Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

externe

Parlamentul European condamnă declarațiile lui Viktor Orban: „Nu există loc pentru rasism și discriminare”

Foto: Parlamentul European/ Profimedia
30 iulie 2022, ora 15:44
Distribuie:

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European condamnă, printr-o declarație comună, afirmațiile premierului ungar Viktor Orban, pe care le califică „deschis rasiste”, inacceptabile și în contradicție cu valorile Uniunii Europene. Liderii susțin afirmațiile date încălcări ale valorilor europene, relatează Politico, citat de Libertatea.

Declarația, publicată vineri seară, a venit de la Conferința președinților Parlamentului, care include lideri ai diferitelor grupuri politice ale corpului legislativ, precum și președintele PE, Roberta Metsola. 

„Noi, liderii grupurilor politice ale Parlamentului European, condamnăm ferm recenta declarație deschis rasistă a prim-ministrului Orban despre „un popor de rasă mixtă”. (…) Nu există loc pentru rasism, discriminare și discurs instigator la ură în societățile noastre. Solicităm acțiuni suplimentare din partea guvernelor UE și la nivelul UE, inclusiv împotriva normalizării tot mai mari a rasismului și xenofobiei”, scrie în declarația liderilor grupurilor politice din PE. 

Liderii PE au afirmat că remarcile lui Orban au încălcat, de fapt, limbajul tratatelor fundamentale ale UE privind rasismul și discriminarea. 

„Îndemnăm Comisia să trateze cu prioritate procedurile de infringement împotriva Ungariei ca urmare a încălcării regulilor UE care interzic rasismul și discriminarea și să folosească pe deplin instrumentele disponibile pentru a sancționa încălcările valorilor consacrate în Articolul 2”, mai scrie în declarație. 

Până acum, Comisia Europeană a refuzat să comenteze direct afirmațiile lui Viktor Orban. Comisia rareori comentează declarațiile politice ale liderilor UE și nu are prea multe mecanisme pentru a taxa retorica, precizează Politico.

Reamintim că în discursul său de la școala de vară de la Tușnad, Orban a spus că migrația a divizat Occidentul, argumentând că țările în care se amestecă europeni și non-europeni „nu mai sunt națiuni: nu sunt altceva decât un conglomerat de popoare”.

„În Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremea este bună, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, spunea Viktor Orban în discursul de sâmbătă, declarația care a atras reacții multiple de condamnare. 

Discursul de aproape două ore ținut de premierul maghiar Viktor Orban la cea de-a 31-a ediției a evenimentului intitulat Tusvanyos a fost primit diferit la Budapesta, fiind descris în presa maghiară fie „rasism din anii ‘40”, fie „ajutor pentru pace”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram