Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

externe

Boris Johnson i-a conferit lui Zelenski Premiul „Winston Churchill pentru Leadership”: A devenit un simbol al eroismului

Foto simbol
26 iulie 2022, ora 22:50
Distribuie:

Premierul britanic Boris Johnson i-a conferit marţi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski premiul Sir Winston Churchill pentru performanţele de lider, relatează dpa. Zelenski a participat prin videoconferinţă la ceremonia din Downing Street 10 - reşedinţa oficială a prim-ministrului de la Londra - unde Johnson a afirmat că Churchill „ar fi izbucnit în urale şi probabil ar fi şi lăcrimat” când şeful statului ucrainean a cerut „muniţie, nu o ocazie” cu care să plece de la Kiev când a început invazia rusă, relatează agerpres.

Premierul a mai spus că îşi poate imagina spiritul lui Sir Winston însoţindu-l pe Zelenski şi „făcându-şi loc cu bastonul” prin toate încercările.

La eveniment au asistat membri ai familiei fostului prim-ministru care a condus Marea Britanie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi ai Societăţii Internaţionale Churchill.

Zelenski a declarat că este extrem de onorat de premiul primit şi că „Ucraina nu a fost lăsată singură după 24 februarie, i-am avut alături pe cei care ne-au ajutat, care şi-au amintit în vremurile cele mai întunecate ce este onoare şi care nu s-au gândit să renunţe la luptă - despre tine e vorba, Boris. Premiul este şi al tău, iar aceasta este manifestarea rolului nostru de lideri ai ucrainenilor, ai britanicilor şi ai celor care nu îşi cedează libertatea niciunui tiran”.

Preşedintele Ucrainei îl invocase pe Churchill în discursul său emoţionant către parlamentarii britanici, ocazie cu care promisese că va lupta împotriva invadatorilor ruşi în aer, pe mare şi în stradă.

Johnson a amintit apelul telefonic al lui Zelenski din 24 februarie, prin care a primit confirmarea că „a izbucnit nebunia”, iar tancurile ruseşti „năvălesc peste graniţă”. 

„În acel moment de criză supremă, ai avut de dat un test de conducător care a fost, în felul său, la fel de sever ca provocarea pentru Churchill din 1940. Sfidarea ta, demnitatea ta, starea ta de spirit bună în permanenţă au mişcat milioane de oameni, iar prin rezistenţa ta împotriva barbariei, ai devenit un simbol al eroismului poporului ucrainean”, i-a mai spus el preşedintelui ucrainean.

Ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadim Pristaiko, a primit cu aceeaşi ocazie, un bust al lui Winston Churchill. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Cum l-a făcut Volodimir Zelenski să râdă pe Boris Johnson în timp ce se adresa Parlamentului

04 mai 2022, 08:05

Boris Johnson face a doua vizită surpriză la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski

17 iunie 2022, 18:06

/VIDEO/Johnson și Zelenski, la pas prin Kiev. Premierul britanic a dat mâna cu localnicii și i-a salutat în ucraineană

10 aprilie 2022, 09:04

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram