Război în Ucraina, ziua 173: Explozii la Zatoka: 3 morți și 2 răniți. Rusia dă acordul ca experții AIEA să meargă la centrala din Zaporojie

social

/VIDEO/ ANSP anunță rezultatele probelor expediate în Germania: A fost depistată varianta Omicron cu diferite tipuri

03 august 2022, ora 11:17
Distribuie:

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a primit rezultatele probelor expediate la Institutul de virusologie din Berlin Charité, Germania, în scopul monitorizării eficiente a circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul Republicii Moldova, prin metode de biologie moleculară și secvențiere.

Conform rezultatelor, în toate 40 de probe expediate a fost determinat virusul SARS-CoV-2, varianta Omicron, cu diferite tipuri sublineage (BA.5.2.1; BA.5.1; BA.2.12.1; BA.5.2 și BA.2.9).

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării, în perioada iunie — iulie 2022 și expediate, cu suport Organizației Mondiale a Sănătății, în Laboratorul de referință al OMS, din Berlin. Acestea au fost confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR) și supuse pre-screeningului în cadrul Laboratorului virusologic al ANSP.

În prezent, în contextul crizei regionale provocate de războiul din Ucraina, au apărut dificultăți tehnice cu privire la achiziționarea reagenților necesari pentru efectuarea secvențierii în cazurile confirmate de SARS-CoV-2, în cadrul Laboratorului virusologic al ANSP. Procedura de achiziție a reagenților și consumabilelor pentru diagnosticul infecției a fost inițiată în luna februarie 2022. Până în prezent, au fost recepționate consumabile de laborator și urmează livrarea reagenților.

ANSP le recomandă cetățenilor să se vaccineze, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19. Toate vaccinurile sunt eficiente împotriva noilor tulpini ale virusului.

„Totodată, îndemnăm populația să respecte măsurile de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19:

-purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, centre comerciale și magazine;

-respectarea distanței fizice între persoane de minim un metru;

-respectarea regulilor de igienă a mâinilor;

-respectarea regulilor de igienă respiratorie;

-asigurarea respectării măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise;

-adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistenta medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19”, au scris reprezentanții agenției.

Risc sporit de infecții cu coronavirus în Capitală. Gîlca: „Suntem în cod galben. Avem același val, Omicron”

11 iulie 2022, 11:07

China anunță că a descoperit o nouă subvariantă a Omicron: Locuitorii din Shanghai vor fi testați

10 iulie 2022, 17:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram