Război în Ucraina, ziua 166: Rusia, pregătită pentru o vizită a AIEA la Zaporojie. Kievul a primit sisteme Gepard

social

Nemerenco explică de ce și-a schimbat opinia privind licitația ambulanțelor: „Nu există nicio obiecție”

29 iulie 2022, ora 07:31
Distribuie:

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că cele 30 de ambulanțe care au ajuns recent în Republica Moldova corespund tuturor normelor, iar ce ține de calitatea echipamentului „nu există nicio obiecție”. Invitată în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, ministra a explicat care sunt cele două motive din care și-a schimbat opinia, privind licitația de procurare a autosanitarelor, despre care acum doi ani spunea că este trucată.

Potrivit ministrei, lucrurile s-au schimbat după ce Comisia din cadrul Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a mers în Turcia, unde a realizat o evaluare a calității asamblării a celor ambulanțe.

„Au fost două motive. În primul rând a fost semnat acest contract, a fost pus pe roate, după ce eu am plecat. Doi, atunci când a mers Comisia din persoane competente de la CNAMUP  în Turcia au efectuat o evaluare a calității asamblării, deoarece se procură doar șasiul, doar mașina după aceasta se asamblează cu toate echipamentele medicale. 

Comisia a avut obiecții la anumite echipamente precum că nu ar corespunde standardelor, ar avea o calitate mai joasă. S-a lucrat inclusiv după ce am plecat eu. De asemenea, aceste ambulanțe care au ajuns în țară au fost expuse evaluării și nu există nicio obiecție, mai mult decât atât, documentele au fost trimise la organele statului la CNA, Procuratură. Ei au efectuat investigații și au spus că totul a fost ok”, dă asigurări Ala Nemerenco.

Cât despre semnarea contractului, ministra afirmă că anul trecut au fost primite 56 de ambulanțe, iar următoarele vin în etape și banii sunt plătiți. „Un ministru al Sănătății trebuie să monitorizeze calitatea acestor ambulanțe de restul răspund ceilalți”, mai spune invitata.

Totodată, ministra Sănătății dă asigurări că în prezent calitatea echipamentelor corespunde tuturor cerințelor. „Sunt și procese verbale care demonstrează schimbarea tuturor echipamentelor la care ministerul Sănătății a avut obiecții”, precizează aceasta.

Întrebată dacă există sau nu riscul ca în următori ani să se constate că, calitatea ambulanțelor a fost proastă, Ala Nemerenco a declarat: „La echipament nu, la motoare și la calitate trebuie să mai lucrăm la drumurile rurale. Ambulanța care circulă pe un drum cu gropi, normal că se mai defectează”, a conchis ministra.

TV8.md reamintește că pe 20 iulie, parcul de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a fost reînnoit cu 30 de autosanitare, dotate cu echipamentele necesare pentru acordarea asistenței medicale de urgență populației. 

Ambulanțele distribuite fac parte din lotul de 168 de autosanitare, procurate în cadrul unui proiect de modernizare a parcului auto al CNAMUP, finanțat în baza Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și urmează a fi distribuite în raioanele țării.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Nemerenco a cerut ca toate ambulanțele vechi să fie retrase de pe linie: „Așa nu se mai poate”

19 iulie 2022, 17:07

Serviciul de asistență medicală prespitalicească a fost reînnoit cu 30 de ambulanțe: În ce raioane vor fi repartizate

20 iulie 2022, 16:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram