Război în Ucraina, ziua 166: Rusia, pregătită pentru o vizită a AIEA la Zaporojie. Kievul a primit sisteme Gepard

social

Ex-președintele CSJ Ion Druță, învinuit pentru îmbogățire ilicită, va compărea pe banca acuzaților

27 iulie 2022, ora 12:11
Distribuie:

Procuratura Anticorupție informează că dosarul penal în privința fostului președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, învinuit pentru îmbogățire ilicită, a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond. Asta după ce pe 14 iulie curent, a fost încheiată urmărirea penală în privința acestuia.  

Reamintim că, urmărirea penală pe acest caz a fost pornită încă în anul 2019. Astfel, Druță este învinuit că, în perioada anilor 2014-2019, în timp ce deținea funcția de președinte al CSJ și judecător al aceleiași instanțe, a obținut un șir de bunuri mobile și imobile, din mijloace bănești proveniența cărora nu poate fi justificată.

Mai exact, fostul magistrat a încheiat contracte de vânzare-cumpărare, investiții în construcție, leasing, etc., prin intermediul rudelor, a organizat și dobândit bunuri imobile și mobile, pe care le deține prin intermediul lor, a căror valoare depășește substanțial mijloacele dobândite de el și membrii familiei sale.

„În perioada de timp a anilor 2014-2019, când fostul magistrat, deținea funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul rudelor a obținut în proprietate bunuri imobile, pe care le deține în continuare, în valoare totală de 4 580 032,04 lei (ceea ce constituie suma achitărilor oficiale efectuate pentru acestea, ori prețul mediu de vânzare a acestora constituie suma de 12 796 510 lei), mijloace bănești proveniența cărora nu poate fi justificată și care depășește substanțial mijloacele dobândite de el și membrii familie, în situația în care, judecătorul vizat a obținut venituri în sumă de 831 359,58 lei, iar soția acestuia,  în sumă de 608 978,95 lei”, precizează PA.

Prin urmare, la demersul procurorilor anticorupție și cu autorizarea judecătorului de instrucție, au fost puse sub sechestru 5 încăperi nelocative, 2 încăperi locative și un  autoturism, în valoare totală de 12 796 510 lei.

Am solicitat o reacție de la Ion Druță, însă magistratul a refuzat să facă vreun comentariu.

TV8 reamintește că în septembrie 2019, procurorul general interimar Dumitru Robu a pornit un dosar de îmbogățire ilicită pe numele lui Ion Druță, după ce PG a fost informată de Serviciul Informații și Securitate (SIS) că a constatat „o discrepanță esențială” între veniturile legale declarate și proprietățile dobândite de membrii familiei Druță între 2016-2019.

La scurt timp acesta a plecat din sistemul judecătoresc, cererea de demisie fiind aprobată pe 13 decembrie 2019, de Consiliul Superior al Magistraturii. La plecarea din sistem, judecătorul Ion Druță a primit o indemnizație de 459 375 lei. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Ex-președintele CSJ, Ion Druță, pe banca acuzaților! Urmărirea penală în dosarul pentru îmbogățire ilicită, la final

14 iulie 2022, 11:07

/VIDEO/ Ce se va întâmpla cu dosarele fostului șef al CSJ Ion Druță? Explicațiile procurorilor

14 decembrie 2020, 12:12

/DOC/ Curtea de Apel a anulat hotărârea CSM prin care s-a dat acordul de urmărire penală a ex-președintelui CSJ Ion Druță

07 decembrie 2020, 16:12

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram