Război în Ucraina, ziua 169: Rușii au bombardat din nou centrala de la Zaporojie. Nivelul de radiații - în normă

externe

Avertisment din partea FMI! Lumea, în pragul unei recesiuni globale: Perspectiva s-a înrăutățit după luna aprilie

26 iulie 2022, ora 18:18
Distribuie:

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus din nou estimările privind creşterea economiei mondiale în 2022 şi 2023 și avertizează că "perspectiva s-a înrăutăţit semnificativ după luna aprilie". "Lumea ar putea fi în curând în pragul unei recesiuni globale, la doar doi ani după ultima recesiune", susține economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, potrivit Reuters și Digi24.

FMI  avertizează că riscurile care rezultă din inflaţia ridicată şi consecințele războiului din Ucraina încep să se materializeze şi, dacă nu sunt ţinute sub control, ar putea arunca economia mondială în recesiune. 

Într-un update la raportul "World Economic Outlook", publicat marţi de instituţia financiară internaţională, Produsul Intern Brut mondial ar urma să înregistreze un avans de 3,2% în 2022, faţă de creştere de 3,6% prognozată în aprilie, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Potrivit FMI, este posibil ca PIB-ul mondial să se fi contractat în al doilea trimestru, din cauza încetinirilor înregistrate în China şi Rusia.

Fondul şi-a revizuit şi estimările pentru 2023, când economia mondială este prognozată să înregistreze un avans de 2,9%, faţă de o creştere de 3,6% estimată în luna aprilie, motivul pentru această revizuire fiind impactul unei politici monetare mai stricte.

"Perspectiva s-a înrăutăţit semnificativ după luna aprilie. Lumea ar putea fi în curând în pragul unei recesiuni globale, la doar doi ani după ultima recesiune", a declarat economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

Fondul Monetar Internaţional a subliniat că cele mai recente prognoze ale sale sunt "extrem de incerte", fiind supuse unor riscuri în scădere care provin din războiul din Ucraina şi explozia preţurilor la energie şi alimente. Conform unui scenariu alternativ "plauzibil", care include o oprire completă a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa şi o nouă reducere cu 30% a exporturilor de petrol ale Rusiei, FMI estimează că ritmul de creştere a economiei mondiale ar urma să încetinească până la 2,6% în 2022 şi la 2% în 2023, iar Europa şi SUA ar urma să înregistreze o creştere apropiată de zero anul viitor.

Potrivit FMI, creşterea economică mondială a coborât sub pragul de 2% doar de cinci ori după 1970, inclusiv recesiunea provocată de pandemia de COVID în 2020.

Gavrilița, întrevedere cu membrii misiunii FMI: Ce subiecte au fost abordate

25 iulie 2022, 22:07

Directorul FMI anunță că ratele dobânzilor la nivel global vor continua să crească până în 2023

16 iulie 2022, 10:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram