Război în Ucraina, ziua 166: Rusia, pregătită pentru o vizită a AIEA la Zaporojie. Kievul a primit sisteme Gepard

externe

/VIDEO/ Exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, deblocate: Prima navă cu porumb a părăsit portul Odesa

01 august 2022, ora 11:26
Distribuie:

Nava Razoni, cu 26.000 de tone de porumb, a părăsit luni, 1 august, portul Odesa și urmează să ajungă în Liban, potrivit Ministerului turc al Apărării. Este primul transport de cereale care are loc de când Rusia a atacat Ucraina.

„Prima navă cu cereale de la începutul războiului, a părăsit portul. Datorită sprijinului tuturor țărilor noastre partenere și ONU, am putut implementa pe deplin acordul semnat la Istanbul”, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe Twitter.

Totul a fost posibil după ce un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina prin Marea Neagră a fost semnat pe 22 iulie, la Istanbul, de către reprezentanți guvernamentali din Ucraina și Rusia. Acordul vizează deblocarea a trei porturi ucrainene, principalul fiind Odesa, și asigurarea unor coridoare libere pentru transportul de cereale.

Rusia și Ucraina realizează aproape o treime din exporturile globale de grâu, dar sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și luptele de-a lungul coastei de est a Ucrainei au împiedicat navele pentru cereale să părăsească în siguranță porturile, scrie Reuters.

Acordul urmărește să permită trecerea în siguranță a transporturilor de cereale în și din Ciornomorsk, Odesa și portul Pivdennii.

Oficialii prezidențiali ucraineni au spus că 17 nave au fost andocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră cu aproape 600.000 de tone de marfă. Dintre acestea, 16 nave dețineau cereale ucrainene cu un tonaj total de aproximativ 580.000 de tone.

Moscova a negat responsabilitatea pentru criza alimentară, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor și pe Ucraina pentru minarea abordărilor către porturile sale.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Un centru de coordonare a exporturilor de cereale ucrainene, inaugurat la Istanbul. Ruși și ucraineni, la aceeași masă

27 iulie 2022, 19:07

Rusia și Ucraina au semnat Acordul privind reluarea exporturilor de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră

22 iulie 2022, 18:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram