Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

social

Ministerul Mediului va solicita Guvernului instituirea stării de urgență în domeniu, în contextul secetei hidrologice

Foto: zf.ro
03 august 2022, ora 11:45
Distribuie:

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, anunță că la ședința Guvernului de miercuri, 3 august, ministerul Mediului ar urma să solicite instituirea stării de urgență în domeniu, în contextul secetei hidrologice. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova.

„Miercuri, la ședința Guvernului se va lua decizia privind situaţia excepțională de secetă hidrologică prin intermediul Ministerului Mediului. Intervine situaţia de urgenţă pe agricultură reeşind din situaţia de urgenţă din mediu. La următoare şedinţă a CSE noi am înaintat o decizie prin care facem derogare de la legea apei şi vom permite agenţilor economici să aibă un acces mult mai uşor la apa din iazuri. 

Am început discuţiile cu băncile, firmele importatoare de imputuri şi livrează aceste imputuri, cu Ministerul Finanţelor avem discuţii ca atunci când vor prezenta un certificat de genul acesta să fie posibil de oprit penalizările, dacă are restanţe la plata impozitelor”, a declarat Vladimir Bolea.

Potrivit ministrului, instituirea stării de urgență ca permite primăriilor să asigure populaţia cu apă potabilă, iar agricultorilor să aibă acces la apa din iazuri şi lacuri. 

„Între timp, Ministerul Agriculturii a înaintat Comisiei pentru Situaţii Excepţionale pachetul de măsuri de sprijin pentru fermierii afectaţi de secetă, iar la nivel de raioane funcţionează Comisiile pentru evaluarea pagubelor. La Ministerul Agriculturii va avea loc o nouă şedinţă la care vor participa preşedinţii de raioane, şefii direcţiilor agricole şi Camera de Comerţ, care va elibera certificate de forţă majoră pentru fermieri”, a mai declarat ministrul Agricuturii.

TV8.md reamintește că pe19 iulie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod portocaliu şi roşu de secetă hidrologică în râurile din ţară, iar pentru râul Nistru a fost emis cod galben. În Nistru se atestă o scădere a apei cu 30 - 40 %, în râul Prut apa a scăzut cu 15-30% sub media multianuală a lunii iulie, iar în râurile mici cu 10 - 20 la sută.

Astfel, în contextul secetei hidrologice, Ministerul Agriculturii a venit cu un set de recomandări pentru cetățeni. Prin urmare, în perioada declarată ca stare de secetă, se recomandă economisirea la maxim a resurselor de apă, utilizarea metodelor alternative de stocare și recirculare în activitățile casnice, dar și în sectorul industrial sau agricol.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Secetă hidrologică: În unele localități se interzice irigarea în timpul zilei. Recomandările Ministerului Agriculturii

26 iulie 2022, 16:07

/HARTĂ/ Râurile din țară, puternic afectate de secetă: Unele au secat în totalitate

25 iulie 2022, 09:07

Pepenii verzi, afectați de secetă. Agricultorii se plâng că roada e mai mică decât anul trecut

15 iulie 2022, 21:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram