/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 177: Bombardamente în Crimeea și alertă la Zaporojie. Exploziile ar fi avut impact psihologic major asupra lui Putin

social

/VIDEO/ Ministra Sănătății, despre vaccinurile Pfizer expirate: „Termenul a fost prelungit cu 3 luni de producător”

28 iulie 2022, ora 20:44
Distribuie:

Ala Nemerenco susține că Ministerul Sănătății a primit autorizație de la producător ca vaccinul Pfizer folosit împotriva COVID-19, care are termenul expirat să mai fie utilizat încă trei luni. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, unde ministra a precizat că ministerul nu are nicio atribuție de a prelungi de sine stătător termenul unui vaccin.

„S-au vehiculat foarte multe speculații, în primul rând nu au termen vaccinal, dar este un termen inclus de la fabrică. Ministerul Sănătății nu are nicio atribuție de a prelungi de sine stătător termenul de vaccin. La vaccinul Pfizer, termenul a fost prelungit de către producător, ei au trimis o scrisoare de confirmare că vaccinul cu seria cutare, care expiră pe data cutare, să-i fie prelungit termenul cu trei luni.

Această prelungire a fost confirmată de către Organizația Mondială a Sănătății și a fost remisă în adresa ministerului Sănătății din toate țările ca să fie utilizate încă trei luni. În principiu, acest vaccin expirat nu poate fi privit ca un aliment expirat care provoacă foarte mari complicații, poate fi privit că atinge o ineficiență”, a declarat ministra Sănătății.

Totodată, Ala Nemerenco a precizat că toate ministerele din Uniunea Europeană și-au prelungit termenul de administrare a vaccinului în baza „unui certificat original”.

„Nimeni nu ar putea prelungi sau să îndrăznească fără permisiunea producătorului să prelungească termenul de administrare al unui medicament sau vaccin”, a asigurat ministra.

Conform spuselor invitatei, următorul lot de vaccin expiră în toamnă, mai exact în luna septembrie. Cu toate acestea, Ala Nemerenco dă asigurări că Republica Moldova va dispune de doze de vaccin împotriva COVID-19.

„Următorul vaccin expiră în luna septembrie, astfel noi trebuie să avem grijă să aducem alte loturi de vaccinuri în țară. Acesta va fi supus distrugerii și nu va fi utilizat. Noi acționăm doar în conformitate cu instrucțiunile producătorilor”, a precizat Nemerenco.

Totodată, ministra Sănătății a adăugat că țara noastră nu ai dispune de vaccinul Moderna, deoarece lotul a expirat, însă ca alternativă se propun vaccinurile Sinovac și Sinopharm.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram