Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

politic

Liderii din Congresul SUA îi cer lui Joe Biden să impună sancțiuni împotriva lui Plahotniuc, Platon și Șor

30 iulie 2022, ora 09:57
Distribuie:

Membrii Comisiei de Relatații Externe a Senatului și a Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei din Congresul Statelor Unite ale Americii (SUA) au semnat o scrisoare deschisă către președintele american, Joe Biden,  în care îi cer să introducă sancțiuni împotriva lui Plahotniuc, Platon și Șor. 

„În timp ce Statele Unite au impus restricții privind vizele oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, alte personalități notoriu corupte nu s-au confruntat până acum cu sancțiuni americane sau internaționale. Folosirea mai puternică a autorităților americane de sancțiuni existente va întări eforturile guvernului moldovenesc de a întări statul de drept și va descuraja actorii corupți”, se arată în scrisoarea semnată.

Potrivit cererii, președintele trebuie să prezinte Comitetelor un raport în termen de 120 de zile în care să precizeze „dacă a impus sau intenționează să impună sancțiuni față de persoanele respective” și dacă da, să descrie acele sancțiuni. 

„În conformitate cu Legea, solicităm ca administrația dumneavoastră să ia o decizie cu privire la impunerea de sancțiuni cu privire la persoanele străine de mai jos pe care le considerăm a fi responsabil pentru acte semnificative de corupție în Republica Moldova, inclusiv deturnarea bunurilor statului, exproprierea bunurilor private în scopul câștigului personal, luarea de mită, spălarea banilor și transferul veniturilor din corupți: Veaceslav Platon,  Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor”, notează semnatarii.

„Sancționarea personalităților corupte din Moldova ale căror acțiuni destabilizază țara și împiedică statul de drept este esențială pentru a ne asigura că guvernul Republicii Moldova își realizează pe deplin agenda pro democrație, își construiește rezistența la influența malignă a Rusiei și își menține traiectoria occidentală”, semnează Michael T. Mccaul, Gregory W. Meeks, James E. Risch și Robert Menendez.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Litvinenco: „Toate clanurile oligarhice Șor-Platon-Plahotniuc sunt investigate”. Mai există oameni de-ai lor în sistem?

18 iulie 2022, 21:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram