Război în Ucraina, ziua 177: Explozii în Crimeea și tensiune la Zaporojie. Zelenski anunță condiția pentru negocierile de pace

social

/DOC/ Pensionarii „de lux” de la CC: Veniturile și averile magistraților Domnica Manole și Vladimir Țurcan

26 iulie 2022, ora 12:18
Distribuie:

Ridică salarii lunare de zeci de mii de  lei și pensii aproape la fel de grase. Vorbim despre președinta Curții Constituționale, Domnica Manole și magistratul constituțional Vladimir Țurcan. Cei doi sunt singurii judecători ai Înaltei Curți ieșiți deja la pensie, dar care continuă să activeze la Curtea Constituțională. Pentru munca lor, sunt răsplătiți cu lefuri de circa 40 de mii de lei pe lună.

Domnica Manole este judecător constituțional din august 2019, iar fotoliul de președintă a Înaltei Curți îl ocupă din aprilie 2020. Fostă judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, Domnica Manole s-a bucurat de-a lungul anilor de o reputație ireproșabilă, fiind decorată cu titlul onorific „Veteran al sistemului judiciar” și diploma de onoare a Consiliului Superior al Magistraturii pentru atitudine conștiincioasă față de obligațiunile de serviciu. În declarația de avere pentru anul 2021, președinta Curții Constituționale a indicat un salariu de 476.463 de lei, adică aproape 40 de mii de lei pe lună. 

Domnica Manole a mai trecut în declarația de avere pentru anul trecut și o pensie de aproape 260 de mii de lei sau puțin peste 21 de mii de lei lunar. 

Președinta Curții Constituționale a mai declarat un apartament, care ar valora aproape un milion de lei și un garaj estimat la o valoare de circa 65 de mii de lei și două automobile. 

manole by Irina Miron on Scribd

Colegul său, judecătorul Vladimir Țurcan, fost președinte al Înaltei Curți, până în aprilie 2020, ridică lunar un salariu ceva mai mare. Potrivit declarației de avere pentru anu trecut, constituie aproape 43 de mii de lei pe lună sau peste jumătate de milion de lei într-un an. La acest salariu se mai adaugă și pensia de peste 217 mii de lei sau circa 18 mii de lei pe lună. Țurcan a mai declarat 6600 de euro obținuți din plata pentru chiria unui apartament. De altfel, Vladimir Țurcan ar avea în proprietate două apartamente, o casă de locuit și două terenuri. Familia magistratului deține două automobile - un Lexus și o Toyota. 

Țurcan a mai declarat mai multe conturi curente și depozite bancare cu câteva sute de mii de lei. 

turcan by Irina Miron on Scribd

Curtea Constituțională are în prezent cinci judecători constituționali din șase. Locul celui de-al șaselea membru în CC după decesul magistratului Eduard Ababei. Anul trecut, a fost anunțat un concurs pentru ocuparea funcției vacante, însă niciunul dintre candidați nu a acumulat numărul necesari de voturi la CSM. La fotoliul de judecător la Curtea Constituțională aspirau 16 candidați, printre care conferențiarul universitar Alexandru Arseni, câțiva avocați, dar și președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram