Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

social

Procurorul Busuioc a refuzat să primească spre examinare sesizarea lui Chirtoacă în privința lui Robu

28 iulie 2022, ora 13:37
Distribuie:

Procuratura Anticorupție anunță că Nadejda Busuioc, procurorul de caz desemnat să examineze sesizarea lui Dorin Chirtoacă privind pretinse acțiuni ilegale ale șefului interimar al Procuraturii Generale, Dumitru Robu, a refuzat să primească spre examinare adresarea fostului primar al Capitalei. Asta deoarece nu ar conține circumstanțe referitor la săvârșirea unor infracțiuni. 

În opinia procurorului de caz, soluția respectivă, de a refuza primire pentru examinare, a fost determinată de următoarele argumente: „Sesizarea lui Dorin Chirtoacă nu conține expunerea cărorva fapte referitor la infracţiuni săvârşite, pregătite sau în curs de pregătire de către procurorul general interimar Dumitru Robu, ci reprezintă un dezacord cu acțiunile și actele procurorului Dumitru Robu, efectuate în cadrul desfășurării urmăririi penale și judecării cauzei în privința lui Dorin Chirtoacă în comiterea infracțiunii de trafic de influență, pe acest segment fiind acordate suficiente garanții procesuale, care urmau a fi realizate de către numit conform prescripțiilor stabilite de Codul de procedură penală”, menționează PA.

Astfel, procurorul a constatat, că adresarea lui Dorin Chirtoacă nu reprezintă o sesizare despre infracțiuni, dar este o plângere împotriva activității procesuale efectuate de către domnul Dumitru Robu în calitate de procuror pe cazul petentului. Potrivit Procuraturii, asemenea categorie de adresări, care exprimă dezacordul cu acțiunile, inacțiunile sau actele procesuale ale procurorului se contestă cu plângere și se examinează de către procurorul ierarhic superior, iar ulterior în ordinea controlului judiciar, dar nu ca sesizări despre comiterea infracțiunilor.

Decizia procurorului desemnat de Consiliu, prin care s-a refuzat primirea sesizării, poate fi contestată procurorului ierarhic superior, în termen de 15 zile, iar ulterior la judecătorul de instrucție.

În 15 iulie, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a acceptat sesizarea fostului șef de la Moldtatsa, Sorin Stati și pe cea a fostului primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă, privind pretinse acțiuni ilegale ale procurorului general interimar, Dumitru Robu. Tot atunci, membrii CSP au desemnat-o pe Nadejda Busuioc să examineze cele două cereri. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

CSP a acceptat sesizările lui Stati și Chirtoacă în privința lui Robu. Cine este procurorul desemnat să le examineze

15 iulie 2022, 15:07

CSP se întrunește în 15 iulie. Vor fi examinate trei plângeri împotriva lui Robu: De la Stati, Chirtoacă și Sușițcaia

13 iulie 2022, 17:07

/DOC/ Chirtoacă vrea demiterea și investigarea șefului interimar al PG. A sesizat CSP: „Abuzurile au avut loc continuu”

11 iulie 2022, 13:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram