Război în Ucraina, ziua 177: Explozii în Crimeea și tensiune la Zaporojie. Zelenski anunță condiția pentru negocierile de pace

economic

Rise: Duty-Free a trecut de la Șor la un bancher rus. Deputatul Alaiba: „Ar fi bine să ceară banii înapoi”

28 iulie 2022, ora 16:15
Distribuie:

Rețeaua de magazine Duty-Free, controlată de deputatul fugar Ilan Șor, a trecut de la acesta la proprietarul unei bănci rusești. Bancherul este domiciliat în Israel, în același oraș în care a fost surprins de mai multe ori Ilan Șor. Jurnaliștii de la Rise Moldova au reconstituit traseul schimbărilor de proprietari într-o investigație cu momentele-cheie din istoria afacerii.

Până la finele anului 2018, rețeaua formată din 12 magazine Duty-free era controlată de familia Șor, prin intermediul firmei Dufremol. Ulterior, rețeaua a trecut sub controlul firmei DFM SRL, deținută de aceeași Dufremol. Schimbarea se va face observată imediat în cifrele de afaceri. Astfel, dacă în 2017 Dufremol a avut venituri de 1,1 miliarde lei, iar în 2018 – de 984,3 milioane lei, în 2019-2020 compania în general nu a mai prezentat rapoarte financiare la Biroul Național pentru Statistică (BNS). 

În schimb la DFM veniturile pur și simplu au explodat: de la pierderi de circa 140 de mii de lei – în 2017, la venituri de peste 643 de milioane de lei – în 2018, și circa 1,3 miliarde de lei – în 2019. La fel și profitul: în 2019 – circa 300 de milioane de lei, iar în 2020 – peste 53 de milioane de lei. 

Firma DFM a fost fondată la finele anului 2015 de Dufremol şi, timp de doi ani şi ceva, nu a demonstrat o activitate economică. Situaţia s-a schimbat după transferul controlului asupra reţelei de magazine Duty-free.

În primele zile din ianuarie 2019, cu nici două luni înainte de parlamentarele din 24 februarie, Dufremol se retrage din capitalul social al DFM, iar unic asociat devine Ilona Şor, mama vitregă a lui Ilan Şor. Ea va fi asociată şi administratoare a DFM doar până în iunie 2019, când vinde firma unui triumvirat: Alexandru Vîlcu (30%), Victor Iakovlev (30%) şi Andriy Minayev (40%), ultimul fiind cetăţean al Germaniei şi administrator al noii achiziţii.

Două contracte, cu Vîlcu și Iakovlev, Ilona Șor le-a semnat personal. Era vineri, 14 iunie 2019, ziua în care puterea la Chişinău a trecut de la Vladimir Plahotniuc și Partidul Democrat la coaliţia dintre PAS și, PSRM și Blocul ACUM,  eveniment în urma căruia Ilan Șor „a traversat în mod ilegal frontiera de stat”, după cum aveau să anunțe ulterior procurorii. Astfel, ultimul contract, cu Minayev, va fi semnat luni, 17 iunie 2019, dar nu de Ilona Șor, ci de Nina Guranda, care a reprezentat-o în tranzacția respectivă.

Continuarea investigației o puteți citi pe Rise.md

Cu o reacție la această tranzacție a venit deputatul PAS, Dumitru Alaiba, care îi sugerează noului proprietar să o anuleze. „Dacă cumpărătorul încă o mai poate face, ar fi bine să ceară banii înapoi și să anuleze toată treaba asta. Explic succint de ce. Conform informațiilor de la Serviciul Vamal, regimul Duty-free în Moldova în primele 6 luni Duty-free-urile au beneficiat de facilități fiscale (TVA, accize, taxe vamale) de 1 miliard de lei (!!!). 2 miliarde lei doar în 2022. Au fost ani când a fost și mai mult, chiar și peste 3 miliarde (înainte de pandemie)”, scrie Alaiba într-o postare pe Facebook.

Deputatul mai subliniază că PAS ar putea anula regimul Duty Free. 

„Ne gândim la cel mai serios mod să anulăm regimul Duty-free. Și o să o facem. Să rămână magazine ordinare, să plătească toate taxele, așa cum o fac toți restul antreprenorilor. Anularea sau limitarea regimului Duty-free e o conversație și în alte țări. În Europa Duty-free sunt o gaură de cam 80 miliarde EURO”, mai scrie Dumitru Alaiba.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram