Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

social

/VIDEO/ A bătut vântul la universitățile din Capitală: Astăzi, puțini studenți au mers să depună dosarul la facultate

30 iulie 2022, ora 20:45
Distribuie:

Dacă acum câțiva ani, pe toată durata admiterii, centrele universitare erau pline de tineri dornici să intre la facultate, astăzi, bunăoară era un alt tablou la depunerea dosarelor. Bătea vântul prin universități. Cei câțiva tineri pe care i-am întâlnit ne-au spus că speră să prindă un loc la buget, mai ales, că în acest an taxele de studii s-au majorat.

Până la orele amiezii la Universitatea de Stat din Moldova au depus astăzi dosarul de admitere puțin peste 90 de tineri. Printre aceștia era și Veaceslav Șubernețchi, olimpic la istorie, geografie și matematică. Tânărul a venit împreună cu mama sa, ne-a spus că depune la câteva specializări și speră că va prinde un loc la buget. 

„Eu sunt pasionat de economie. Sunt și olimpic și am ales acest domeniu pentru că-mi place”.

Au fost mai mulți doritori de a aplica la masterat. În timpul săptămânii aceștia spun că muncesc, astăzi, însă și-au făcut timp liber. 

„Am venit să depun actele la facultatea de Psihologie la master. E un vis neîmplinit și am venit să-mi îndeplinesc visul.”

„Am ales tehnologii informaționale în modelare în mod IT la facultatea Fizică. Sunt obiecte interesante, am analizat programul de studii și mi-a plăcut.”

De la începutul procesului de admitere peste 4000 de tineri au depus dosarele la Universitatea de Stat din Moldova. Cei mai mulți dintre ei visează să devină juriști, economiști și specialiști în relații internaționale. Majoritatea vor fi admiși pentru studiile cu plată, chiar dacă taxa a crescut, doritori au fost suficienți spun responsabilii de aici.

„Cea mai mare taxă este la drept, 12 mii. Anul trecut era 11 mii, dar a crescut cu 9%. În medie au crescut cu 5-9 % taxele.”

Puțini studenți am întâlnit astăzi și la Universitatea Pedagogică Ion Creangă. Cei care au venit însă să depună actele spun că au așteptări mari de la programele de studii alese. Instituia a atras mai mulți studenți la o specialitate nouă - animație.

„Aplic la Animație. -De ce anume asta? - Mă regăsesc în profesie. Dat fiind faptul că până acum nu era această oportunitate am studiat altă specializare pe care nu-mi doream să o studiez, dar acum a apărut și am venit.” 

Aceasta e singura universitate, unde predau profesorii nativi.

„Suntem 2 universități acum împreună și formăm o echipă consolidată alături de Universitatea din Tiraspol și astfel numărul de locuri ne va permite să vorbim de un număr crescut de studenți la programele de studii pe care le oferim.”

Mai nou, doritorii pot studia la cele două universități și specialități precum: Game Design, Animație și New Media. Potrivit reprezentanților universităților, anume aici au cei mai mulți studenți. 

Concursul de admitere se va desfășura în două sesiuni: sesiune de bază, care va dura până pe 2 august, și sesiunea suplimentară, care va începe pe 4 august și se va încheia pe 6 august. În acest an, perioada de admitere este mai scurtă decât în anii precedenți.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram