Război în Ucraina, ziua 166: Rusia, pregătită pentru o vizită a AIEA la Zaporojie. Kievul a primit sisteme Gepard

social

/VIDEO/ Înrolați în armată, cu forța: 2 familii se plâng că fiii lor ar fi fost luați fără vreo citație. Ce spune un colonel

02 august 2022, ora 12:41
Distribuie:

Două familii se plâng că fiii lor au fost luați forțat în armată, adică fără citație de înrolare. Convinși că s-a produs o nedreptate, părinții au venit la un centru militar din Capitală, ca să obțină explicații. Mama unuia dintre ei spune că băiatul său ar suferi și de mai multe boli și se teme că, fiind în cazarmă, starea lui de sănătate se va agrava. Igor Blîndu ar fi fost luat de către angajații Centrului Militar direct de la serviciu. Mama băiatului spune că tânărul de 19 ani, care până nu de mult a învățat la o școală profesională, nu a primit o citație în prealabil din care ar fi fost clar că băiatul urmează să fie înrolat în armată. 

„Au venit și mi-au luat feciorul la armată fără să ne anunțe, fără o scrisoare, fără nimic”, ne-a declarat mama.

Băiatul ar fi bolnav, spune mama, care ne-a prezentat și câteva date din fișa medicală. Femeii îi este frică că starea de sănătate a feciorului ei va avea și mai mult de suferit din cauza condițiilor din unitatea militară.

„Chiar și anul trecut am fost și în toată primăvara și toamna el primește lecuire. Cu atâtea boli cum se poate ca în cinci minute să treacă controlul. Nu, cu așa condiții eu nu pot să-l las. Câți bani bag eu să-l lecuiesc și acum cum iese îl dau la armată, cineva să-l distrugă”, ne-a mai precizat femeia.

Deși tânărul se află de doar câteva zile la poligonul de la Bulboaca, i-a transmis mamei că nu se simte bine.  

„Chiar aseară m-a sunat copilul și mi-a spus să-i duc pastilele că stomacul îl doare. Eu azi iar iau mașina și mă duc. 600 de lei mașina să te duci încolo că nu ai cu ce merge acolo. Merge rutiera până la o bucată de drum și încolo nu mai are cu ce merge. Sunt 15 km de mers și eu sunt una singură la tot”, ne-a declarat mama.

În timp ce ne aflam la Centrul Militar, pentru a cere explicații de la funcționari, un alt bărbat s-a apropiat de noi. Acesta ne-a spus că și fiul lui de 18 ani, de asemenea a fost luat la armată fără a primi o citație. Ar fi fost invitat să treacă Comisia, iar de acolo dus direct la poligon. Băiatul ar fi terminat școala de bucătar acum jumătate de lună și urma să-și continue studiile, spune tatăl său, care declară că nu ar fi fost împotrivă ca tânărul să facă armată, dar și-ar fi dorit să fi fost anunțați din timp.

„L-au chemat la Centrul Militar și l-au urcat în mașină și l-au dus în armată. Nu a fost nici o scrisoare că trebuie să plece, să-l pregătim, să-l trimitem ca fiecare părinte. L-au adus aici, i-au zis că ultima comisie și l-au dus”, spune tatăl băiatului.

De cealaltă parte, comandanta Centrului Militar Chișinău neagă faptul că tinerii ar fi înrolați în armată fără înștiințare. Colonelul Snejana Nitrean afirmă că tinerii primesc câteva citații în care li se cere să se prezinte la comisie și sunt familiarizați cu toate procedurile legale.

„Toți primesc ordin de chemare, sunt informați. În afară de asta, sunt informați cu mult timp înainte, se discută, nu poate fi așa ceva. Primește ordinul de chemare, se prezintă la comisia medico-militară, la comisia de recrutare încorporare, se primește decizia și după asta este declarat apt sau inapt”, ne-a declarat Colonelul Snejana Nitrean.

Iar referitor la cazul lui Igor, comandanta spune că băiatul a avut drept de amânare în timp ce făcea studiile la școala profesională. Ulterior acesta s-a eschivat și a fost de negăsit timp de un an, chiar dacă i-ar fi fost expediate mai multe citații. Și nici nu este bolnav, mai adaugă ea. Comisia medicală i-ar fi atribuit tânărului cel mai bun grad de sănătate. 

„ A trecut Comisia medicală și medicii l-au apreciat cu gradul de limită unu, cel mai bun grad de limită de sănătate. Este gradul 1, 2, 3  și 4 și cel mai bun e 1”, a mai precizat comandanta.

Ambii părinți au depus plângere și la Ministerul Apărării și așteaptă un răspuns din partea autorităților. Înrolarea tinerilor în armată poate fi amânată dacă aceștia au copii de până la opt ani, dacă au la întreținere părinți cu grad de dizabilitate, dacă își desfășoară studiile sau în cazul în care suferă de anumite boli mai grave. În municipiul Chișinău, în cadrul sesiunii de înrolare în armată, din sesiunea primăvară-vară, au fost înrolați 81 de tineri. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram