Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

economic

Republica Moldova a primit 50 de milioane de euro - prima tranșă din banii promiși de UE. Mureșan: „Există progrese”

01 august 2022, ora 15:22
Distribuie:

Republica Moldova a primit prima tranșă de 50 de milioane de euro din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro din partea Comisiei Europene. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan, care a subliniat că faptul că CE a virat acești bani țării noastre înseamnă că „autoritățile de la Chișinău și-au făcut treaba și că există progrese”.

35 de milioane de euro sunt împrumuturi în condiții favorabile, iar 15 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile.

Asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro a fost adoptată de Uniunea Europeană pentru a ajuta Republica Moldova să-și acopere o parte din necesarul de finanțare determinat de gestionarea crizei refugiaților, criza energetică, pandemia de COVID-19 și alte consecințe ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

„Plățile în cadrul asistenței sunt strict condiționate de buna derulare a programului cu Fondul Monetar Internațional, precum și de progrese în domenii cheie agreate cu Uniunea Europeană, precum lupta anticorupție, statul de drept, buna guvernanță economică sau independența energetică”, a scris Mureșan, pe Facebook.

„Banii aceștia sunt foarte utili pentru Republici Moldova, dar nu sunt suficienți. Trebuie să facem mai mult. Republica Moldova este țara europeană care a primit cei mai mulți refugiați din Ucraina, raportat la populație, chiar dacă gestionarea refugiaților a pus și pune o mare presiune pe economia țării. Autoritățile de la Chișinău și cetățenii Republicii Moldova se confruntă, de la începutul anului, cu trei crize majore: criza generată de pandemia de COVID-19, criza energetică și criza generată de războiul din Ucraina.

De aceea, așteptăm din partea Comisiei Europene noi propuneri de sprijinire financiară a Republicii Moldova. Sunt sigur că noi, în Parlamentul European, vom aproba aceste noi propuneri la fel de repede cum am aprobat și asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro”, a adăugat eurodeputatul.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Memorandumul de înțelegere dintre Moldova şi UE, ratificat: Vizează asistența macrofinanciară de 150 de mln de euro

14 iulie 2022, 11:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram