Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

externe

Curtea Supremă a Rusiei desemnează Regimentul Azov din Ucraina drept „organizație teroristă”

02 august 2022, ora 18:47
Distribuie:

Curtea Supremă a Rusiei a desemnat marți Regimentul Azov din Ucraina drept „organizație teroristă”, relatează Reuters. Regimentul Azov, care are rădăcini de extremă dreapta și ultranaționalistă, a fost una dintre cele mai proeminente formațiuni militare ucrainene care luptă împotriva Rusiei în estul Ucrainei. Moscova a făcut referire în mod regulat la Azov în sprijinul afirmației sale potrivit căreia Ucraina este controlată de „fasciști”, scrie G4media.

Oficialii ucraineni au denunțat în weekend un apel lansat pe rețelele de socializare de către ambasada Rusiei în Marea Britanie pentru ca membrii Regimentului Azov să se confrunte cu o „moarte umilitoare”, relata sâmbătă serviciul ucrainean al Radio Free Europe.

Mesajul rusesc de pe Twitter a fost postat la câteva ore după un atac asupra unui complex de închisori dintr-o zonă din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, care se află sub controlul separatiștilor susținuți de Rusia.

Zeci de prizonieri de război ucraineni ar fi fost uciși în incident, printre care se pare că se numără și membri ai Regimentului Azov.

Rusia a afirmat că armata ucraineană a folosit lansatoare de rachete de precizie furnizate de SUA pentru a ținti închisoarea din Olenivka.

Cu toate acestea, armata ucraineană a negat că ar fi efectuat lovituri cu rachete sau artilerie în Olenivka. Kievul i-a acuzat pe ruși că au bombardat închisoarea pentru a acoperi presupusele torturi și execuții ale ucrainenilor de acolo.

În tweet-ul său, Ambasada Rusiei în Marea Britanie a afirmat că „militanții din Azov merită execuția, dar moartea nu prin împușcare, ci prin spânzurare, pentru că nu sunt soldați adevărați. Ei merită o moarte umilitoare”.

Twitter a declarat că ambasada a încălcat regulile sale privind „comportamentul care incită la ură”, dar a pus un avertisment pe tweet în loc să interzică postarea despre Regimentul Azov, un batalion ucrainean care păstrează unele afilieri de extremă dreapta.

Andrei Ermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, a declarat că Rusia este un „stat terorist”.

„În secolul 21, doar sălbaticii și teroriștii pot vorbi la nivel diplomatic despre faptul că oamenii merită să fie executați prin spânzurare. Rusia este un stat sponsor al terorismului. Ce alte dovezi mai sunt necesare?” a scris Ermak pe Telegram.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, OlegNikolenko, a scris pe Twitter că „nu există nicio diferență între diplomații ruși care cer executarea prizonierilor de război ucraineni și trupele rusești care fac acest lucru în Olenivka. Cu toții sunt complici în aceste crime de război și trebuie să fie trași la răspundere”.

Forțele ucrainene, inclusiv membri ai Regimentului Azov, au pus capăt unui asediu de săptămâni întregi al vastei uzine Azovstal din Mariupol, acceptând să se predea în luna mai.

Aproximativ 2.500 de combatanți au fost luați prizonieri de către forțele Moscovei după ce au cerut încetarea rezistenței.

Regimentul Azov este un fost batalion de voluntari care a stârnit controverse pentru legăturile sale cu figuri de extremă dreapta.

Grupul a fost încorporat în mod oficial în Garda Națională a Ucrainei în 2014, când membrii săi au luptat alături de forțele ucrainene împotriva separatiștilor susținuți de Rusia în regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram