Război în Ucraina, ziua 177: Explozii în Crimeea și tensiune la Zaporojie. Zelenski anunță condiția pentru negocierile de pace

social

/VIDEO/ Bloc sanitar cât o casă cu două etaje: Ce construiește o biserică pe teritoriul unui gimnaziu din Capitală

27 iulie 2022, ora 18:29
Distribuie:

Încă o construcție cu probleme, în capitală... Pe teritoriul unui gimnaziu din sectorul Botanica, de mai mulți ani, se construiește o biserică. Responsabilii de pe șantier spun că dețin o autorizație legală, pentru a înainta cu lucrările la lăcașul sfânt, iar din 2012, au început să ridice și o anexă, în curtea școlii. Directoarea gimnaziului spune că a scris mai multe plângeri la poliție, pentru a dezlega misterul, dar fără rezultat. La solicitarea noastră, responsabilii de la biserică ne-au prezentat actele permisive, din care rezultă, însă, că autorizația pentru construcție a expirat încă în 2015. Până instanța de judecată va lua o decizie în acest caz, lucrările au fost sistate. 

În imagini este construcția care, de mai mulți ani, este mărul discordiei între directoarea gimnaziului și vecinilor, pe de o parte, și preotul, pe de altă parte. De când a preluat funcția de director, era anul 2019, Anna Gurulea a început o luptă cu anexa care este ridicată în curtea gimnaziului. Directoarea spune că orice lucrare este ilegală, în condițiile în care actele permisive, emise cândva, au expirat în anul 2015, iar altele nu au fost emise.

„Abuziv s-a început a construi continuu această anexă care este lângă biserică. S-a făcut abateri conform, răspunsului de la AST, precum că nu s-a respectat careva parametri conform legislației în vigoare și vecinii au atacat instanța de judecată. Sunt în proces de judecată”.

Anexa este, de fapt, o clădire în sensul adevărat al cuvântului. Are două etaje, dar încă nu este gata. Aici, ar urma să fie amenajate blocuri sanitare, un post de pază, dar și cameră pentru femeile cu copii sau pentru bătrâni, în cazul în care li se face rău. 

„O casă care pentru pază, grupuri sanitare. 
-Pentru cine? 
-Pentru oameni. Sus, la al doilea etaj, e o cameră pentru mamele cu copii si bolnavi. Daca li se face rău, sa nu-i lăsam afară până vine ambulanța”.

Am intrat și noi în clădirea care se află în reparație. Am surprins materiale de construcție, dar aparent erau depășite de timp. Preoteasa, care ne-a însoțit, s-a arătat curioasă cine ne-a chemat la această filmare.

„Cum ați ajuns in instanța de judecată? 
-Dumnealor ne-au dat. 
-Cine? 
-Vecinii... Da cine v-a chemat aici? Hai dați-mi, vă rog, drumul...” 

Deși instanța a decis să sisteze lucrările, în realitate munca este în toi, spune directoarea gimnaziului. Lucrările ar fi fost reluate mai intens după ce copiii au ieșit în vacanță. 

„Dumnealor încearcă să lucreze pe furiș după orele 17 și în zile de weekend. Au fost cazuri în care încercau să treacă cu transportul pe teritoriul instituției, pentru a duce careva materiale”.

Paradoxul este că, în cele din urmă, chiar directoarea este sancționată, pentru că anexa se află pe teritoriul școlii, respectiv, ea este responsabilă de acțiunile ilegale, constată judecătorii. Pentru a se apăra, și-a luat un avocat.

„Este o luptă foarte grea și vorbim cu dumnealor pe cale amiabilă. Le-am dat niște înștiințări în scris, au semnat că au luat cunoștință, dar dumnealor continuă să facă lucrări neautorizate”.

Preotul vrea să încheie reparația pentru că vin frigurile, iar clădirea este descoperită.

„Este autorizație, dar e stopata. Vine iarna, trebuie sa acoperim.” 

La fața locului, am zărit un inspector de la Agenția pentru Supraveghere Tehnică. A evitat cu orice chip să ne dea un comentariu.

„ - Sunt sistate lucrările. 
- De ce s-au sistat? Dar spuneți-ne este autorizația? Au fost cândva, în 2015”.

Șeful direcției Educație a Primăriei Chișinău, Andrei Păvăloi, ne-a spus că autorizația de construcție pentru această anexă a fost emisă în 2015, de către pretura sectorului Botanica. Acum însă actele au expirat, iar lucrările sunt ilegale.

„ La ziua de astăzi noi am solicitat sistarea lucrărilor acolo, dar lucrul ăsta nu se respectă. În acest sens, noi am trimis demers către comisariatul de poliție am repetat acest demers ca să asigure sistarea lucrărilor până la soluționarea problemei în judecată., fiindcă noi la moment nu putem iniția proceduri de demolare ”, a declarat  șef, Direcția Educație, Primăria Chișinău, Andrei Păvăloi.

Biserica, și ea aflată pe teritoriul gimnaziului, a fost ridicată în perioada anilor 2003-2005. Preotul spune că toate lucrările sunt finanțate din bani proprii și de la enoriași. În municipiul Chișinău sunt circa 10 biserici ridicate pe teritoriile grădinițelor și școlilor. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram