Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

externe

Prima navă cu cereale va pleca din Ucraina la sfârșitul săptămânii: Vasele vor circula pe o rută care nu a fost minată

27 iulie 2022, ora 14:02
Distribuie:

Centrul de coordonare de unde vor fi organizate exporturile de grâne ucrainene urmează să fie inaugurat miercuri la Istanbul, după acordul semnat săptămâna trecută sub egida ONU, informează Reuters. Un oficial turc a spus că prima navă de transport cu cereale va pleca dintr-unul din poturile ucrainene de la Marea Neagră în următoarele zile, notează Digi24.

Acordul dintre Rusia și Ucraina pentru deblocarea exporturilor de cereale negociat cu ajutorul Turciei și al ONU, prin care se asigură și livrările de îngrășăminte, a fost semnat vineri pentru a domoli efectele crizei alimentare resimțite la nivel internațional.

Centrul comun de coordonare (JCC) din Istanbul va monitoriza navele care vor pleca din trei porturi ucrainene. Acestea vor trebui să evite minele împrăștiate în apele din largul Odesei și vor fi verificate pentru a se depista dacă transportă, în secret, arme. Toate navele vor trece prin apele teritoriale turcești.

„Nu o să dureze mai mult de câteva zile”, a spus un oficial de la Ankara, care a cerut să nu-i fie divulgată identitatea. „Se pare că primele cereale vor fi încărcate săptămâna aceasta, iar exportul lor din Ucraina va avea loc”.

La rândul lor, ucrainenii au anunțat luni că exporturile de cereale pe mare, blocate din cauza războiului, vor fi cel mai probabil reluate săptămâna aceasta, potrivit ministrului Infrastructurii.

Vasele cu cereale vor circula pe o rută din Marea Neagră care nu a fost minată

Oficialul turc a mai spus că toate detaliile transportului de grâne din Ucraina pe Marea Neagră au fost finalizate, inclusiv găsirea unei rute în care vasele de transport vor putea circula în siguranță fără a necesita dezarmarea minelor din mare.

Aproape imediat după semnarea acordului, respectarea sa fost pusă în pericol după ce Rusia a bombardat sâmbătă dimineața portul din Odesa, cel mai mare din Ucraina, cu rachete de croazieră, la doar 12 ore după ceremonia de semnare de la Istanbul.

Atât Moscova, cât și Kievul au spus că nu vor abandona înțelegerea, care reprezintă un prim pas spre soluționarea, măcar parțială, a conflictului din Ucraina în mai bine de 5 luni de război.

Toate părțile implicate își vor trimite reprezentanți la JCC pentru a monitoriza implementarea planului. Exporturile din Ucraina și Rusia reprezentau o treime din exporturile de grâu din toată lumea înainte ca rușii să își invadeze țara vecină.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Primele nave care exportă cereale ucrainene, ar putea să-și înceapă în curând, deplasările din porturi

25 iulie 2022, 22:07

Acordul semnat de Rusia și Ucraina la Istanbul dă roade. Prețul grâului a început să scadă

23 iulie 2022, 10:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram