Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

social

/VIDEO/ Caz grav de fraudare a examenului de BAC: Un profesor ar fi rezolvat testul unui elev. MEC a inițiat o anchetă

04 august 2022, ora 17:25
Distribuie:

A fraudat examenul de BAC! Un elev ar fi prezentat testele de bacalaureat fără răspunsuri. Totuși, un profesor i-ar fi rezolvat BAC-ul, iar președintele Centrului i-ar fi predat testul completat la Centrul de Bacalaureat Republican de Evaluare. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au sesizat Organul local de specialitate în domeniul învățământului pentru a efectua, în regim de urgență, o anchetă de serviciu pe acest caz. O altă sesizare a fost expediată Centrului Național Anticorupție.

Cazul a fost constatat după desfășurarea probelor de examen. Din imaginile video se vede că pe întreaga perioadă de aflare în sala de examen, din momentul în care a primit testul și până în momentul predării acestuia, candidatul nu a completat testul cu vreo înscriere, toate înscrisurile fiind efectuate doar pe maculator. 

O situație similară a fost atestată la toate cele patru probe de examen la care a participat candidatul eliminat din examen. 

Mai mult, înregistrările video demonstrează că maculatoarele pe care scria candidatul în timpul aflării în sala de examen nu corespund cu maculatoarele prezentate de către Centrul de Bacalaureat ca fiind ale candidatului.

Potrivit Ministerului, testul ar fi fost rezolvat în afara sălii de examen doar cu participarea personalului responsabil de organizarea examenului din cadrul Centrului de Bacalaureat. 

„Condamnăm acest caz inadmisibil și considerăm că personalul didactic implicat în această fraudă nu ar trebui să se mai regăsească în sistemul educațional”, subliniază MEC.

„În acest an, ca și în anii precedenți, sesiunea de bacalaureat a fost organizată în mod corect și transparent, asigurându-se ca fiecare elev să poată fi apreciat după merite. Și în această sesiune au fost păstrate rigorile înalte de respectare a prevederilor actelor normative în vederea prevenirii și eliminării cazurilor de corupție și fraudare a evaluării naționale”, au adăugat reprezentanții Ministerului.

Contactată de TV8.md, purtătoarea de cuvânt a Ministerului, Viorica Pistrui, a declarat că „în interesul anchetei, nu divulgăm nume. Am constatat cazul, am transmis toate sesizările la CNA ca să fie investigat cazul. Când se va termina ancheta, vom comunica nume”.

În total, au fost identificate 16 cazuri de fraudare a examenului, respectiv candidații au fost eliminați. 14 din cele 16 cazuri de fraudare presupun utilizarea de fițuici, iar în alt caz, a fost folosit telefonul mobil.

MEC amintește că unica opțiune acceptabilă și calea cea mai sigură pentru susținerea examenului național de bacalaureat este învățarea pe parcursul anilor de studii și pregătirea temeinică pentru examen.

TV8.md reamintește că examenul de BAC din 2022 a fost promovat de 72,71% din candidați.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/GRAFIC/ Aproximativ 73% din candidați au promovat examenul național de BAC din 2022. Câți elevi au fost eliminați

01 august 2022, 10:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram