Război în Ucraina, ziua 173: Explozii la Zatoka: 3 morți și 2 răniți. Rusia dă acordul ca experții AIEA să meargă la centrala din Zaporojie

economic

Actul de constatare al ANI în privința Domnicăi Manole, anulat! Decizia inspectorului, calificată drept ilegală

25 iulie 2022, ora 10:28
Distribuie:

Actul de constatare al Autorității Naționale de Integritate, emis la sfârșitul anului trecut în privința președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost anulat de Colegiul Civil al Curții de Apel Chișinău. Instanța a stabilit că decizia inspectorului de integritate, care a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către președinta Curții Constituționale a fost ilegală. 

Completul judecătoresc al Curții de Apel Chișinău a concluzionat în hotărârea sa că actul de constatare al ANI a fost emis ilegal, cu depășirea limitelor competențelor atribuite prin lege Autorității și cu încălcarea prevederilor Constituției Republicii Moldova, a Legii nr. 317/1994 și a Codului jurisdicției constituționale, toate aceste norme excluzând orice fel de intervenție din exterior în activitatea Curții Constituționale în ansamblu și în activitatea judecătorilor constituționali, în particular, atunci când aceștia exercită principala lor atribuție de funcție – jurisdicția constituțională.

„În acest context, ANI își exprimă regretul și îngrijorarea față de modul în care s-a acționat atunci când a fost emis un asemenea act de constatare, concluzia căruia periclitează grav imaginea instituției, dar și implicit a Inspectoratului de Integritate”, se menționează într-un comunicat al ANI.

Potrivit ANI, a fost inițiată o procedură disciplinară în privința inspectorului de integritate. 

„Misiunea Autorității este una foarte clar definită de lege și nu putem admite depășirea sau încălcarea limitelor prevăzute de cadrul legal. Astfel, ANI a inițiat o procedură disciplinară în privința inspectorului de integritate care a emis acest act de constatare pentru elucidarea tuturor aspectelor menționate și stabilirea legalității acțiunilor sale”, mai menționează reprezentanții ANI. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram