Război în Ucraina, ziua 173: Parlamentul Ucrainei a prelungit Legea marțială și a mobilizării generale. Explozii la Zatoka: 3 morți și 2 răniți

politic

/VIDEO/ Marian insistă ca opoziția să condamne războiul din Ucraina. Batrîncea:„Nimeni din colegii noștri nu va veni la raport”

29 iulie 2022, ora 11:01
Distribuie:

La începutul ședinței plenare de vineri, 29 iulie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, a cerut din nou opoziției parlamentare să condamne public războiul din Ucraina și actele teroriste comise de armata rusă în țara vecină. În replică, socialistul Vlad Batrîncea i-a reproșat deputatului că „nimeni din colegi nu va veni la raport și ar fi bine să însușească regulamentul Parlamentului”.

„Așa cum opoziția a fugit ieri de la ședință eu vreau să mă adresez către domniile dumneavoastră pentru că de cinci luni de când a început războiul din Ucraina nu v-ați expus față de această invazie rusă în țara vecină și față de ocupația ilegală de teritorii. Din acest motiv noi vrem să auzim și este important și pentru cetățeni să audă poziția dumneavoastră dacă susțineți invazia rusă sau o condamnați.

Și vă rog să nu ne spuneți despre statutul de neutralitate pentru că noi suntem o țară neutră din punct de vedere militar, dar noi nu putem să nu fim neutri din punct de vedere moral. Din acest motiv domnule Grosu chiar vă rog să le dați dreptul la replică domnului Batrîncea, domnului Voronin, cuiva de la Partidul Șor, să ne spună clar susțin invazia Rusiei în Ucraina sau o condamnă”, a declarat Radu Marian.

În replică deputatul Vlad Batrîncea i-a reproșat deputatului PAS că „nu este în poziție să dea cuiva lecții”.

„Ne-am gândit cu colegii face sau nu face de răspuns la anumite provocări și aberații, dar cazul unui coleg tânăr deja devine unul clinic. Reiterăm foarte pe scurt, laconic, că dumneavoastră nu sunteți în poziție să dați cuiva lecții. Nu aveți în viață careva realizări și mai puține realizări aveți în viața politică și la sigur la al doilea mandat trebuie să citiți recomandările Regulamentului Parlamentului pentru că replică la replică nu se permite.

Nu sunteți în poziție să dați cuiva replică. Colegii din această sală au fost aleși de cetățenii Republicii Moldova și la sigur nimeni din colegii noștri nu vor veni la raport în fața dumneavoastră. Vor veni la raport în fața cetățenilor, iar dumneavoastră puneți mâna pe carte și pe Regulamentul Parlamentului”, a declarat 

Cu o replică a venit și fostul președinte Vladimir Voronin, despre care Radu Marian a declarat la ședința trecută că „doarme la propriu la ședințe”.

„Autorului acestei propuneri eu i-aș solicita să numească țările europene care au condamnat această agresiune”, a răspuns Voronin. 

După răspunsul lui Voronin și președintele Igor Grosu a conchis: „De la un bărbat al neamului și pretins general închipuiam să dea o apreciere, dar mă rog asta este tot ce a rămas din general”.

TV8.md reamintește că la sfârșitul ședinței plenare de joi, 28 iulie, deputatul Radu Marian a criticat dur opoziția pentru că nu condamnă războiul din Ucraina și pentru că au ales să părăsească ședința înainte de a se examina proiectul privind prelungirea stării de urgență cu 60 de zile pe întreg teritoriul țării. 

De critici nu a scăpat nici fostul președinte Vladimir Voronin, despre care deputatul PAS a declarat că „doarme la modul propriu la ședințe”.

Totodată, amintim că pe 1 iulie, deputatul Radu Marian a cerut membrilor Partidului Socialiștilor și celor din Partidul Comuniștilor să denunțe public războiul din Ucraina, dar și să condamne actele teroriste comise de armata rusă în țara vecină. 

Doar după ce deputata  Alla Dolință a anunțat că renunță la mandatul de deputat, dar și la calitatea sa de membră a Partidului Socialiștilor din Moldova, pentru că nu este de acord cu poziția formațiunii față de războiul din Ucraina, socialistul Vlad Batrîncea a venit cu o reacție și a declarat că PSRM a avut o abordare sănătoasă față de războiul din Ucraina.

„PSRM a luat o poziție foarte responsabilă vizavi de războiul din Ucraina. Aceste două popoare frățești, care au aceeași cultură, istorie și credință...e grav ce se întâmplă între ei și le dorim dialog și pace cât mai rapid... Este o poziție corectă, unica posibilă pentru un partid sănătos, atunci când devenim părtinitori, apar dubii referitor la capitolul neutralității noastre”, a declarat pe 13 iulie Vlad Batrîncea.

 Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Radu Marian critică dur opoziția: „Au băgat capul în pământ și fug de realitate. Voronin doarme la ședințe”

28 iulie 2022, 18:07

Radu Marian cere comuniștilor și socialiștilor să denunțe războiul din Ucraina. „Câte rachete trebuie să mai cadă?”

01 iulie 2022, 12:07

Batrîncea insistă că PSRM a avut o abordare sănătoasă față de războiul din Ucraina. „Este o poziție corectă”

13 iulie 2022, 13:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram