/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 177: Bombardamente în Crimeea și alertă la Zaporojie. Exploziile ar fi avut impact psihologic major asupra lui Putin

social

/VIDEO/ Piste noi de control la vama Leușeni: Șoferii speră să stea mai puțin timp la coadă

06 august 2022, ora 19:30
Distribuie:

Deschise recent cu mare fast de autorități, cele cinci piste noi de la punctul de trecere Leușeni-Albița nu prea fac față traficului intens. Și astăzi acolo au fost cozi mari de mașini, chiar de dimineață. Explicația responsabililor de la vamă e simplă. În weekend fluxul e mult prea sporit. Deși, situația a fost aproape la fel și, zilele trecute, atunci când am fost să filmăm noile benzi. 

Cele cinci piste noi de la vama Leușeni, cu care s-au grăbit să se laude polițiștii de frontieră, au fost deschise acum câteva zile. Astfel cu cele 8 existente sunt funcționale în total 13 benzi pe ambele sensuri. La momentul filmării, cozi s-au format oricum. Traficul e mult prea intens, în această perioadă

„La primele ore ale dimineții se înregistrează trafic intens pe direcția de ieșire din țară. La ora 10 și 12 minute sunt 50 de automobile care-și așteaptă rândul și aproape 10 autocare.”

Chiar dacă au stat la coadă, șoferii, cu care am reușit să discutăm, ne-au spus că timpul de așteptare nu a fost mare, în comparație, cu ce se întâmpla anterior. Mulți dintre conducătorii auto erau cetățeni români, care au dat o fugă până la noi pentru a se alimenta, având în vedere că în țara noastră carburanții, deși sunt scumpi, sunt, totuși, mai ieftini decât în România.

„Am intrat acum un sfert de oră și acum ies. Am fost de am luat carburanți.”  

„E mai ieftin aici? 

- Da, cu un leu și ceva. 

-Treceți des pe aici? 

- Da, trec o dată la  trei zile, patru. 

- Și cât timp așteptați? 

- Acum n-am mai venit că a fost o aglomerație infernală, am văzut că e liber, am trecut. 

- Credeți că e mai liber și datorită  pistelor care au fost deschise? 

- Da, mare realizare, la noi nu pot face așa.”

Alți dimpotrivă spun că nu au văzut nicio schimbare, și că anterior treceau la fel de lejer.

„Repejor treci. Poate mașinile mai mari trec mai greu, dar noi repejor.”

„Mergem să alimentăm și noi, să facem plinul. 

- E mai ieftin aici? 

-Cu puțin. Și cât timp așteptați?- Foarte puțin.”  

Deși ar mai fi de muncă, polițiștii de Frontieră spun că au deschis pistele pentru a decongestiona traficul la intrarea în țară. 

„Deja Poliția de Frontieră în comun cu Serviciul Vamal au deschis pistele. Se lucrează la moment, sunt dotate cu 8 locuri de muncă pentru Poliția de Frontieră și 8 pentru Serviciul Vamal. De asemenea, în dependență de fluxul mijloacelor de transport pistele se pot folosi și pe revers, adică și la ieșirea din Republica Moldova.”

Lucrările de modernizare a punctului vamal Leușeni au început în luna mai 2020 și urmau să fie încheiate încă acum jumătate de an. Costul total este de 17 milioane de lei, bani alocați, în mare parte, de Uniunea Europeană, dar și din buget. 

„Au mai rămas lucrări de finisaje, etalonul dat o să fie finisat până la sfârșit de săptămână. Sunt niște neconformități la lucrările de asfaltare care vor fi înlăturate în urma unei comisii.”  

Zilnic, aproximativ 17 mii de persoane trec frontiera la Punctul Vamal Leușeni. De dimineață, fluxul este mai intens la ieșirea din țară,  iar spre seară, invers. De la 1 iunie au început lucrări de modernizare și a punctului Vamal Sculeni. Urmează să fie renovat blocul administrativ, să fie reabilitat drumul de acces și cele 8 piste de control, iar alte 6 benzi urmează a fi construite de la zero. Lucrările ar urma să se încheie în luna mai a anului trecut, când autoritățile speră să dubleze capacitatea postului vamal. Pentru renovarea vamei de la Sculeni, autoritățile au estimat o cheltuială de aproape 100 de milioane de lei.  

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram