Război în Ucraina, ziua 177: Explozii în Crimeea și tensiune la Zaporojie. Zelenski anunță condiția pentru negocierile de pace

social

/VIDEO/ O educatoare din Capitală a demisionat după ce șefa i-a cerut să colecteze bani de la părinți. „Am fost înjosită”

03 august 2022, ora 19:50
Distribuie:

Caz strigător la cer, la o grădiniță din capitală. O educatoare spune că a demisionat din cauza comportamentului agresiv al directoarei, iar drept răzbunare, aceasta i-a exmatriculat copilul. Femeia spune că și-a dat demisia și din motiv că șefa grădiniței îi cerea insistent să colecteze bani de la părinți, în mod ilegal, și ar fi certat-o că nu se conformează sistemului. După ce a fost disponibilizată și s-a trezit și cu copilul trimis acasă, fosta educatoare i-a expediat o scrisoare deschisă primarului capitalei, însă edilul ar fi blocat-o. Abia după ce cazul femeii a ajuns în vizorul publicului, Ion Ceban a scris, într-o postare pe Facebook, că nu cunoaște despre ce caz este vorba. Directoarea grădiniței 174, unde s-ar fi întâmplat totul, lipsea astăzi de la locul de muncă, după ce ar fi ieșit, de ieri, în concediu medical. 

Sub protecția anonimatului, educatoarea, care s-a pomenit în mijlocul acestui scandal, ne-a povestit că a muncit timp de aproape un an în calitate de educatoare la grădinița nr. 174 din cartierul Telecentru al capitalei. În acest timp, directoarea instituției, în repetate rânduri, i-ar fi spus că trebuie să colecteze bani de la părinți, în mod ilegal, și ar fi certat-o că nu vrea să se conformeze sistemului:

„Ea direct mi-a spus că așa lucrează sistemul peste tot și așa se lucrează și aici. Adică lunar să-i ducem ei bani pentru că are și ea șefi mai mari, atunci când vin controale vin la ea în birou. Eu am refuzat, i-am spus că eu așa n-o să fac, pentru că nu vreau să intru în așa jocuri murdare”.

Fosta educatoare spune că, din acest motiv, directoarea i-ar fi reproșat că nu-și face munca bine și chiar ar fi umilit-o. Atunci când nu a mai suportat acest comportament și a hotărât să-și dea demisia, șefa grădiniței s-ar fi răzbunat pe ea. Astfel, copilul femeii, care frecventa și el aceasta instituție, ar fi fost exmatriculat:

„De multe ori mă chema la ea în birou și-mi spunea că nu sunt un specialist bun, că lucrez foarte rău, că nu știu să învăț după sistemul de aici. Am fost înjosită, umilită”.

„Luni m-am dus după actele mele și fără să mă aștept mi-a aruncat și actele copilului. A fost așa un moment nr. neașteptat”.

Echipa noastră de filmare a căutat-o pe directoarea grădiniței timp de două zile pentru o reacție. Ieri nu am găsit-o pe Ludmila Garștea la birou, iar la telefon nu ne-a răspuns. Am revenit astăzi la grădinița nr 174, iar angajații instituției ne-au spus că funcționara lipsește, pentru că de ieri ar fi ieșit în concediu medical.

Am încercat să discutăm și cu alte educatoare, care se aflau astăzi la muncă, dar acestea ne-au evitat și au refuzat să răspundă la întrebări.

Despre acest caz, femeia a scris o scrisoare deschisă primarului capitalei și spune că i-a trimis și un mesaj, dar nu a primit niciun răspuns. Mai mult, la scurt timp, edilul ar fi blocat-o pe rețelele sociale. Totuși, după ce cazul a ajuns în vizorul publicului, Ion Ceban a scris o postare pe Facebook în care declară că nu cunoaște nimic despre acest caz, însă a solicitat tuturor responsabililor să se autosesizeze. El a mai menționat că a invitat-o pe educatoare la Primărie, pentru discuții, și a declarat că Direcția municipală Educație anchetează cazul. De cealaltă parte, Andrei Păvăloi, șeful Direcției, ne-a spus, ieri, că a creat un grup de lucru care cercetează cazul, dar că, deocamdată, nu cunoaște cine este autoarea scrisorii deschise.

„- Dar prin ce metode ați încercat să o găsiți pe educatoare?
 - Mai întâi, încercăm să căutăm instituția, unde ar fi avut loc acest caz, și ulterior, comisia de anchetă va stabili toate măsurile necesare”, a declarat șeful Direcției Educație, municipiul Chișinău, Andrei Păvăloi.

Nici astăzi, specialiștii care fac parte din grupul de investigații nu știau la ce grădiniță s-a produs incidentul. Șeful Direcției Educație ne-a spus că echipa de specialiști a analizat deja peste 60 de instituții din capitală.

Mai mult decât atât, Andrei Păvăloi susține că este imposibil ca superiorii, care vin cu verificări să ia bani de la administratorii grădinițelor, deoarece grupurile ar fi create din funcționari care nu se cunosc între ei. Între timp, fosta educatoare spune că a apelat după ajutor și la Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, dar nici de acolo nu a primit un răspuns concret.

Am sunat-o și noi pe Maia Bănărescu, dar nu ne-a răspuns la telefon. Cazul femeii a devenit deja viral pe internet, iar postările au adunat sute de comentarii, în care mai mulți părinți se plâng că acesta nu ar fi un caz singular.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram