Război în Ucraina, ziua 166: Rusia, pregătită pentru o vizită a AIEA la Zaporojie. Kievul a primit sisteme Gepard

economic

Maia Sandu, despre criza gazelor: „Suntem interesați să semnăm un contract pe termen lung cu România”

30 iulie 2022, ora 13:12
Distribuie:

Președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova este interesată să semneze un contract pe termen lung cu România pentru un anumit volum de gaze naturale, iar în prezent se poartă discuții cu autoritățile de resort. În cadrul vizitei sale în România, un alt subiect ce ține criza energetică care a fost discutat de către delegația țării noastre și autoritățile de la București a fost posibilitatea ca R. Moldova să procure păcură, la fel, din România.

„Noi suntem interesați să semnăm un contract pe termen lung pentru un anumit volum de gaze și discutăm această opțiune. Adică Republica Moldova să cumpere gazele din România. Așa este. Știm că România va crește producția, deci volumele pe care le va produce vor crește în următorii ani și credem că în acest context putem să semnăm un contract pe termen lung”, a declarat președinta în cadrul unui interviu pentru Hotnews.

Totodată, Sandu a precizat că sectorul energetic este cea mai mare problemă cu care se confruntă Republica Moldova în prezent.

„Încercăm să substituim, în măsura în care este posibil, consumul de gaz. Asta ar însemna să putem procura păcură și am discutat și acest subiect cu autoritățile de la București. Evident, avem nevoie de resurse pentru a susține păturile vulnerabile în această iarnă și acest subiect l-am formulat și la întrunirea partenerilor de dezvoltare care a avut loc aici, la București, acum câteva săptămâni pe platforma de sprijin pentru Republica Moldova, platformă inițiată de către Germania, România și Franța”, a conchis Maia Sandu.

TV8.md reamintește că în cadrul vizitei sale la București, Maia Sandu a cerut României sprijin pentru asigurarea securității energetice a țării. „Moldova are nevoie de soluții”, a punctat șefa statului în timpul unei conferințe de presă susținute alături de Klaus Iohannis.

De cealaltă parte, Klaus Iohannis a admis că ne vom confrunta cu o iarnă complicată, însă susține că România va identifica soluții de sprijin.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Spînu, despre livrările de gaz: „Nu avem un răspuns clar dacă volumele pentru perioada următoare vor fi confirmate”

27 iulie 2022, 15:07

Vom avea gaz la iarnă? Sandu spune că încercările autorităților de a găsi un preț accesibil, deocamdată, nu au dat roade

21 iulie 2022, 22:07

Sandu cere României sprijin pentru securitatea energetică. Iohannis: Nu vom abandona R. Moldova

29 iulie 2022, 12:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram