile suedeze la locul scurgerilor de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, „consolidează suspiciunile de sabotaj”, prin „detonări” care au cauzat „pagube importante”.

UPDATE Moscova a afirmat joi că rămâne „pe deplin angajată” principiului de a nu permite niciodată declanşarea unui război nuclear, în condiţiile în care există tot mai multe temeri privind o posibilă dramatică escaladare după şapte luni de conflict armat cu Ucraina.

UPDATE Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, va purta „discuţii în vederea convenirii şi punerii în aplicare a unei zone de protecţie a siguranţei şi securităţii nucleare în jurul centralei ZNPP (Zaporojie Nuclear Power Plant) cât mai curând posibil”, potrivit unui comunicat de presă al AIEA. Grossi va vizita, de asemenea, Rusia, adaugă acesta. „Nevoia unei zone de protecţie a securităţii şi siguranţei nucleare (NSSPZ) în jurul centralei nucleare #Zaporojie este acum mai urgentă ca niciodată”, a scris Grossi, miercuri, pe Twitter, potrivit AlephNews.

UPDATE Uniunea Europeană a aprobat cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta include plafonarea prețulului petrolului rusesc și o interdicție ce vizează portofelele cripto.

UPDATE Vecină cu Rusia, Norvegia a propus joi o creştere cu circa 9,8% a bugetului său pentru Apărare în 2023 pentru a-şi întări în special capacităţile de informaţii în Marele Nord şi stocurile de muniţii pe fondul războiului din Ucraina, relatează AFP.

UPDATE Generalul Roman Polko, şeful interimar al Cabinetului de Securitate Naţională al Poloniei, a comentat joi unele declaraţii ale preşedintelui Andrzej Duda privind posibilitatea de a instala arme nucleare în ţara sa şi a afirmat că astfel de arme "ar putea fi transportate de avioane poloneze", transmite EFE.

UPDATE „Dinții de aur”care nu provin de la prizonieri torturați, așa cum a sugerat Ministerul ucrainean al Apărării, ci au fost furați de la singurul stomatolog local, scrie ziarul Bild, care a trimis un jurnalist în satul Piski-Radkivski, din regiunea Harkov. Doctorul Serghei crede că rușii au furat dinții „când mi-au jefuit cabinetul”, pentru că credeau că „sunt aur adevărat”, dar, de fapt, „era proteze din oțel inoxidabil” „Locuitorii care au fost ținuți în camere de tortură mi-au spus că rușii au folosit dinții ăștia pentru a speria oamenii”, a completat stomatologul ucrainean.

UPDATE Europenii trebuie „să tragă învăţăminte” din primirea cu braţele deschise rezervată refugiaţilor ucraineni, pentru a-şi deschide uşile şi în faţa altor refugiaţi, într-un moment în care crizele umanitare se înmulţesc, a îndemnat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, într-un interviu pentru AFP.

UPDATE Margarita Simonyan, redactorul-șef al postului de televiziune Russia Today, a analizat eșecurile suferite de armata rusă în Ucraina, oferindu-i lui Vladimir Putin o soluție radicală. Considerată unul dintre principalii propagandisti ai Rusiei, Simonyan a sugerat că generalii țării ar trebui executați pentru umilințele în serie din ultima perioadă suferite pe frontul de luptă.

UPDATE Valentina Matvienko, președintele Consiliului Federației Ruse, a cerut negocieri pe platformă parlamentară de la deputații din Ucraina.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin pregătește terenul pentru demiterea ministrului apărării, Serghei Șoigu - transferând vina pentru înfrângerea în război, relatează Institutul pentru Studiul Războiului, conform Newsweek.

UPDATE Traian Băsescu a citit în plenul Parlamentul European o listă cu lideri europeni care s-ar fi „vândut lui Putin”, dar s-a ales cu microfonul tăiat. Cel care i-a tăiat microfonul a fost chiar președintele de ședință, motivând că fostul președinte al României și-a depășit timpul alocat, potrivit digi24.ro. Dezbaterea era legată chiar de influența Rusiei.

UPDATE Sute de blindate rusești au ajuns în mâinile ucrainenilor după ofensiva de succes din regiunea Harkov care a avut loc în urmă cu o lună, arată o analiză Wall Street Journal.

UPDATE Un lunetist etnic român din Ucraina a murit pe front în luptele cu armata rusă, scrie portalul de știri al comunității în care trăia, Adâncata, la granița cu România, în regiunea Cernăuți.

UPDATE Mai multe țări ale Uniunii Europene s-au opus celui de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – potrivit jurnalistului Rikard Jozwiak, corespondentul Europei Libere la Bruxelles. Acesta a scris pe Twitter că Ungaria este de obicei acuzată că blochează sancțiunile împotriva Federației Ruse, însă, de data aceasta, alte câteva țări au avut o poziţie la fel ca a Budapestei. Potrivit lui Jozwiak, este vorba despre Cipru, Malta, Belgia și Grecia. „Budapesta învață cu adevărat de la cei mai buni de la Bruxelles” – a subliniat jurnalistul, scrie Rador.

UPDATE Contraofensiva ucraineană împinge linia frontului cu 20 km, a anunțat ministerul britanic al Apărării (MoD) în actualizarea periodică a informațiilor pe care o face, informează Mediafax.

UPDATE Locuitorii din Kiev au auzit explozii, joi după-amiază, în diferite zone ale oraşului – transmite RBC, precizând că în capitala ucraineană nu a fost declanşată nicio alertă de raid aerian. Biroul de Presă al Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgență din Ucraina a confirmat că există informații despre producerea unor explozii şi că specialiştii fac verificări. Între timp, Administraţia Militară Regională Kiev a raportat că, în cursul zilei de joi, inginerii militari efectuează exerciții în regiune, mai exact în raionul Vişhorod, notează Rador.

UPDATE „Nu doar Ucraina trebuie să îşi demonstreze forţa în faţa Rusiei, ci şi Alianţa trebuie să demonstreze că nu se teme de Rusia. Este o întrebare adresată NATO. Dar ştiu că toată lumea îşi dă seama că garanţiile de securitate pentru Ucraina sunt ceva necesar. Şi cred că ne aflăm pe această cale. Vom merge cu siguranţă pe această cale. Cât de repede va fi, din păcate, nu depinde doar de Ucraina”, spune preşedintele ucrainean.

UPDATE Uniunea Europeană dorește ca cele 44 de țări care se reunesc joi la Praga pentru un summit inaugural al Comunității Politice Europene (CPE) să sublinieze izolarea internațională a Rusiei din cauza războiului purtat de Moscova în Ucraina, a declarat cel mai înalt diplomat al blocului, conform Reuters.

UPDATE Bombardamentele forţelor ruse au dus la moartea a cel puţin două persoane în cursul nopţii de miercuri spre joi în oraşul Zaporojie din Ucraina şi au avariat sau distrus mai multe clădiri rezidenţiale şi au cauzat incendii masive, a declarat joi dimineaţă guvernatorul regional Oleksandr Staruh, potrivit Reuters.

UPDATE Numărul cetăţenilor ucraineni care au intrat în Tomânia a trecut de 2,5 milioane, conform datelor transmise joi de Poliţia de Frontieră, care precizează că este luată în calcul şi perioada preconflict, începând din 10 februarie, potrivit news.ro.

UPDATE Un avion militar al NATO survolează în cerc spațiul aerian românesc. Aeronava este specializată în misiuni de spionaj strategice și tactice. Aeronava NATO este un avion de supraveghere electronică ce poate fi angajat în toate teatrele în misiuni strategice și tactice. La acest moment zborul este urmărit de 2.000 de persoane, fiind cel mai urmărit zbor din lume, notează Newsweek.

UPDATE Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) a confiscat în numerar peste 230.000 de dolari și mai mult de jumătate de milion de hrivne (13,5 mii de euro, n.r.) în timpul unei percheziții desfăşurate în cadrul anchetării unor persoane suspectate de comiterea infracţiunii de deturnare de fonduri obţinute sub formă de ajutor umanitar în regiunea Zaporijjia - potrivit Curţii Supreme Anticorupție din Ucraina, scrie Rador.

UPDATE Miss Ucraina, Olga Vasyliv, a câștigat cu succes provocarea de a obține o nouă cameră la un hotel al concursului de frumusețe, după ce organizatorii i-au cerut să o împartă cu Miss Rusia.

UPDATE Rusia face lobby la ONU pentru un vot secret în loc de un vot public, atunci când Adunarea Generală a Națiunilor Unite, formată din 193 de membri, va dezbate într-o sesiune programată săptămâna viitoare dacă să condamne demersul Moscovei de a anexa ilegal cele patru regiuni parțial ocupate din Ucraina, scrie The Guardian.

UPDATE Aproximativ cinci sute de oameni mobilizați în Rusia au spus că nu au fost repartizați în nicio unitate și au rămas abandonați cu mitraliere și muniție reală în regiunea Belgorod, relatează Meduza și Novaya Gazeta, două publicații ruse interzise la Moscova.

UPDATE Armata Ucraineană a intrat în regiunea Luhansk, iar ISW observă că, la o lună de la deschiderea ofensivei pe acest front, aceasta nu a culminat, ceea ce înseamnă că încă există potențial de înaintare. Rușii par a încerca trimiterea de rezerve la Svatove, dar Armata Ucraineană a tăiat deja linia de comunicație dintre Svatove și Kreminna. Consilierul prezidențial ucrainean, Aleksei Arestovici spune că rușii speră se reaprovizioneze cu muniție și oameni Svatove, dar va fi greu pentru ei să facă asta înainte de reluarea “foarte curând” a ofensivei ucrainene, potrivit Biziday.

Arestovici mai spune că, după căderea liniilor de apărare ruse din Herson și mutarea liniei frontului mai la sud, acestea “s-au scurtat” de la 200 de km, săptămâna trecută, la doar 140 de km acum. La fel ca pe Frontul de Est, rușii au rămas fără bariera naturală de pe râul Inhuleț, iar lațul din jurul liniei Herson-Nova Kakhovka s-a strâns pe un culoar de 10-15 km, pe malul drept al Niprului. Asta înseamnă că acum toate trupele ruse de aici sunt în raza artileriei ucrainene, nu numai a HIMARS.

ISW observă faptul că ucrainenii se concentrează la NV de orașul Herson, iar sursele ruse cred că aceștia se pregătesc pentru un atac direct asupra acestuia.

UPDATE Şeful diplomaţiei Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea la Ministerul Afacerilor Externe şi a Integrării Europene a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru comunicarea poziţiei ţării sale referitoare la "tentativa de anexare ilegală de către Federaţia Rusă a unor teritorii ucrainene", anunţă joi biroul de presă al instituţiei.

UPDATE La apărarea orașului Liman din regiunea Donețk, de unde trupele ruse s-au retras, au luat parte trupele de elită ale unei brigăzi a GRU din Federația Rusă, a relatat serviciul rus al BBC, în baza postărilor de pe rețelele de socializare și a discuţiilor purtate cu rudele militarilor ruşi morți, potrivit Rador. Potrivit jurnaliştilor serviciului rus al BBC, cel puţin nouă militari ruşi ai Brigăzii a 3-a a Forţelor Speciale din cadrul Direcției Generale de Informații, GRU, care este Agenția de informații militare externe a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, au fost ucişi, în timpul retragerii din localitatea Liman.

UPDATE Cel mai mare ajutor umanitar al Franţei pentru Ucraina a sosit, miercuri, în Portul Constanţa Sud-Agigea, la bordul unei nave încărcate, printre altele, cu tone de medicamente de urgenţă şi echipamente de salvare.

UPDATE În raportul operațional de miercuri, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a comunicat că, sub presiunea Kievului, militarii fostei Armate Roșii se retrag haotic din regiunea Herson.

UPDATE Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a anunţat că în Forțele Armate ale Ucrainei și-a început activitatea clerul militar, scrie Unian, potrivit Rador.

UPDATE Forțele de apărare aeriană ucrainene au doborât, miercuri, o dronă tactică rusească în apropiere de Oceakiv, în regiunea sudică Mikolaiv. Potrivit Comandamentului Operaţional "Sud", drona a fost doborâtă în jurul oreo 11:30 şi, cel mai probabil, a fost una de tip Orlan-10.

UPDATE Ucraina va împinge Rusia înapoi la granițele ucrainene de dinainte de război până la sfârșitul anului 2022 și va recuceri peninsula Crimeea în 2023, este de părere fostul comandant al armatei americane în Europa.

UPDATE Un comandant de pe frontul ucrainian spune că aproximativ 30% din succesele acestora din est se datorează armelor britanice și germane. A fost pentru prima dată când acestea au fost văzute intr-o filmare, relatează news.sky.com.

UPDATE Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat miercuri că Rusia va întrerupe livrările de petrol către acele țări care intenționează să introducă un plafon de preț pentru petrolul rusesc.

UPDATE Rușii au săpat tranșee și au forțat oamenii pe care îi suspectau că au colaborat cu armata ucraineană să adune cadavrele morților pentru le îngropa, au declarat martorii pentru publicația ucraineană Hromadske. Corespondentul publicației care a ajuns în Lîman, după ce orașul a fost eliberat, a documentat 50 de gropi făcute recent în care au fost îngropați civili, notează Libertatea.

UPDATE Submarinul rusesc cu propulsie nucleară K-329 Belgorod, care a fost pus în mișcare în luna iulie a fost găsit în imaginile surprinse din satelit. Submarinul dispăruse o perioadă, ceea ce stârnise temeri cu privire la un test nuclear făcut de Vladimir Putin. Submarinul poartă torpile nucleare Poseidon (alias Status-6), cunoscute drept „Arma Apocalipsei”. Imagini din satelit, publicate de site-ul Naval News, au arătat cum submarinul ieșea la suprafață în zona Arctică, în Marea Barents din nordul Rusiei.

UPDATE Rușii nu ma îndrăznesc să iasă la proteste deoarece le este frică de tortură. Cu toate acestea, peste 50 de centre de recrutare au fost incendiate de când a început mobilizarea parțială, spune la RFI, Nikita Kondratiev, redactorul șef al Novaya Gazeta Europe. În același timp, recruții sunt prost înarmați și unii trebuie să își cumpere singuri echipamente militare. O revoltă este posibilă în armată, dar recruții nu pot fugi, deoarece în spatele frontului îi așteaptă regimente de ceceni al căror unic scop este să împiedice retragerea și dezertările. Violul ar fi, de asemenea, un instrument de supunere, spune  Nikita Kondratiev, notează RFI.

UPDATE Bombardamentele de peste noapte din orașul ucrainean Zaporojie au avariat sau distrus mai multe clădiri rezidențiale, provocând incendii și răniți.Declarația a fost făcută joi dimineață de către guvernatorul regional Oleksandr Starukh, citat de Reuters, informează Mediafax.

UPDATE Rusia este o benzinărie confiscată de niște mafioți, declară la RFI eurodeputatul Eugen Tomac, președinte PMP. El anunță că a cerut Comisiei Europene să declanșeze un mecanism rapid de suport pentru Republica Moldova, amenințată de Gazprom cu sistarea livrărilor, astfel încât să poată achiziționa de pe piața liberă gaze necesare pentru a putea trece de sezonul rece.

UPDATE Autoritățile din Ucraina anunță că cel puțin o persoană a murit după ce armata rusă a lovit mai multe ținte din zonele Kiev și Odesa cu „drone kamikaze" furnizate de Iran, potrivit CNN, preluat de  Mediafax.

UPDATE Un război lung va testa capacitatea SUA și a aliaților săi europeni de a continua să sprijine Ucraina din punct de vedere militar și economic și să facă față lipsei de gaz rusesc, se arată într-o analiză publicată de Goyo G. Maestro în publicația spaniolă La Razon.

UPDATE Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că Rusia ar putea reduce producţia de petrol pentru a compensa efectele negative ale plafonurilor de preţ impuse de Occident, ca parte a unui pachet extins de sancţiuni aplicat Moscovei, notează Mediafax.

UPDATE Producătorul rus de diamante Alrosa a fost exclus din noul pachet de sancțiuni ale UE, a declarat miercuri portalul web EUobserver, citând diplomați anonimi, notează TASS.Alrosa nu a fost inclusă în acordul final privind noile restricții aprobat miercuri, a spus presa.

UPDATE Comisia franceză de Reglementare a Energiei (CRE) a anunţat miercuri că rezervele de gaze ale ţării au ajuns la 99%, un nivel superior mediei din alţi ani, fiind astfel îndeplinit obiectivul Guvernului, într-un context în care există riscul de penurie din cauza scăderii furnizărilor de gaze din Rusia, relatează agenţia EFE, scrie Agerpres.

UPDATE Războiul din Ucraina a evidențiat importanța tot mai mare a spațiului pentru armatele de la sol. Într-un interviu acordat BBC, șeful Forței spațiale americane, generalul Jay Raymond, îl descrie ca fiind "primul război în care capacitățile spațiale comerciale au jucat cu adevărat un rol semnificativ". Este, de asemenea, primul conflict major în care ambele părți au devenit atât de dependente de spațiu, conform BBC.

UPDATE Europa s-ar putea confrunta cu o criză energetică şi mai acută anul viitor, după ce va utiliza rezervele de gaze naturale pentru a trece de frigul acestei ierni, a declarat miercuri, 5 octombrie, Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

UPDATE Andrei Kartapolov, șeful Comitetului de apărare din Duma de Stat a Rusiei, a cerut miercuri armatei să „înceteze să mai mintă” în legătură cu înfrângerile militare din Ucraina pe care evită să le recunoască. În urma unei contraofensive ucrainene și eliberarea mai multor teritorii, trupele ruse dau înapoi pe mai multe fronturi, relatează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Preşedintele Zelenski a insistat că ofensiva Ucrainei împotriva forţelor ruseşti va continua să câştige teren, după ce preşedintele Putin a afirmat că se aşteaptă ca situaţia din regiunile anexate ilegal să se stabilizeze, anunță Rador .Preşedintele ucrainean a anunţat că trei noi localităţi au fost recucerite de forţele de la Kiev în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, unde trupele Moscovei sunt în dificultate, informează AFP.

Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările
Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone. Putin a promulgat anexările, Zelenski cere tribunal, iar Polonia vrea arme nucleare

Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 175: 71 de palestinieni uciși în ultima zi și npu Guvern. Un lider al Hezbollah, omorât

29 martie 2024, ora 17:14

Război în Israel ziua 175. Preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a desemnat un nou premier și a aprobat alcătuirea Guvernului. El vrea o reunificare a instituţiilor, o reconstrucţie a Fâşiei Gaza şi un coordonator el anclavei. Mahmoud Abbas a semnat un decret prezidențiale prin care a desemnat premierul celui de-al 19-lea Guvern al Autorității Palestiniene. Mohammed Mustafa urmează să depună jurământul în faţa preşedintelui duminică, potrivit agenţiei oficiale palestiniene de presă Wafa.

UPDATE Un lider important al organizaţiei şiite Hezbollah a fost ucis vineri în timpul unei lovituri asupra automobilului său în sudul Libanului, a indicat vineri o sursă libaneză din domeniul securităţii, care acuză Israelul, informează France Presse, transmite Agerpres.

UPDATE Ministerul Sănătăţii din Gaza spune că 71 de palestinieni au fost ucişi şi 112 au fost răniţi în ultima perioadă de raportare de 24 de ore.

UPDATE Premierul israelian Netanyahu a dat undă verde șefilor Mossadului și Shin Bet din Israel să reia discuțiile mediate cu Hamas, relatează The Times of Israel. Se așteaptă ca negociatorii să se întoarcă la Cairo sau Doha „în următoarele zile” și vor avea „spațiu de operare” în cadrul negocierilor, se arată în raport, citând o declarație din biroul primului ministru.

UPDATE Pe măsură ce mulți creștini din întreaga lume se pregătesc să sărbătorească Paștele, palestinienii din țara care a născut religia se confruntă cu restricții severe de a intra în orașul vechi al Ierusalimului pentru a marca ocazia. „Sunt zile foarte întunecate, zile foarte dificile”, a spus reverendul Munther Isaac, vorbind cu Al Jazeera din Betleem, în Cisiordania ocupată.

UPDATE Mii de iordanieni au participat joi pentru a cincea zi consecutiv la o manifestaţie lângă ambasada israeliană din capitala Amman pentru a cere revocarea tratatului de pace dintre Iordania şi Israel, informează Reuters. Protestatarii adunaţi în cartierul înstărit al capitalei care găzduieşte ambasada au arborat steagul palestinian şi au scandat sloganuri ca „Ei spun că (mişcarea) Hamas e teroristă. Întreaga Iordanie este Hamas” şi „Fără ambasadă sionistă pe pământ iordanian”, cerând autorităţilor să închidă ambasada şi să pună capăt tratatului de pace din 1994 care a normalizat relaţiile cu statul evreu, transmite Agerpres.

UPDATE Israelul extinde în prezent o zonă tampon în Gaza, adiacentă gardului de graniță, extinzând semnificativ zona declarată de armată drept zonă palestiniană interzisă înainte de război, a constatat Haaretz. Ziarul israelian a spus că a aflat că un director de proiect a fost numit de armată pentru a supraveghea proiectul. După finalizare, acesta va cuprinde aproximativ 16% din suprafața Fâșiei Gaza.

UPDATE Atacuri aeriene israeliene au lovit Moscheea Saad bin Abi Waqqas din tabăra de refugiați Jabalia, au confirmat corespondenții Al Jazeera, rănind doi palestinieni. Grevele au provocat, de asemenea, izbucnirea unui incendiu într-un magazin de electrocasnice din tabără la primele ore ale dimineții.

UPDATE Un port temporar din care vor fi trimise nave cu ajutoare pentru civililii din Gaza va fi operaţional în aprilie. Anunțul a fost făcut de preşedintele cipriot Nikos Christodoulides, citând o delegaţie americană, relatează dpa. Preşedintele  Joe Biden a anunţat pe 8 martie că armata americană şi partenerii săi vor construi un doc plutitor pe coasta Fâşiei Gaza. Portul va consta în principal dintr-un dig temporar care ar trebui să permită camioanelor să livreze ajutoare umanitare zilnic. Măsura este necesară deoarece Gaza nu dispune de un port suficient de adânc pentru a permite pătrunderea unor nave cargo de mari dimensiuni.

UPDATE Jurnaliştii palestinieni care lucrează în Gaza au inspirat arta stradală în Regatul Unit, cel mai recent mural apărând în zona Ilford din estul Londrei. Pictată de artiștii stradali Auberi Chen, Core 246 și Căpitanul Kris, pictura murală mare „Eroii Palestinei” prezintă fotografi palestinieni, de la stânga la dreapta, Mohamed al-Masri și Ali Jaddalah, scriitorul Hind Khoudary și fotograful Abdelhakim Abu Riash.

UPDATE Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a emis noi măsuri provizorii care vizează Israelul. CIJ a dispus ca statul israelian să livreze ajutoare şi să deschidă puncte de frontieră, în contextul în care situaţia în Fâşia Gaza se deteriorează. Operațiunile militare din zonă pun în pericol viața civililor de aici. Curtea a emis aceste măsuri în urma unei noi cereri, din 6 martie, a Africii de Sud care acuză Israelul de genocid în războiul din Fâşia Gaza.

UPDATE Japonia se pregătește să reia finanțarea către agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) , lovită de criză , care coordonează marea majoritate a ajutorului pentru Gaza, potrivit guvernului. Odată al șaselea cel mai mare contributor al agenției, Japonia s-a alăturat mai mult de o duzină de țări pentru a întrerupe finanțarea, după ce Israelul a susținut că 12 dintre cei 13.000 de angajați ai UNRWA din Gaza au fost implicați în atacul mortal Hamas din 7 octombrie.

UPDATE Atacurile desfășurate de armata israeliană și de grupuri armate fără nume asupra orașului sirian Alep au ucis cel puțin 38 de civili și militari, o cifră care include cinci membri ai grupării libaneze Hezbollah, a confirmat agenția de presă Reuters, citând două surse de securitate. 

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram