Război în Ucraina, ziua 166: Rusia, pregătită pentru o vizită a AIEA la Zaporojie. Kievul a primit sisteme Gepard

economic

Discuțiile cu Gazprom, în incertitudine. Andrei Spînu: „Ne pregătim pentru orice scenariu posibil”

02 august 2022, ora 16:05
Distribuie:

Discuțiile cu gigantul rus Gazprom în privința livrărilor de gaz natural către Republica Moldova par să fi intrat într-o umbră de incertitudine. Cel puțin asta sugerează ministrul Infrastructurii. Andrei Spînu spune că Guvernul de la Chișinău nu a primit până acum un răspuns de la Gazprom la o scrisoare în care a solicitat o poziție clară legată de soarta livrărilor de gaz rusesc.

„Am făcut o solicitare către Gazprom să își expună poziția clară referitor la sistarea sau nesistarea gazului. Ținând cont de ultimele evoluții, un șir de țări cărora le-a fost sistată livrarea de gaz sau reduse volumele, noi ne așteptăm și ne pregătim pentru orice scenariu posibil”, a menționat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, într-o conferință de presă. 

Totodată, Andrei Spînu a mai spus că deocamdată nu se ia în calcul probabilitatea ca cetățenii să fie obligați să reducă consumul de gaz. „Noi contăm cumva pe buna cooperare cu cetățenii și întreprinderile ca să facem toți pași spre reducerea consumului de gaze”, a adăugat Andrei Spînu.

Amintim că în luna august, Moldovagaz va cumpăra gaz de la Gazprom cu 1458,5 dolari pentru mia de metri cubi, sau cu circa 500 de dolari mai scump decât în iulie. 

Joi, 4 august, ANRE urmează să se întrunească în ședință pentru a examina și a aproba noul tarif la gazele naturale, calculat încă la mijlocul lunii iulie. Este vorba despre 22 de lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, cu tot cu TVA. Asta chiar dacă Moldovagaz a cerut un tarif de 29 de lei și 48 de bani.

Tariful nou ar putea fi aplicat din 1 august, nu retroactiv din 1 iulie, așa cum a cerut Moldovagaz.

Andrei Spînu, despre criza energetică: „Ne așteaptă o iarnă complicată, dar toți vom avea căldură în case”

02 august 2022, 14:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram