Război în Ucraina, ziua 166: Rusia, pregătită pentru o vizită a AIEA la Zaporojie. Kievul a primit sisteme Gepard

economic

Prunele din RM au ajuns pe piața europeană! Ministrul Agriculturii: „Exportăm de două ori mai mult decât cota noastră”

03 august 2022, ora 11:17
Distribuie:

Produsele agricole din Republica Moldova au ajuns pe piețele din Uniunea Europeană, după ce s-a dat undă verde liberalizării celor șapte produse agricole moldovenești. În acest context, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a precizat că, cota de prune a fost dublată.

„Contează foarte mult cota la prune și la strugurii de masă. Acestea au fost dublate. Este un lucru extrem de benefic, pentru că noi exportăm de două ori mai mult decât cota noastră, dar cu taxe. Acest fapt vine să spulbere, încă odată, ideea că producția din Republica Moldova nu poate să facă concurență celei europene. Este un mit. Pruna noastră este foarte căutată în Uniunea Europeană”, susține Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

TV8.md reamintește că recent, Uniunea Europeană a decis să deschidă și mai mult piața sa pentru produsele moldovenești. Astfel, au fost dublate cotele de export în UE pentru prune, mere, struguri, suc de struguri, cireșe, roșii, usturoi, fără achitarea unor taxe vamale.

Aceasta înseamnă că Republica Moldova poate cel puțin să își dubleze exporturile pentru o perioadă de un an către Uniunea Europeană. 

Uniunea Europeană rămâne principalul partener economic al țării noastre. În anul 2021, valoarea schimburilor comerciale între Republica Moldova și Uniunea Europeană a constituit peste 5 miliarde dolari SUA, reprezentând 49,10% din totalul schimburilor comerciale realizate de către țara noastră.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Producătorii agricoli vor putea exporta pe piața UE cantități mai mari, fără achitarea taxelor vamale

18 iulie 2022, 16:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram