Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

externe

/FOTO/ Marina rusă a primit un submarin: Este cel mai lung din ocean și ar pregăti terenul pentru o revenire la Războiul Rece

25 iulie 2022, ora 09:37
Distribuie:

Marina rusă a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume. Constructorul său spune că este un vas de cercetare, dar sunt voci care susțin că este o platformă pentru spionaj şi, posibil, pentru arme nucleare, precizează Digi24

Belgorod a fost predat Marinei ruse la începutul acestei luni în portul Severodvinsk, potrivit celui mai mare constructor de nave din ţară, Şantierul Naval Sevmaș.

Experţii spun că designul său este o versiune modificată a submarinelor ruseşti cu rachete ghidate din clasa Oscar II, făcute mai lungi pentru a putea transporta torpile cu armament nuclear şi echipamente pentru adunarea de informaţii.

Belgorod are o lungime de peste 184 de metri, fiind cel mai lung submarin din ocean în prezent - mai lung chiar şi decât submarinele cu rachete balistice şi ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care au o lungime de 171 de metri.

Dacă Belgorod poate adăuga cu succes aceste noi capacităţi flotei ruseşti, în următorul deceniu ar putea pregăti terenul pentru o revenire la scenele Războiului Rece sub ocean, cu submarine americane şi ruseşti care se urmăreau şi se vânau reciproc în confruntări tensionate.

Belgorod a fost lansat la apă în 2019 şi trebuia să fie livrat Marinei ruse în 2020, după mai multe teste şi încercări, dar acestea au fost întârziate din cauza pandemiei de coronavirus, a relatat agenţia de ştiri rusă de stat TASS, care nu a oferit niciun termen în acest sens.

TASS a raportat că submarinul va transporta torpilele Poseidon în curs de dezvoltare cu capacitate nucleară, care sunt proiectate pentru a fi lansate de la sute de mile distanță și pentru a se strecura pe lângă apărarea de coastă înaintând de-a lungul fundului mării.

"Această „mega torpilă” nucleară este unică în istoria lumii", a scris expertul american în submarine HI Sutton, pe blogul său, în martie.

"Poseidon este o categorie complet nouă de arme. Va remodela planificarea navală atât în ​​Rusia, cât și în Occident, ducând la noi cerințe și noi arme", a scris Sutton.

Atât oficialii americani, cât și cei ruși au spus că torpilele ar putea livra focoase care ar putea provoca unde radioactive care ar face ca zonele de coastă care vor țintite nelocuibile timp de decenii.

Potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului american (CRS), Belgorod ar avea capacitatea de a transporta până la opt torpile Poseidon, deși unii experți în arme spun că ar putea fi vorba doar de șase torpile.

Sutton a scris în 2019 că Poseidonul, care ar putea avea 2 metri în diametru și peste 20 de metri lungime, "este cea mai mare torpilă dezvoltată vreodată în vreo țară". Aceasta este "de treizeci de ori mai mare decât o torpilă obișnuită", a scris Sutton.

CRS a raportat că președintele rus Vladimir Putin a vorbit într-un discurs din 2018 despre torpilele Poseidon, despre care a spus că "nu au nicio vulnerabilitate pe care inamicul să o exploateze".

Belgorod ar putea fi doar primul dintr-o flotă de patru submarine care ar putea transporta torpilele Poseidon, a spus CRS.

Totodată, Sutton a afirmat că submarinul va funcționa probabil și ca o platformă de colectare a informațiilor. "Va fi echipat de Marina Rusă, va transporta o serie de submarine și submarine mici „pentru a efectua misiuni speciale ascunse", a scris Sutton.

Într-un comunicat de presă de la începutul acestei luni, constructorul naval rus a evidențiat capacitățile neletale ale Belgorodului, spunând că a deschis "noi oportunități pentru Rusia" de a efectua "expediții științifice și operațiuni de salvare în cele mai îndepărtate zone ale oceanului mondial".

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram