Război în Ucraina, ziua 173: Explozii la Zatoka: 3 morți și 2 răniți. Rusia dă acordul ca experții AIEA să meargă la centrala din Zaporojie

externe

Rusia vrea să-și construiască propria stație orbitală după ce a luat decizia de a părăsi Stația Spațială Internațională

26 iulie 2022, ora 17:13
Distribuie:

Rusia va părăsi Staţia Spaţială Internaţională (ISS) „după 2024”, a anunțat fostul vicepremier şi actualul lider al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Iuri Borisov. „Ne vom îndeplini fără îndoială toate obligaţiile faţă de partenerii noştri” din cadrul ISS, a afirmat Borisov, în timpul unei întrevederi televizate cu preşedintele Vladimir Putin, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Însă decizia de a părăsi această staţie după 2024 a fost luată”, a mai spus noul lider al agenţiei spaţiale Roscosmos. 

„Cred că până atunci vom începe să construim staţia orbitală rusă”, care va fi „principala prioritate” a programului spaţial naţional, a menţionat el.    

„Viitorul zborurilor cu echipaj rusesc trebuie să se bazeze mai ales pe un program ştiinţific sistemic şi echilibrat, astfel încât fiecare zbor să ne îmbogăţească cu noi cunoştinţe în domeniul spaţial”, a mai adăugat Iuri Borisov.    

Fostul vicepremier Iuri Borisov, în vârstă de 65 de ani, a fost numit în funcţie la jumătatea lunii iunie, după ce preşedintele rus Vladimir Putin l-a eliberat pe Dmitri Rogozin din postul de director al agenţiei spaţiale. 

„Este o mare onoare pentru mine, dar presupune şi obligaţii suplimentare”, i-a comunicat Borisov lui Putin.    

„Domeniul spaţial se află într-o situaţie dificilă şi cred că sarcina mea principală (...) nu este să cobor ştacheta, ci să o ridic, mai ales prin furnizarea de servicii spaţiale necesare economiei ruse”, a afirmat el, menţionând navigaţia, comunicarea şi transmisia de date.    

Rusia a pierdut monopolul zborurilor în spaţiu cu rachetele sale Soiuz în anul 2020, odată cu intrarea în scenă a companiei SpaceX, a omului de afaceri Elon Musk. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 142: Universități atacate la Nikolaev și zi de doliu la Vinița. Putin l-a demis pe Rogozin

15 iulie 2022, 16:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram