Război în Ucraina, ziua 166: Rusia, pregătită pentru o vizită a AIEA la Zaporojie. Kievul a primit sisteme Gepard

social

/VIDEO/ Perioada de admitere în universități, mai scurtă anul acesta. Zeci de tineri au venit să depună din prima zi actele

25 iulie 2022, ora 22:20
Distribuie:

Forfotă și aglomerație, la centrul de admitere de la Universitatea de Stat din Moldova, unde zeci de tineri au venit, dis-de-dimineață, să depună actele la facultate. Tinerii cu care am discutat ne-au spus că speră să obțină un loc la buget, deoarece contractele de studii sunt foarte costisitoare. Mai mult, în acest an, perioada de admitere este mai scurtă, așa că viitorii studenți sau grăbit să-și prezinte dosarele chiar din prima zi. Cei mai mulți dintre ei visează să devină juriști, economiști, pedagogi sau jurnaliști.

Anghelina Ababii spune că și-a dorit dintotdeauna să studieze limbile străine. Am întâlnit-o, astăzi, la Universitatea de Stat din Moldova, însoțită de mama sa, care a venit să o ajute să depună dosarul. Tânăra speră să obțină o bursă de la buget, deoarece studiile prin contract sunt costisitoare, spune ea.

„- Eu mi-am făcut studiile la Liceul Teoretic „Gloria” și am depus la specialitatea - limbi străine, la traducere: limba engleză și germană.
 - De ce?
 - Pentru că îmi sunt interesante limbile, îmi este interesant să lucrez cu oamenii și să aflu culturile altor țări.  Avem o medie de - 9,33, de aceea, foarte mult sperăm că vom fi la buget. Din punct de vedere financiar, asta ar fi foarte comod pentru noi”.

Violeta Sicorschi a venit împreună cu mama sa de la primele ore ale dimineții la Universitatea de Stat din Moldova. Viitoarea studentă vine dintr-o familie de pedagogi, așa că ea continuă și tradiția și vrea să devină psihopedagog. Mama sa a fost cea care a susținut-o în alegerea profesiei și a ținut pumnii pentru ea:

„- La ce specialitate?
 - Psihopedagogie.
 - De ce?
 - Îmi place psihologia și vreau să o studiez.
 - Este unica facultate la care ai depus actele? De când ai acest vis?
 - Din clasa 10. De mică îmi plăcea să lucrez și mă gândeam, de la început, să fiu profesoară.
 - Duce faima pedagogilor. Ea este dintr-o familie de pedagogi.
 - Dvs. tot sunteți pedagog?
 - Da. A fost alegerea ei”.

Cei mai mulți dintre tinerii pe care i-am intervievat ne-au spus, însă, că vor să devină juriști sau economiști:

„- Ce specialitate ați ales?
 - Științe economice, relații internaționale și facultatea de drept.
 - Mai multe ai ales, de ce?
 - Deoarece eu încă mă gândesc, la care facultate eu vreau”.

„- La Facultatea de Drept.
 - De ce?
 - Îmi place acest domeniu și de mulți ani îmi doresc să vin aici”.

Cel mai probabil, specialitate de economist, Facultatea Buissnes și Administrare. Pur și simplu, eu vreau să am afacerea mea și să administrez. Cu alte cuvinte, vreau să stau pe fund și să nu fac nimic, doar să primesc bani.

O altă Facultate solicitată este Jurnalism și Științe ale Comunicării. Tinerii ne-au mărturisit că vor să devină jurnaliști buni. Pe primul curajos l-am provocat să facă primul stand-up din viața lui.

Față de 2021, în acest an, Universitatea de Stat din Moldova oferă mai multe burse bugetare. Și responsabilii de procesul de admitere ne-au confirmat că cele mai solicitate sunt facultățile: Drept, Economie, Litere și Relații Internaționale. Mai nou, doritorii pot studia și așa specialități precum: Game
Design, Animație și New Media:

„946 de locuri bugetare la studii de licență cu frecvență. 20 de locuri bugetare la studii licență cu frecvență redusă și 907 locuri la studii masterat. Prealabil, la depunerea online avem circa 1000 de cereri depuse, doritori să învețe la noi la Universitate”.

În prima zi de admitere, am fost și la Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău. Pe la amiază, însă, tineri, doritori să-și urmeze studiile la această instituție, aproape că nu erau. În schimb, responsabilii din Comisia de admitere ne-au spus că, de dimineață, fluxul a fost destul de mare.

Concursul de admitere se va desfășura în două sesiuni: sesiune de bază, care va dura de pe 25 iulie până pe 2 august, și sesiunea suplimentară, care va începe pe 4 august și se va încheia pe 6 august. În acest an, perioada de admitere este mai scurtă decât în anii precedenți.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram