Război în Ucraina, ziua 177: Explozii în Crimeea și tensiune la Zaporojie. Zelenski anunță condiția pentru negocierile de pace

social

Dosarul fostului șef al SPPS, învinuit de fals în acte publice, pe masa magistraților

27 iulie 2022, ora 16:18
Distribuie:

Dosarul fostului șef al Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS), Iaroslav Martin, învinuit de fals în acte publice, a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond. 

Procurorii anticorupție i-au înaintat lui Iaroslav Martin învinuirea în data de 13 iulie. 

Potrivit actului de acuzare, fostul director SPPS este învinuit în baza probelor administrate de către procurori că, în martie 2020, făcând uz de superioritatea funcției și gradului deținut în raport cu doi șefi de Direcție ai SPPS, le-a indicat verbal acestora să modifice conținutul procesului-verbal al ședinței Colegiului SPPS din ianuarie 2020. 

Totodată acesta a cerut să fie modificată și hotărârea Colegiului din acea dată, prin introducerea în aceste acte oficiale a unor date false, precum că la acea ședință a fost discutată și luată decizia de a înainta candidaturile directorului SPPS și directorului adjunct, pentru acordarea gradului suprem de „general-maior al SPPS”.

Ulterior, fostul director al SPPS, convingându-se că în actele indicate mai sus, au fost înscrise datele false dorite, în calitate de președinte al Colegiului, deliberat a semnat Hotărârea Colegiului 2020. 

„În continuare, i-a solicitat directorului adjunct al SPPS să semneze în favoarea sa actele adresate președintelui Republicii Moldova, privind conferirea gradului militar menționat. În același timp, ex-directorul SPPS a semnat prezentarea și demersul către președintele Republicii Moldova, în care făcând referire la Hotărârea Colegiului din ianuarie 2020, a solicitat conferirea gradului suprem de „general-maior al SPPS”, directorului adjunct al SPPS de atunci.

În consecință, prin Decretul președintelui Republicii Moldova directorului SPPS și directorului adjunct le-a fost acordat gradul suprem de „general-maior al SPPS”.

În procesul de audiere în calitate de învinuit, fostul director SPPS a pledat nevinovat, respectiv folosindu-se de drepturile sale procesuale a refuzat să facă careva declarații pe marginea circumstanțelor cazului investigat de procurori.

Ancheta penală este în curs de desfășurare. Potrivit procurorilor, investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanei vizate, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.

În luna aprilie, ex-șeful SPPS și fostul său adjunct Petru Corduneanu, au fost recunoscuți în calitate de bănuiți într-un dosar de fals în acte publice. 

„Cei doi au fost audiați la Procuratura Anticorupție în cadrul unui dosar penal pe fals în acte publice săvârșit de persoane cu funcții de demnitate publică, în scopul situației de serviciu. Ambii au statut de învinuit, iar investigațiile continuă”, a precizat pentru TV8 Mariana Cherpec.

TV8 reamintește că 10 ianuarie, 2022 Iaroslav Martin a fost pus sub învinuire de către procurorii anticorupție, fiind cercetat penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

Iaroslav Martin este bănuit de exces de putere, după ce pe vremea când era director la SPPS, ar fi procurat pentru sine și angajații săi, între anii 2019 și 2020, insigne de apartenență corporativă și insigne cu număr individual de identificare în sumă de aproape 200 mii lei. Acesta și-a cusut la comandă uniforma de general ornată cu fire aurite.

Iaroslav Martin a devenit director al SPPS în  iunie 2019, în urma unui decret semnat de fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon. Iar pe 30 decembrie 2020, acesta a fost demis din funcție prin decretul semnat de președinta Republicii  Moldova, Maia Sandu. În iunie trecut, fostul șef al SPPS a contestat în judecată demiterea sa.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram