/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 177: Bombardamente în Crimeea și alertă la Zaporojie. Exploziile ar fi avut impact psihologic major asupra lui Putin

politic

/VIDEO/ Radu Marian critică dur opoziția: „Au băgat capul în pământ și fug de realitate. Voronin doarme la ședințe”

Foto: Parlament
28 iulie 2022, ora 18:35
Distribuie:

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, a criticat dur opoziția pentru că nu condamnă războiul din Ucraina și pentru că au ales să părăsească ședința înainte de a se examina proiectul privind prelungirea stării de urgență cu 60 de zile pe întreg teritoriul țării. De critici nu a scăpat nici fostul președinte Vladimir Voronin, despre care deputatul PAS a declarat că „doarme la modul propriu la ședințe”. 

După ce prim-ministra Natalia Gavrilița a argumentat necesitatea prelungirii stării de urgență, Radu Marian a ținut un discurs la tribuna Parlamentului, unde a afirmat că la începutul următoarelor ședințe va veni cu apel către opoziție ca să condamne războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

„Stimată doamnă prim-ministră vă mulțumim pentru eforturile pe care le faceți pentru ca noi să trecem cu bine peste această situație complicată. Noi trebuie să susținem prelungirea stării de urgență pentru a oferi guvernului atribuție pentru a acționa în situații de urgență în caz că va fi flux major de refugiați sau dacă vom avea de a face cu un șantaj energetic din partea Rusiei.

Dar, eu vreau să mă refer la atitudinea opoziției. Păcat că nu sunt aici și au plecat. Această fugă a lor este un simbol al atitudinii pe care au avut-o în ultimele cinci luni, au băgat capul în pământ, ei fug de realitate. Această opoziție parlamentară pe care o aveam nu vrea să vadă cum Rusia ocupă teritorii ilegal a unei țări independente, o țară pe care ei o venerează. O țară care a declanșat război vecinilor, o țară care a declanșat cea mai mare criză de securitate din Europa”, a declarat deputatul.

Totodată, deputatul a accentuat faptul că Republica Moldova ar putea trece mai ușor peste crizele cauzate de război, dacă s-ar ajunge la un consens.

„Opoziția nu vrea să vadă cum armata rusă bombardează și ucide civili, nu vrea să vadă miile de scoli distruse și sutele de copii morți. Opoziția nu vrea să vadă efectele devastatoare ale acestui război pentru Europa și întreaga lume și în special pentru Republica Moldova. A luat în gură opoziția noastră și nu zice nimic despre această crimă din acest secol. Dar indiferent de situație guvernul trebuie să-și facă treaba.

Într-o democrație sănătoasă este nevoie și de opoziție sănătoasă, patriotică, dar ceea ce avem noi din păcate nu este asta. Dincolo de faptul că avem aici un fost președinte care iarăși nu este prezent, un fost președinte Voronin care nu doar că doarme la modul propriu la ședințe, el s-a culcat sub o grupare criminală, avem o opoziție care este ruptă de realitate. Eu am un mesaj pentru ei: Să condamne acest război și să susțină Ucraina. Din acest motiv la începutul următoarelor ședințe eu am să fac apel către opoziție să condamne războiul... O să rezolvăm toate problemele doar dacă o să fie pace”, a conchis deputatul.

Am încercat să obținem o reacție din partea fostului președinte, însă nu a fost de găsit la telefon.

TV8 reamintește că pe 1 iulie, deputatul Radu Marian a cerut membrilor Partidului Socialiștilor și celor din Partidul Comuniștilor să denunțe public războiul din Ucraina, dar și să condamne actele teroriste comise de armata rusă în țara vecină. 

Doar după ce deputata  Alla Dolință a anunțat că renunță la mandatul de deputat, dar și la calitatea sa de membră a Partidului Socialiștilor din Moldova, pentru că nu este de acord cu poziția formațiunii față de războiul din Ucraina, socialistul Vlad Batrîncea a venit cu o reacție și a declarat că PSRM a avut o abordare sănătoasă față de războiul din Ucraina.

„PSRM a luat o poziție foarte responsabilă vizavi de războiul din Ucraina. Aceste două popoare frățești, care au aceeași cultură, istorie și credință...e grav ce se întâmplă între ei și le dorim dialog și pace cât mai rapid... Este o poziție corectă, unica posibilă pentru un partid sănătos, atunci când devenim părtinitori, apar dubii referitor la capitolul neutralității noastre”, a declarat pe 13 iulie Vlad Batrîncea.

 Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Radu Marian cere comuniștilor și socialiștilor să denunțe războiul din Ucraina. „Câte rachete trebuie să mai cadă?”

01 iulie 2022, 12:07

Alla Dolință pleacă și din PSRM! Nu susține poziția formațiunii față de război. „Durerea Ucrainei este și durerea mea”

13 iulie 2022, 10:07

Batrîncea insistă că PSRM a avut o abordare sănătoasă față de războiul din Ucraina. „Este o poziție corectă”

13 iulie 2022, 13:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram