Război în Ucraina, ziua 169: Rușii au bombardat din nou centrala de la Zaporojie. Nivelul de radiații - în normă

social

Măsuri extreme din cauza secetei: Moldovenii ar putea rămâne fără apă la robinete timp de 6 ore pe zi

27 iulie 2022, ora 13:29
Distribuie:

Măsuri extreme din cauza secetei. Ministerul Mediului recomandă operatorilor care furnizează servicii de alimentare cu apă să revadă graficele de livrare și să opteze pentru livrarea apei pe ore. Mai exact, propune ca livrarea apei să fie sistată timp de 6 ore, între 09:00 și 12:00 și 18:00 și 21:00. Potrivit celor de la Mediu, măsura este necesară pentru refacerea rezervei de apă. 

O altă recomandare a Ministerului Mediului este ajustarea presiunii în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori. 

Se recomandă, de asemenea, evitarea utilizării fântânilor arteziene și spălarea mașinilor.

„Facturile la apă pot fi mai mici, dacă folosești rațional apa. Instalați robinete dozator, ele micșorează consumul de apă. Asigurați-vă că robinetele și wc nu au scurgeri de apă”, menționează reprezentanții Ministerului mediului într-un comunicat de presă. 

Populația este îndemnată să nu lase apa să curgă inutil, să folosească mașina de spălat vase și rufe doar când sunt pline, să utilizeze vesela din bucătărie mai rațional, să pregătească bucatele în cât mai puțină apă, să facă dușuri cât mai scurte și să se asigure că wc-ul sau țevile din casă nu sunt defecte. 

Ministerul Mediului vine cu recomandări și pentru fermieri. Deși agricultura are deja de suferit din cauza lipsei precipitațiilor, specialiștii spun că unele consecințe dezastruoase asupra sectorului agricol pot fi evitate, dacă avem grijă de sursele naturale de apă. Fermierii sunt îndemnați să își asigure rezerve de apă în perioada în care resursele de apă sunt limitate prin umplerea bazinelor de acumulare a apei pentru irigare, iar irigarea să se facă pe timp de noapte, atunci când se evaporă mai puțină apă decât în timpul zilei. De asemenea, să prioretizeze irigarea celor mai valoroase culturi. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram