Război în Ucraina, ziua 169: Imagini din satelit după exploziile din Crimeea. Rușii ar fi respins atacurile de la centrala Zaporojie

social

/VIDEO/ Foc la Ghete spre Călărași: Vizităm mănăstirea Răciula, lăcașul sfânt de pe bancnota de 50 și savurăm băutura zeilor

30 iulie 2022, ora 09:24
Distribuie:

Weekendul înseamnă dorință de relaxare. Unele mai aproape de Chișinău, altele mai îndepărtate, în țară există și colțișoare de natură mai puțin știute, unde odihna nu vine neapărat la pachet cu îmbulzeala orașului. 

Echipa TV8.md vă prezintă noi obiective turistice uimitoare:

Mănăstirea Răciula

Mănăstirea de maici din Răciula este amplasată în zona pitorească a Codrilor Orheiului. Prima atestare documentară este din 1798, pe timpul domnitorului Alexandru Ghica.

Moșia pe care a fost construită mănăstirea a aparținut răzeșului Lupu Stratan. La început a fost mănăstire de călugări, dar în anul 1811 aici se înființează o obște de maici.

Pe 2 iulie 1959, după o confruntare violentă, mănăstirea a fost închisă de autoritățile sovietice. Turla bisericii a fost demolată, biserica de vară a devenit club, iar biserica de iarnă - sală sportivă.

Mănăstirea a fost închisă timp de 30 de ani, dar în 1989 și-a reluat cursul vieții monahale. Într-un mic muzeu sunt expuse obiecte vechi de artă şi cultură bisericească.

În prezent, complex monastic este recunoscut drept Monument de istorie şi arhitectură națională. Distanța din Chișinău până la obiectivul turistic este de circa 60 de kilometri

Pensiunea cu albini

Iubitorii de produse apicole pot găsi o pensiune tematică aflată în preajma mănăstirii Răciula. Apiterapia este practicată de ani buni în Moldova, însă beneficiile ei sunt știute din antichitate

Mierea de albine se recomandă a fi consumată zilnic câte 2-3 lingurițe înainte de masă. Vizitatorii pot urmări munca unei familii de albine, fără a fi înţepaţi, prin pereţii de sticlă ai unui stup special.

Hidromelul, cunoscut ca licoarea zeilor, este o băutură slab alcoolizată cu multe proprietăți medicale. 

Stăpânii pensiunii se mândresc și cu o colecția de circa 200 de prosoape unice, vechi de un secol.

Distanța din Chișinău până la obiectivul turistic este de circa 60 de kilometri.

Mănăstirea Hîrbovăț

Mănăstirea de călugări Hîrbovăț este situată pe valea râului Ichel din raionul Călărași. Imaginea lăcașului sfânt este tipărită pe versoul bancnotei de 50 de lei moldovenești.

Mănăstirea a fost întemeiată în anul 1730 de către boierul Constantin Carpuz. Până în 1812, mănăstirea a fost de trei ori incendiată de turci şi tătari, arhiva fiind distrusă.

Mănăstirea Hîrbovăţ a rămas una dintre ultimele deschise în perioada sovietică. Complexul mănăstirii constă dintr-o varietate mare de încăperi rezidențiale și de cazare.

Lăcașul sfânt adăpostește una dintre cele mai importante relicve creștine din țara noastră. Distanța din Chișinău până la obiectivul turistic este de circa 70 de kilometri.

„Foc la Ghete” este un nou produs realizat de TV8.md. Autorii proiectului vă prezintă locurile minunate din Republica Moldova, care trebuie vizitate neapărat.

/VIDEO/ Foc la Ghete spre Molovata Nouă: Vizităm Muzeul Țăranului, filmăm fantoma subterană și facem pinoterapie

24 iulie 2022, 09:07

Foc la Ghete spre Ștefan Vodă: Vizităm "Nistrul chior", urcăm în casele din copaci și admirăm priveliștile fantastice

17 iulie 2022, 09:07

Foc la Ghete spre Strășeni: Aflăm legenda mănăstirii Condrița și descoperim stejarul lui Ștefan cel Mare de la Scoreni

10 iulie 2022, 09:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram