Război în Ucraina, ziua 166: Rusia, pregătită pentru o vizită a AIEA la Zaporojie. Kievul a primit sisteme Gepard

social

/VIDEO/ Pe ultima sută de metri! Zeci de tineri au depus actele la facultate. „Nu puteam decide...e totuși o responsabilitate”

02 august 2022, ora 17:38
Distribuie:

Pe ultima sută de metri, viitorii studenți au venit astăzi la universitățile din țară, pentru a depune dosarul la facultatea dorită. Cei mai mulți tineri ne-au spus că vor să devină juriști, economiști sau oameni de afaceri. La rândul lor, responsabilii din Comisia de admitere ne-au confirmat că Facultatea de Drept și cea de Economie sunt cele mai solicitate. Mai mult, în acest an, se atestă și un număr mai mare al tinerilor, doritori de a studia la universități.

Ivan Colev s-a trezit dis-de-dimineață, pentru că de la Comrat și până la Chișinău a avut o cale lungă de parcurs. Spune că a lăsat să depună actele în ultima zi, deoarece nu era decis ce să aleagă pentru viitorul său. Într-un final, a ales Facultatea de Economie.

„Nu mă decideam unde să depun actele, totuși este o responsabilitate. De aceea am lăsat pentru ultima zi.  În copilărie vedeam cum oamenii bogați își numără banii. Din copilărie m-am atras de acest domeniu, în lucrurile de rutine mă uit cum pot economisi. Acest domeniu îmi este pe plac”.

Tânărul era însoțit de mama sa, care avea mari emoții pentru fiul său. Femeia speră ca el va obține un loc la buget, pentru că în caz contrar, îi va fi foarte greu:

„Singur a ales Economia. Foarte mult îi place, dar oricum avem frică despre concurența în câmpul muncii. Economiști și bancheri sunt foarte mulți peste tot scrie. Dacă va fi la contract, ne vom strădui să achităm taxa. Avem doi copii, care au învățat, așa că va învăța și acesta”.

Și alți tineri, pe care i-am întâlnit la Universitatea de Stat din Moldova, ne-au spus că vor să devină fie juriști, fie economiști. Majoritatea ne-au spus că au venit pe ultima sută de metri să depună actele, deoarece au tot meditat asupra viitoarei profesii, așa încât să aibă perspectivă în Republica Moldova:

„ - La Business și Administrare am depus. 
- De ce Business și Administrare? 
- Pentru că îmi place să am mai multe specialități. Dacă depun la Business și Administrare o să pot să lucrez în restaurante, chiar să îmi deschid afacerea mea. 
- Poate ai un vis, ce fel de afacere ți-ai dori? 
- Da, vreau să deschid un salon de frumusețe”.

„ - Nu erai decis până acum? 
- Da, foarte corect, nu eram decis. 
- Ce facultate ai ales, ce specialitate? 
- Marketing și Logistică. 
- De ce marketing? 
- Deoarece la colegiu de transport tot am învățat logistică.  Am ajutor de la părinți. 
- Deci ei îți vor achita contractul, veți face față? 
- Da, contractul este 6000 de lei”.

Responsabilii de la Comisia de admitere de la Universitatea de Stat din Moldova susțin că, în acest an, au fost depuse cu peste 1000 de dosare mai mult decât în anul trecut. Iar cele mai solicitate facultăți rămân a fi - Dreptul, Economia și Marketingul.

„Cele mai multe dosare s-au depus la Facultatea de Științe Economice - peste 900 de dosare. Iar ca specialitate, cele mai multe dosare s-au depus la Drept, circa 800 de dosare. Și la master - 920 de dosare. Probabil, Universitatea de Stat va depăși, anul acesta, peste 5000 de dosare înregistrate”.

Și la Academia de Studii Economice din Moldova am întâlnit mulți tineri, care au venit să depună actele în ultima zi, iar viitorii studenți ne-au spus că vor să devină juriști și economiști. Ei cred că aceste specialități sunt interesante și cu șanse mai mari de angajare în diferite domenii:

„ - Business și Administrare. 
- De ce? 
- Pentru că este ceva interesant, o să mă ajute în viitor. 
- De ce ai depus actele în ultima zi? 
- Pentru că nu am dispus de timp, lucrez”.

„ - Administrare Bancară. 
- De ce? 
- Din cauză că lucrez în domeniul bancar. 
- Licență la ce specialitate ați văzut studiile? 
- Licență am făcut la Finanțe și Bănci. 
- Aproximativ același domeniu. 
- Da”.

Și la ASEM, în acest an, au depus actele pentru admitere mai mulți tineri în comparație cu anul trecut. Mai nou, aici, va fi implementat modelul de învățământ dual.

„ - Cele mai solicitate - Business și Administrare, Finanțe și Bănci, Contabilitate, Marketing și Logistică, Dreptul. 278 de locuri bugetare la licență, dar aici nu este vorba doar de domeniul economic, este și domeniul Dreptului, Tehnologii informaționale, Management în Alimentația Publică. Pe de altă parte, avem 195 de locuri la masterat la fel pentru același domenii”.

Rezultatele preliminare privind admiterea la universitate vor fi anunțate miercuri, 3 august. Totodată, între 4 și 6 august, va avea loc cea de-a doua etapă de depunere a dosarelor la Universități. Respectiv, rezultate finale ale admiterii vor fi făcute publice pe 8 august. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram