Război în Ucraina, ziua 166: Rusia, pregătită pentru o vizită a AIEA la Zaporojie. Kievul a primit sisteme Gepard

social

/VIDEO/ Aglomerație la punctele de trecere a frontierei: Mii de moldoveni se întorc în țară: „Dorul de casă e dorul de casă”

01 august 2022, ora 17:56
Distribuie:

Mii de oameni din cele mai diferite țări ale lumii vin în Republica Moldova, în această perioadă. Concetățenii noștri, unii stabiliți de ani buni peste hotare, aleg să petreacă vacanța acasă, alături de părinți și rude. Deși nu vin pentru mult timp, reușesc să se încarce cu energie cât pentru un an întreg, spun ei. Unii sunt în așteptarea momentului când vor lăsa străinătatea și vor reveni acasă pentru totdeauna, în timp ce alții pleacă din Moldova cu un gust amar, din cauza situației din țară. 

Familia Țaranovici este stabilită de ceva timp în Germania. În ultimii doi ani, din cauza pandemiei, nu au putut călători. În acest an, însă, dorul de părinți și rude i-a adus acasă. 

„ - Nu am fost acasă de doi ani și venim acasă, la părinți. 
- Cum a fost drumul? Ați făcut drum lung? 
- Ca de obicei 2000 de km. Greu, dar dacă e dorul de casă, e dorul de casă”.

Acum vin în țară doar pe două săptămâni, spun ei, dar nu exclud ca, într-o bună zi, vor reveni definitiv.

„ - Acasă nu vă gândiți să vă întoarceți de tot? 
- Ne gândim, poate la anul. Mai facem vreo doi saci de bani și ne întoarcem”.

Moldovenii vin din Germania, Italia, Marea Britanie și multe alte colțuri ale lumii. În această perioadă, toate drumurile duc spre casă, spre Republica Moldova, spun ei. Deși sunt stabiliți de ani buni peste hotare o parte din ei a rămas aici, lângă cele mai apropiate rude. Mulți ar dori să nu mai plece, dar situația din țară îi îngrozește, spun ei.

„ - Venim în vacanță la părinți. 
- De unde veniți? 
- Din Londra, Marea Britanie. 
- De cât timp sunteți stabiliți acolo? 
- De cinci ani. Venim să vedem părinții. Față de aici acolo e diferența e mare. 
- În ce sens e diferență? 
- În sens că acolo nu este așa corupție, nu-s așa probleme”.

 „A venit copilul în vacanță să viziteze părinții. Sperăm să fie bine”.

Și în timp ce unii abia vin în țară, alții deja pleacă. Încărcați cu energie și amintiri frumoase despre clipele petrecute cu cei apropiați, oamenii s-au pregătit de drumul lung, pe care-l au de parcurs. Unii spun, însă, că pleacă cu un gust amar, după câteva săptămâni petrecute în țară și asta din cauza situației și a prețurilor mari, la care nu se așteptau:

„ - N-am stat mult timp. Avem astăzi a 12 zi, dar ni s-a părut că prețurile deja le întrec pe cele unde suntem noi, tare s-a scumpit tot. 
- Nu vă gândiți să vă întoarceți acasă? 
- Nu, până când nu. Suntem într-un credit acolo pe mulți ani. Până cresc copiii nu venim înapoi. Numai când vom ieși la pensie”.

„ - Am fost în vacanță un pic. Cât au copii vacanță, am venit la părinți. 
- Cât timp ați stat? 
- Aproape trei săptămâni. 
- Cum vi s-a părut această perioadă? 
- Alături de părinți totul este bine”.

În ultimele 24 de ore, peste 30 de mii de oameni au intrat în Republica Moldova. Cel mai intensiv trafic se înregistrează la Vama Albița și Sculeni. În context, reprezentanții Poliției de Frontieră și ai Serviciului Vamal îndeamnă oamenii să urmărească online activitatea punctelor de trecere sau să se îndrepte spre alte ieșiri din țară, pentru a evita cozile din vamă.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram