Război în Ucraina, ziua 173: Parlamentul Ucrainei a prelungit Legea marțială și a mobilizării generale. Explozii la Zatoka: 3 morți și 2 răniți

politic

Găgăuzii vor 5 mandate în Legislativ. În caz contrar, amenință să ignore parlamentarele și prezidențialele

26 iulie 2022, ora 15:42
Distribuie:

Găgăuzii vor modificări la Codul Electoral, astfel încât să documentul să ofere posibilitatea ca reprezentanții acestei regiuni autonome să aibă cinci mandate în Legislativul de la Chișinău. Propunerea a fost vociferată Gheorghe Leiciu, deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, în timpul audierilor publice pe marginea proiectului noului Cod Electoral. Potrivit lui Leiciu, cinci mandate oferite găgăuzilor ar respecta proporționalitatea în raport cu populația acestei regiuni.

„96 de mandate de deputați aleși pe plan național și 5 din Găgăuzia. Pentru noi este extrem de important. Ultima declarație aprobată de Adunarea Populară vizează indirect acest moment”, a declarat Leiciu.

Dacă nu va fi dat curs propunerii, Gheorghe Leiciu menționează că găgăuzii ar putea ignora alegerile parlamentare dar și pe cele prezidențiale. 

Prezent la audieri, deputatul BCS, Vasile Bolea a admis că sunt necesare modificări la Codul Electoral, însă nu s-a referit deloc la propunerea găgăuzilor. 

Am solicitat un comentariu de la Comisia Electorală Centrală, însă nu ni s-a răspuns la apelurile telefonice. Am reușit să discutăm însă cu deputata Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități. Stamate a ezitat să se expună pe marginea acestui subiect, precizând că cel mai probabil, acesta urmează să fie discutat pe platforma de dialog parlamentar între deputații Parlamentului Republicii Moldova și cei ai Adunării Populare a Găgăuziei. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram