Război în Ucraina, ziua 177: Explozii în Crimeea și tensiune la Zaporojie. Zelenski anunță condiția pentru negocierile de pace

social

/VIDEO/ Se ieftinesc pașapoartele! Se scumpesc, în schimb, plăcuțele de înmatriculare a vehiculelor

27 iulie 2022, ora 20:12
Distribuie:

La finalul sezonului estival și după ce rândurile s-au mai rărit, se ieftinesc și pașapoartele eliberate de către Agenția Servicii Publice. Mai exact, din data de 1 august, pentru un pașaport biometric, eliberat în 20 de zile, moldovenii vor achita cu 200 de lei mai puțin. În schimb, se scumpesc serviciile de eliberare și confecționare unor tipuri de plăcuțe de înmatriculare. Anual, Agenția Servicii Publice eliberează în jur de 450 de mii de pașapoarte, iar 60 la sută dintre acestea sunt emise în termen de 20 de zile lucrătoare.

„De la 1 august, anul curent, prețul de emitere a unui pașaport, în termen ordinar de 20 de zile, va scădea cu 200 de lei. Deci de la 850 - la 650 de lei”, a declarat directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu.

Unul dintre motivele ieftinirii este semnarea unui nou contract de achiziționare a blanchetelor la un preț mult mai mic decât cel de până acum și actualizarea soft-ului. Asta după ce, în plin sezon estival și până săptămâna trecută, oamenii erau nevoiți să se programeze din timp, chiar și cu câteva luni înainte, pentru a obține actul la urgență și să prezinte o dovadă că pleacă din țară.

Însă acest lucru era imposibil de probat, spre exemplu, în cazul persoanelor care călătoreau cu propriul automobil. Ieftinirea va intra în vigoare, începând cu luna august, a anunțat Mircea Eșanu, potrivit căruia, noile blanchete încă nu au ajuns în țară:

„În acest weekend, avem confirmarea colegilor că ne vin 50 de mii de blanchete. Organizăm și coridor verde, la vamă, ca ele să ajungă cu tirul fără întârziere. Speranța este că, de la o luni, să revenim complet în regim normal, cu excluderea obligativității de a prezenta actul de călătorie și așa mai departe”, a menționat directorul Agenției Servicii Publice.

Încă 200 de mii de blanchete urmează să ajungă în țara noastră, până la finele lunii august. Directorul de la ASP a menționat, de asemenea, că Agenția eliberează câte o mie de pașapoarte pe zi. Totuși, proiectul vine și cu o scumpire... pentru șoferi. Mai exact, din august, se scumpește eliberarea și confecționarea plăcuțelor de înmatriculare ce conțin numere de înmatriculare cu simboluri solicitate.

Am vrut să aflăm mai multe detalii, dar Mircea Eșanu nu nea răspuns la apeluri pentru precizări. Totodată, prin documentul aprobat astăzi sa decis că persoane care vor comanda acte în format online, vor beneficia de o reducere de 20 la sută. În luna aprilie curent, procurorii anticorupție și ofițerii SIS au efectuat 60 de percheziții la angajații ASP, într-un dosar penal cu privire la achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte exagerat de scumpe.

Ca urmare, au fost reținute și audiate în total 13 persoane, inclusiv fostul director al ASP, Serghei Răilean. Totodată, anterior, Procuratura a anunțat că au fost aplicate sechestre pe 49 de bunuri imobile ale învinuiților.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram