Război în Ucraina, ziua 173: Explozii la Zatoka: 3 morți și 2 răniți. Rusia dă acordul ca experții AIEA să meargă la centrala din Zaporojie

externe

Atacurile de la Odesa: Peskov susține cu nu ar prezenta un pericol pentru exporturile de cereale ucrainene

25 iulie 2022, ora 13:38
Distribuie:

Atacurile ruseşti asupra portului ucrainean Odesa nu reprezintă un obstacol pentru exporturile de cereale ucrainene şi pentru punerea în aplicare a acordului semnat sub egida ONU, a transmis luni, 25 iulie, Kremlinul, potrivit Agerpres.

Bombardamentele „vizează doar infrastructura militară. Acest lucru nu este deloc legat de infrastructura folosită pentru punerea în aplicare a acordului privind exporturile de cereale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„De aceea, asta nu poate şi nu ar trebui să afecteze începutul procesului de încărcare”, a adăugat el în cadrul briefing-ului său telefonic zilnic cu presa.

Armata rusă a bombardat sâmbătă portul ucrainean Odesa, vital pentru comerţul cu cereale ucrainene.

Aceste lovituri au survenit la o zi după semnarea unui acord în care sunt implicate Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU, pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina cu scopul de a reduce riscul unei crize alimentare mondiale care se întrevede din cauza invaziei ruse.

Acordul semnat vineri la Istanbul prevede în special instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite circulaţia în Marea Neagră a navelor comerciale şi exportul a 20-25 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina.

Exportul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina se făcea în proporţie de 90% pe mare şi în special prin Odesa, principalul port ucrainean la Marea Neagră, care concentra 60% din activitatea portuară a ţării.

Rusia și Ucraina au semnat Acordul privind reluarea exporturilor de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră

22 iulie 2022, 18:07

Lavrov ar fi cerut ajutorul ONU pentru rezolvarea crizei cerealelor: „Am transmis un semnal secretarului general”

20 iulie 2022, 20:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram